נשיא דרום אפריקה לשעבר פרדריק וילם דה-קלרק קיבל אמש (ד') תואר דוקטור של כבוד מטעם אוניברסיטת חיפה. לכבוד האירוע, הוא הגיע לישראל ואף הסכים לערוך ראיון עם חדשות 2 במהלכו הוא ניסה, בצניעות ובעדינות, להביא מהניסיון שלו כדי לנסות ולשפר את חיינו כאן בצל הסכסוך ישראלי-פלסטיני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דה קלרק המתין לנו בסבלנות וענה בפתיחות על השאלות, גם על אלו הקשות. "טוב להיות כאן" הוא אמר. שאלנו אותו האם ההאשמה שמזכיר המדינה שיגר לישראל - ההתבטאות בנוגע לאפרטהייד, אותה מדיניות שדה קלרק סייע למגר בארצו, הייתה במקומה. "יש הרבה מאוד הגדרות של אפרטהייד, אני לא יודע למה מר קרי התכוון. צריך להיזהר מהשוואות. כפי שאני מכיר את ישראל, אני לא חושב שזו הקבלה הוגנת", אמר.

דה קלרק הוסיף: "לא הייתי קורא לישראל מדינת אפרטהייד, יש לכם גבולות סגורים, גם לארצות הברית יש גבולות סגורים והמקסיקנים לא יכולים להיכנס באופן חופשי. יש כאן פלסטינים עם זכויות מלאות וייצוג בכנסת, אין חלוקה במרחב הציבורי - זה לא הוגן לקרוא לישראל מדינת אפרטהייד. אם קרי אמר את זה, הוא טעה, גם ג'ימי קרטר שאמר דבר דומה - טעה. זה לא הוגן לקרוא לישראל מדינת אפרטהייד".

 "הבנו שיש לנו הרבה יותר במשותף ממה שחשבנו"

האם הפתרון שעבד בדרום אפריקה יעבוד גם בישראל? שאלנו את דה קלרק האם כשישראל ופלסטין לא יגיעו לפתרון של שתי מדינות  הן ידברו על פתרון של מדינה פדרלית - שמחולקת לאזורים ישראלים ופלסטינים. "כרגע, כגורם מבחוץ, אני אומר שהפתרון של שתי המדינות עדיין רלוונטי וצריך ליישם אותו. אנחנו למדנו שכאשר הגענו למבוי סתום, מנדלה שם את עצמו במצבי והבין את מצביף אני שמתי את עצמי במקומו של מנדלה וחשבתי מה מטריד אותו. רק אז הצלחנו לפרוץ את המבוי הסתום. צריך יוזמה כדי לפתור את המצב".

איך זה קרה? "אני הרכבתי תכנית שבה לארגונו של מנדלה לא הייתה ברירה אלא להגיע למשא ומתן", הסביר דה קלרק. "בשיחות לא התחלנו לצעוק על ההבדלים בגישתנו, ישבנו ורשמנו רשימה על הנושאים עליהם אנחנו מסכימים. הבנו שיש לנו הרבה יותר במשותף ממה שחשבנו. התחלנו בנושאים הפשוטים, לא בנושאים המסובכים. רק בסוף פתרנו את הסוגיות הקשות. רק בסוף, אחרי שש שעות, פתרנו את הבעיות המהותיות בעזרת משא ומתן".

דה קלרק התחיל לדבר עם מנדלה עוד כשהיה בכלא. "הייתי יכול להישאר בעמדת הכוח עד היום , אבל זה היה עולה בחייהם שלמאות אלפי צעירים. במקרה שלנו היה רק פתרון אחר - מדינה אחת עם חוק אחד. פתרון ההפרדה לא היה אפשרי בדרום אפריקה", אמר דה קלרק. "מהפגישה הראשונה הרגשנו שיש ניצוץ ביננו". בנוגע לשיתוף הפעולה בין ישראל ודרום אפריקה בימי השלטון הגזעני, דה קלרק ציין כי הוא לא מכיראת הפרטים, אבל מדגיש את הידידות בין המדינות.