נציגי מדינות אירופה אישרו הערב באולם מליאת העצרת הכללית של האו"ם את הצעתו של אבו מאזן שלפיה ישודרג מעמדה של הרשות הפלסטינית למדינה משקיפה שאינה חברה בארגון. 138 מדינות תמכו בהצעה, תשע התנגדו ו-41 נמנעו. את המשדר המיוחד העברנו כאן בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תשע המדינות המתנגדות כללו כמובן את ישראל, ויחד איתה את ארה"ב ואת קנדה. המדינה האירופית היחידה שהתנגדה גם כן הייתה צ'כיה. ובשאר העולם - פנמה, מיקרונזיה, איי מרשל, פלאו ונאורו. לפני ההצבעה עלה אבו מאזן על הדוכן ומיד תקף בחריפות את ישראל: "הפלסטינים מתאוששים מהנכבה של 48, הם רוצים להחזיר את הנוכחות שנלקחה מהם, אותה מציאות שבה גורשנו מאדמותינו. מאות אלפי פלסטינים סולקו מבתיהם ומאז הם חיים הרחק מהמולדת שלהם. הם נזרקו ממקום פורח למחנה פליטים באחד מהמהלכים הנוראיים ביותר של טיהור אתני בהיסטוריה המודרנית".

לוח התוצאות, הלילה (צילום: חדשות 2)
לוח התוצאות, הלילה | צילום: חדשות 2

"במהלך המאבק הארוך הזה העם שלנו ניסה להפגין הרמוניה וסובלנות ברוח החוק הבינלאומי. אנו העם הפלסטינים לא איבדנו את ההומניטריות שלנו ומחזיקים באותם ערכים של יצירתיות, חופש, על אף האיומים שממשיכים להטריד ולאיים עלינו הפלסטינים, למרות הנכבה וזוועותיה".

"ארגון אש"ף לכל אורך התקופה הזאת היה הנציג היחיד של העם הפלסטיני. הגוף שבעצם המשיך את המהפכה ואת המאבק כדי להגיע למעמד הנוכחי. החלטה 181 שאומצה על ידי האו"ם הייתה אמורה להפוך את הדף על אותם ימי מלחמה ורדיפה. זה לא היה עניין קל אבל היה לנו את האומץ וגם את האחריות כדי להגן על האינטרסים של העם שלנו, לקבל את הלגיטימציה מהקהילה הבינלאומית. אותה החלטה קיבלה את ברכתו של הגוף הזה", דברי אבו מאזן.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר להגיב על הנאום הארסי הזה ואמר כי "העולם צפה בנאום שטנה נוטף ארס ומלא בתעמולה שקרית נגד צה"ל ואזרחי ישראל - כך לא מדבר אדם שרוצה שלום".

אבו מאזן (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
אבו מאזן, הלילה באו"ם | צילום: חדשות 2

תחילה עלה על בימת הנואמים יוק ג'רמיק, נשיא העצרת ושגריר סרביה לאו"ם ולאחריו שליחה של סודן לארגון שהציג את הסוגייה בפני קהל הנוכחים. אחריו נאם כאמור יושב-ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן ובסיום דבריו עלה שגריר ישראל לאו"ם רון פרושאור, בנאום חריף היוצא נגד הצעתו של מחמוד עבאס.

תושבי הרצועה עוברים עפייה דתית (צילום: AP)
נערכים לחגוג | צילום: AP

יושב-ראש הכנסת, ראובן (רובי) ריבלין, תקף הערב בחריפות את מהלכו המדיני של יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ואמר כי "צעדיו של אבו מאזן וההיענות הבינלאומית לדרישותיו יובילו בהכרח להידרדרות מדינית קשה. מנופי הלחץ הללו לא יועילו דבר משום שאינם יכולים להחליף את ההכרח לדבר איתנו ולהכיר בנו כבני שיח בזכותנו על הארץ. הצהרת העצרת הכללית היא חסרת תוצאות משפטיות. היא נועדה ליצור פרובוקציות ואיננה מקדמת את היחסים בין הצדדים".

"הפלסטינים מחפשים קיצורי דרך", הוסיף ריבלין. "מדינת ישראל לא קמה באמצעות קיצורי דרך. קברניטי היישוב היהודי ב-47' לא דחו את הצעת החלוקה ולא התעלמו מקיומה של אוכלוסייה ערבית בין הים לירדן. מי שהתעלם מקיומנו אז וקיבל החלטה חד-צדדית - חוזר היום על אותה טעות בהחלטה דומה בכ"ט בנובמבר 2012. תהיה זו טעות על טעות שלא תביא לחיזוק היחסים בינינו". 

גם המשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון, התייחס היום לכוונה לשדרג מעמד הרשות, וציין: "מדובר בהפרה בוטה ומהותית של ההסכמים עם ישראל. זהו צעד חד-צדדי אשר מרחיק מאוד את הסיכוי להסדר. הדרך היחידה להסדר היא באמצעות משא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים". שר הפנים אלי ישי ציין הצטרף לדברים ואמר כי "ישראל לעולם לא תכיר במדינה פלסטינית".

קלינטון: "מתנגדים לניסיון הפלסטיני לשדרג מעמדם"

למרות התמיכה הגורפת מצד מדינות אירופה, הדגישה היום מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון כי מהלכו המדיני של יושב-ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, צפוי לנחול כישלון, ואמרה כי "הדרך לפתרון שתי מדינות שיגשים את שאיפותיו של העם הפלסטיני עוברת בירושלים וברמאללה - ולא בניו-יורק. אנחנו מתנגדים לניסיון הפלסטיני לשדרג את מעמדם באו"ם שלא במסגרת משא ומתן לשם הגעה לפתרון שתי המדינות". 

נתניהו: "ההחלטה תרחיק את הקמתה של המדינה הפלסטינית"

גם ראש הממשלה נתניהו התייחס למפלה הדיפלומטית הצפויה לישראל הערב באו"ם, ואמר בכנס לציון 35 שנים לביקור נשיא מצרים סאדאת בישראל כי  "ההחלטה היום לא תשנה דבר בשטח. היא לא תקדם את קיומה של מדינה פלסטינית - אלא תרחיק אותה. ידה של ישראל תמיד מושטת לשלום, אבל לא תקום מדינה פלסטינית בלי הכרה במדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי וללא הכרזה על סיום הסכסוך".

מפגינים ברמאללה, אתמול (צילום: AP)
מפגינים ברמאללה, הבוקר | צילום: AP

"אנחנו רוצים שלום", הדגיש ראש הממשלה."אבל את השלום אפשר להשיג רק בדרך אחת, בדרך של משא ומתן ישיר בין הצדדים ללא תנאים מוקדמים ולא בהחלטות חד צדדיות באו"ם שאינן מתחשבות כלל בצרכי הקיום והביטחון של ישראל", קבע נתניהו.