התכנית קרסה יחד עם המו"מ. נתניהו ואבו מא (צילום: רויטרס)
הרשות הפלסטינית תפורק? | צילום: רויטרס

בישראל ממשיכים להיערך למהלך הפלסטיני החד צדדי הצפוי באו"ם החודש, ובמשרד החוץ גיבשו נייר עמדה, ממנו עולה כי יגבה מחיר אישי כבד מאבו מאזן אם יבקש הכרה ברשות הפלסטינית כמדינה משקיפה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מההמלצות בטיוטת נייר העמדה שהפיץ משרד החוץ, עולה כי במידה ואבו מאזן אכן יפנה לעצרת הכללית ויבקש לשדרג את מעמד הרשות, ישראל תראה בכך "חציית קו אדום ושבירת כל הכלים המחייבת תגובה קשה", ותפעל נגד יו"ר הרשות באופן אישי.

"הכלת מציאות של מדינה פלסטינית, שהוכרה על-ידי האו"ם במהלך חד-צדדי, תרסק את ההרתעה הישראלית ותפגע באמינותה לחלוטין, דבר שיהפוך כל הסדר עתידי מניח את הדעת מבחינת ישראל, לבלתי אפשרי", מדגישים במשרד החוץ. לכן, ההמלצה היא "לגבות מחיר כבד מאבו-מאזן, לרבות אפשרות להפלת שלטונו ופרוק הרשות הפלסטינית".

"תגובה רכה, פרושה הרמת דגל לבן"

במשרד החוץ מודעים לכך שמדובר בצעד לא פשוט גם מבחינת ההשלכות שישראל תצטרך להתמודד עמן, אך מבהירים: "הפלת שלטונו של אבו מאזן היא האופציה היחידה במקרה כזה. אופציה אחרת, של הכלה או תגובה רכה, פרושה הרמת דגל לבן והודאה באי יכולתה של ההנהגה הישראלית להתמודד עם האתגר".

עם זאת, בהמלצות שהופצו כי אם הפלסטינים יוותרו בסופו של דבר על המהלך באו"ם, כדאי לישראל להגיע להסכמה עם הרשות הפלסטינית בנוגע להכרה במדינה בגבולות זמניים - במה שהוגדר "תקופת המעבר". תקופה זו אופיינה על ידי אנשי המשרד בהתייצבות העולם הערבי, עריכת בחירות ליו"ר הרשות והתבהרות היחסים בין הפלגים הפלסטינים בין הגדה המערבית וחמאס בעזה.

לגבי הצעדים שיינקטו נגד אבו מאזן נכתב, כי בין היתר עשויה ישראל להשתמש במידע הנוגע למעורבותו של עבאס בפרשיות שחיתות, שחשפו גורמי אופוזיציה פלסטיניים, על מנת להכפיש אותו וליצור לו דה-לגיטימציה.

הכפשות אישיות כולל פרסום המשכורת של אבו מאזן

בטיוטת נייר העמדה מופיעה סקירה הכוללת סדרת פרסומים שהופצו על ידי גורמי אופוזיציה ברשות נגד אבו מאזן. על פי המלצת המשרד, יש להפיץ פרשיות אלו "בכדי לגרום נזק אישי ליו"ר הרשות ולמנוע ממנו מלבצע מהלכים דומים".

בנייר מפורטים פרסומים להם אחראים ככל הנראה מוחמד דחלן ומוחמד ראשיד, שפרסמו את הכנסותיו של היו"ר. בין היתר, נטען כי משכורותו והוצאותיו של אבו מאזן מוערכות בכמיליון דולר בחודש. בנוסף צוין כי אתר האינטרנט INLIGHT PRESS פרסם מספר חשבונות של יו"ר הרשות בבנקים ירדנים ובהם כספים שמקורם הוא למעשה משלם המסים הפלסטיני.

האתר, המתפרסם גם בשפה בערבית, דיווח בנוסף כי אבו מאזן ומשפחתו מעורבים גם בפרשיות הנוגעות לרישום קרקעות כוזב, ויתרה מכך בקידום פרויקטים שבראשם עומדים מקורביו.

"כספי הסיוע לרשות מאירופה ומארה"ב נגנבו"

על פי הערכת משרד החוץ, הפרסומים הללו הוגדרו כאמינים, זאת מאחר ומוחמד ראשיד העומד מאחוריהם, שימש בעבר כאיש הכספים של הפת"ח במשך שנים רבות. בנוסף נטען כי הפרסומים שהופצו אכן תואמים נתונים בהם מחזיק משרד החוץ בנוגע לאבו מאזן.

לטענת משרד החוץ, ליו"ר הרשות מיוחסת העברת כספים שנועדו לסיוע לפלסטינים במצוקה למטרות אחרות. בין השאר נטען כי הכספים נגנבו והועברו לקרן להשקעות המנוהלת על ידי מקורבו של עבאס, מוחמד מוסטפה. האתר INLIGHT PRESS, העומד מאחורי הפרסום דיווח כי למוסטפה לא ידוע להיכן נעלמו הכספים שהועברו לקרן.

בטיוטת הנייר נכתב כי הפרסומים הללו עוררו זעם רב ברשות הפלסטינית ואף בקרב גורמים מדיניים בכירים ברחבי העולם. בין השאר נטען כי במהלך ביקורו האחרון של אבו מאזן בוושינגטון, הוא נדרש להפסיק לנהוג בשחיתות.