המשלחת הפלסטינית בסבב הקודם של השיחות בק
משלחת חמאס לשיחות, השבוע | צילום:

שעות ספורות לאחר שהתותחים הפסיקו לרעום כחלק מהפוגה בת שלושה ימים בלחימה, התכנסו היום (ב') משלחות ישראל והפלגים הפלסטינים לדיונים בקהיר באשר להסכם, על בסיס הבנות עמוד ענן, שיבטיח הפסקת אש ארוכת טווח. אלה הם עיקרי המתווה המתגבש בתיווך מצרים:

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדרישות הישראליות:

• הפסקת מעשי האיבה והירי מרצועת עזה.
• פיקוח ישראלי על המעברים שייפתחו במסגרת ההסכם.
• העברת כספים ומשכורות לאנשי עזה רק באמצעות הרשות הפלסטינית.

הדרישות הפלסטיניות:

• הרחבת תחום הדיג שישראל מתירה להם.
• פתיחה מחודשת של מעבר רפיח.
• הגדלה משמעותית של הסחורות שמועברות מישראל.

במקביל, מדווחים כלי תקשורת ערבים על מו"מ עקיף המתנהל על השבת שרידי גופות החיילים סגן הדר גולדין וסמ"ר אורון שאול. בחמאס דורשים מישראל בתמורה את שחרורם המחודש של משוחררי עסקת שליט שנעצרו, ואת הסגרת שמות הסוכנים הפועלים בגדה המערבית. הדרישה האחרונה נראית מופרכת, כזו שראש השב"כ יורם כהן הנמצא במצרים לא יוכל להסכים לה.

החיילים החטופים (צילום: חדשות)
גולדין ושאול זכרם לברכה | צילום: חדשות

עוד עולה מהשיחות כי הפלסטינים ויתרו על הדרישה שלהם לנמל ימי ומרצונם לחזור ולהפעיל את נמל התעופה ברצועה. גם הדרישה למעבר חופשי של אזרחים וסחורות בין הגדה המערבית לרצועה לא עומדת עוד על הפרק. את הדרישה להרחיב את תחום הדגיש תקבל ישראל לפי תחום התואם את צרכי הביטחון.

הדרישה לפתיחת מעבר רפיח צפויה להתקבל על ידי המצרים, זאת בתנאי שאנשיו של יו"ר הרשות אבו-מאזן יפקחו עליו. לשם כך ידרשו המצרים נוכחות של לפחות אלף מחיילים מהגדה המערבית, דבר שעשוי להכביד על יו"ר הרשות ולא ברור אם תתקבל על ידי כל הצדדים.

ארכיון (צילום: AP, חדשות)
חודלים את האש? ארכיון | צילום: AP, חדשות

במשלחת הישראלית שלחו מסר לחמאס, כשהדגישו כי לא יקבלו הפסקת אש נוספת שתהיה קצרת טווח. "אנחנו מוכנים להפוגה עד שיושלם המשא ומתן, אך חידוש האש בתום 72 השעות עלול להוביל להרחבת המבצע", הזהיר בכיר ישראלי.

המסר הישראלי לחמאס מגיע לאחר שהארגון הפר את הפסקת האש הקודמת ופתח בירי מיד עם סיומה. בכך הכשיל את המגעים הקודמים ליישום המתווה המצרי להפסקת האש, וגרם להסלמה נוספת ולחידוש התקיפות מצד ישראל. עד כה נשמרת הפסקת האש בת 72 השעות שהחלה אמש בחצות.

מקורות מדיניים בישראל אומרים כי קיים פוטנציאל להסכם הסדרה שעליו יוסכם בקהיר וכי הדיונים מתמקדים בהבנות "עמוד ענן" ובחבילות שהפלסטינים יוכלו להציג כהישג עבור אנשיהם. "עניין הנמל הימי ודרישות מסוג זה לא עומדות על הפרק", הדגישו היום בישראל.