אסירים ביטחוניים בישראל. מדינות ערב מוטרדות (צילום: חדשות 2)
אסירים ביטחוניים בישראל. "שבויי מלחמה"? | צילום: חדשות 2

הדיו מעל עסקת חילופי השבויים עם חמאס טרם יבשה והאסירים עדיין לא יצאו לחופשי, אבל בתום יותר מחמש שנים שבהן הוחזק גלעד שליט ללא ביקורים והזכויות המגיעות לו, מוטרדות מדינות ערב דווקא מהנעשה בבית הסוהר הביטחוניים בישראל. בסוף השבוע העבירה הליגה הערבית בקשה למועצה הכללית של האו"ם לפתוח בחקירת טענות האסירים הביטחוניים אודות תנאי הכליאה שלהם, שכוללת גם דרישה להתערבות בינלאומית בנושא ולהגדרת מעמדם כשבויי מלחמה. כך דיווחה סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען".

לפי הדיווח, צפויה המועצה הכללית של האו"ם להעביר את הבקשה של הליגה הערבית לטיפול בית הדין הבינלאומי בהאג. שר האסירים הפלסטיני, עיסא קוואראג', אמר בשיחה עם עיתונאים בקהיר כי הוא מצפה שבית הדין יקבל את הצעת ההחלטה שהוגשה בנוגע להגדרת מעמדם של האסירים הביטחוניים. הוא אף נועד ושוחח בנושא עם מזכיר הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, ובין היתר דן עמו בשביתות הרעב שעליהן הכריזו חלק מהאסירים במחאה על תנאי כליאתם.

"להזכיר למדינות העולם שיש להן אחריות"

"טרוריסטים לא ברי שיקום", ארכיןו (צילום: רויטרס, חדשות)
כלא עופר. בית סוהר ביטחוני | צילום: רויטרס, חדשות

בבקשה שהגישה הליגה הערבית הוזכרו טענות האסירים הביטחוניים, שלפיהן נאסר עליהם לפגוש את בני משפחותיהם. בין היתר, הם מחו על כך שנמנעים מהם "ביקורי התייחדות" ושיחות פרטיות מאז ההכרזה על העסקה לשחרורו של גלעד שליט.

ראשי הליגה אמרו באופן גלוי כי המהלך מהווה צעד אסטרטגי במערכה מול ישראל. "על אומות העולם לראות עצמן כבעלות אחריות למתרחש (בבתי הסוהר הישראלים) ולנקוט עמדה בנושא", אמר אל-ערבי. "אנו, מדינות ערב, נזכיר לעולם שיש לו אחריות לכך - במיוחד לכל אותן מדינות שמשלמות מס שפתיים בהתייחסות שלהן לכל הנוגע לזכויות האדם. כעת הן יהיו צריכות להוכיח את זה".

כדי שהמהלך להתערבות בינלאומית בנעשה בבתי הסוהר הביטחוניים בישראל, קרא מזכיר הליגה הערבית לנציגי מדינות העולם: "תנו כתף לקבוצה הערבית בניו יורק וסייעו לה לממש את התכנית להקמת ועדה בינלאומית של האו"ם שתחקור את התנאים בבתי הסוהר של ישראל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק