האפיפיור בנדיקטוס ה-16 פתח הבוקר את היום השני לביקורו בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית. את הסיור בין האתרים פתח הכס הקדוש בהר הבית. לאחר מכן עבר ראש הכנסייה הקתולית לכותל המערבי הסמוך.

האפיפיור הגיע לכותל המערבי ונפגש עם רב הכותל שמואל רבינוביץ'. לאחר דברים שנשא הרב שקרא פסוקים מהתנ"ך, נשא האפיפיור נאום קצר בלטינית. מיד לאחר מכן הגיש לו עוזרו דף נייר גדול יחסית. האפיפיור קיפל את הדף לארבע והטמין אותו בין אבני הכותל המערבי.

"בביקורי בירושלים, "עיר השלום", הבית הרוחני של יהודים, נוצרים ומוסלמים, אני מביא בפניכם את השמחות, התקוות, והשאיפות, את המבחנים, והסבל של כל האנשים ברחבי העולם", כתב האפיפיור בפתק שהטמין בכותל.  "אלוהי אברהם, יצחק ויעקב, שמע את זעקתם של הסובלים, הפוחדים, השכולים. שלח שלום לארץ הקודש, למזרח התיכון ולמשפחת האנושות כולה. כוון את אלה שקוראים בשמך ללכת בדרך בצניעות בדרך הצדק והחמלה". לאחר מכן עמד דקות ארוכות אל מול הכותל - והתפלל.

משם המשיך האפיפיור להיכל שלמה לפגישה עם הרבנים הראשיים ומשם ימשיך לבחדר הסעודה האחרונה הקדוש לנצרות. בנדיקטוס ה-16 ייפגש עם הפטריארך הלטיני ואחר הצהריים גם ינהל מיסה גדולה בנחל קידרון.

היום הראשון של ביקורו לא עבר על מי מנוחות, כפי שקיוו בוותיקן. רבים ביקרו את האפיפיור, ששמו למעשה הוא יוזף רצינגר, על נאומו במוזיאון "יד ושם". רצינגר, יליד גרמניה, היה חבר בתנועת הנוער ההיטלראית וגם חייל בוורמאכט - צבא גרמניה. בנאומו ב"אוהל יזכור" שביד ושם לא התנצל האפיפיור על מעשי גרמניה בתקופת השואה, וגם לא על התעלמות הכנסייה באותה תקופה מהזוועות.

"באתי לעמוד בדממה באתר ההנצחה לאלה שקיפחו את חייהם אך שמם לא יאבד", אמר האפיפיור בפתח נאומו. "מי ייתן ושמות הקורבנות לא יימחה ולא יוכחש, ולא ייעקר מלב האדם כל מה שיכול להוביל לאסון. הכנסייה הקתולית חשה חמלה עמוקה כלפי הקורבנות שסבלם הוא סבלה. הכנסייה מחוייבת להתפלל ולעמול ללא לאות שלעולם לא תהיה שנאה בלב האדם".

בנדיקטוס ה-16 הוסיף: "בעודנו עומדים כאן בדומיה, זעקתם של הנרצחים מהדהדת בלבנו. זאת תוכחה מתמדת נגד שפיכת דם של חפים מפשע. הכנסיה מחויבת להתפלל ולעמול כדי להבטיח שלעולם לא תהיה עוד שנאה באדם. לעיתים קשה לנו להבין את דרכיו של האל. הוא התגלה והוא ממשיך לפעול בתוך ההיסטוריה".  

השייח' אמר בטקס: "ישראל טבחה בעזה"

אירוע מביך נוסף שהתרחש אמש בביקורו של האפיפיור, היה נאומו של המופתי תייסיר תמימי, הסמכות הדתית העליונה ברשות הפלסטינית.

"ישראל הרסה את ביתנו, הגלתה את עמנו, בנתה התנחלויות, הרסה את המקומות הקדושים לאיסלאם, הרגה ילדים נשים וזקנים וטבחה בעזה", אמר תמימי. האפיפיור נשאר לשבת על הבמה ובסוף הנאום נוטף השנאה לחץ את ידו של מי שנשא אותו.

השייח' תמימי, לפחות לפי פרוטוקול האירוע שנערך במלון נוטרדם בירושלים, לא היה אומר לנאום אך ביקש רשות מיוחדת לעשות זאת. "על הנוצרים והמוסלמים לעצור את התוקפנות הישראלית נגד העם הפלסטיני", אמר. לאחר מכן זכה לגינוי נרחב - גם מצד ישראל וגם מצד הוותיקן.

מתנה קטנה במיוחד

לאחר שמטוסו נחת אתמול בנתב"ג, היה האפיפיור אורח בקבלת הפנים המיוחדת שנערכה לכבודו בבית הנשיא בירושלים. האפיפיור צעד על השטיח האדום לצד נשיא המדינה. שלושה ילדים לבושים לבן ברכו את האפיפיור בעברית. הנשיא הסביר לאפיפיור על זן החיטה המיוחד שנקרא על שמו ונתן לו לטעום מתאנים מנצרת.

"אנו רואים בך איש שלום, מנהיג רוחני גדול, שליח רב עוצמה של מסר השלום לארץ זו ולשאר ארצות תבל", אמר נשיא המדינה פרס לבנדיקטוס ה-16. לאחר קבלת הפנים מחוץ למשכן, נכנסו השניים למשכן הנשיא.

האפיפיור חתם בספר האורחים של הכנסת ומשם המשיכו פרס והאפיפיור לטרקלין האורחים שם הם החליפו מתנות, שנבחרו במיוחד על ידי הנשיא פרס. המתנה המרשימה ביותר שהוענקה לאפיפיור על ידי נשיא המדינה הוא ה"ננו תנ"ך" - תנך שכתוב על חומר בגודל של גרגר חול.

ביקור האפיפיור: סיקור מיוחד

הווידאופדיה: האפיפיור בנדיקטוס ה-16

יד ושם: האפיפיור בחר לא להתנצל

האפיפיור בירדן: קשר בלתי נפרד בין הנצרות ליהדות

 נצרת מתמרקת לקראת האפיפיור