שחרור אסירים פלסטינים (צילום: AP)
שחרור המחבלים ימנע? ארכיון | צילום: AP

לאחר שבועות ארוכים של דיונים וחילופי האשמות, אושר היום (א') בישיבת הממשלה השבועית "חוק המחבלים" שאותו הובילה ח"כ איילת שקד מהבית היהודי. על פי הצעת החוק, בית המשפט יהיה רשאי לקבוע כי רוצחים ממניעים לאומניים לא יוכלו לקבל חנינה מנשיא המדינה. החוק יובא בקרוב לכנסת לאישור סופי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יו"ר הבית היהודי, שתמך בחוק, הדגיש כי הוא נועד למנוע חטיפות לצורך מיקוח לשחרור מחבלים. "היום שמנו סוף לדיל ה'רצחת-שוחררת', דיל שקיים רק בישראל", אמר בנט. "על פי החוק, במעשי רצח חמורים יוכלו השופטים לגזור מאסר עולם, ללא אפשרות חנינה. אם מדינת ישראל לא עמדה במוסר הפשוט שרוצחים צריכים למות בכלא, אז מעכשיו לא תהיה לה ברירה".

בנט טען שהחוק היה צריך להיות בספר החוקים הישראלי כבר מזמן. "אם החוק הזה היה קיים קודם לכן, ייתכן שהרבה רוצחים היו מבינים שלא משתלם לרצוח יהודים", אמר. "מול ממשלת אחדות הטרור של הפלסטינים אנחנו מביאים תשובה ציונית: אנחנו נהיה ממשלת המלחמה בטרור".

שרי "יש עתיד" ו"התנועה" התנגדו

מסיעת הבית היהודי נמסר כי "הממשלה אמרה היום די להפקרות. זהו לא רק מהלך מוסרי, זהו מהלך מסכל פיגועים. כעת ידע כל רוצח שמהכלא הוא לא יצא חי, ואולי יחשוב פעמיים לפני ביצוע פעולת טרור". יו"ר הסיעה ומובילת החוק, ח"כ שקד, דיווחה כי שרי "יש עתיד" ו"התנועה" - לפיד, גרמן, פרי, לבני, כהן ופרץ - התנגדו להצעה, אך היא אושרה ברוב קולות.

"ישנה כאן אמירה מוסרית מן המעלה הראשונה. ישנם רוצחים שאינם צריכים להלך חופשיים לעולם. שנית, החוק לא יאפשר עוד את הפארסה של שחרור רוצחים בעסקאות מדיניות, שהפכה את גזרי הדין של בתי המשפט בישראל להמלצה בלבד. אני מקווה שהשופטים בישראל ינצלו את הכוח שנתנו בידיהם ולא יתנו יד לשחרור רוצחים מתועבים", הוסיפה שקד, שציינה כי החוק יחול גם על רוצחים שלא על רקע פוליטי, כגון דמיאן קרליק שרצח את משפחת אושרנקו. 

גם שר התחבורה ישראל כ"ץ בירך על ההחלטה, והוסיף כי לפי דעתו יש "להרחיב את החוק, לגזור עונש מוות על מחבלים רוצחים ולהחיל את החוק גם על בתי המשפט הצבאיים". "חשוב ביותר שהחוק יחול רטרואקטיבית על כל המחבלים הרוצחים שיושבים כיום בכלא הישראלי - כולל מרואן ברגותי", הוסיף. 

בנט ושקד (צילום: חדשות 2)
השר בנט וח"כ שקד, ארכיון | צילום: חדשות 2

מנגד, אמרה יו"ר מרצ חברת הכנסת זהבה גלאון כי החוק החדש כובל את ראש הממשלה מלנהל מגעים מדיניים עם הפלסטינים. "כאילו לא די בהמשך הבנייה בהתנחלויות, נתניהו מבקש להחמיר את הענישה של ממשלת הפיוס הפלסטינית ולתמוך בחוק שכובל את ידיו שלו ביכולת לנהל מו"מ להסכם מדיני. כאילו כל מטרתו היא להוביל את מדינת ישראל אל קריסה מדינית", טענה גלאון.

נתניהו התחייב לתמוך

בשבוע שעבר נדחתה החלטת הממשלה על החוק לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט כי לנוכח קשיים משפטיים בהצעת החוק ובהמשך לחוות דעת שמסר היועץ המשפטי לממשלה בנוגע לערר שהגיש השר יעקב פרי (יש עתיד), יש לדחות את הדיון. בבית היהודי מיהרו לתקוף את נתניהו על כך, אך עד מהרה הדגיש בנט כי ניתנה התחייבות מצד ראש הממשלה לתמוך בחוק. היום הוסר הערר שמנע את אישור החוק.

את הצעת החוק יזמו חברי הכנסת איילת שקד (הבית היהודי), דוד צור (התנועה), יריב לוין (הליכוד-ביתנו), רוברט אילטוב (הליכוד-ביתנו), ישראל חסון (קדימה), אורית סטרוק (הבית היהודי), שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי) ומוטי יוגב (הבית היהודי).

בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר כי "בשנים האחרונות שחררה מדינת ישראל מספר רב של מחבלים כחלק מעסקאות שחרור שבויים או כמחוות מדיניות, ומציאות זו הובילה למצב אבסורדי שבו מחבלים משתחררים זמן ארוך לפני סיום ריצוי עונשם".