יו"ר הליכוד בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות)
היעד המדיני הבא - סודן. נתניהו (ארכיון) | צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות

במהלך הדברים שנשא בתום פגישתו היום (ראשון) עם נשיא צ'אד, ראש הממשלה בנימין נתניהו רמז על כוונתו לערוך ביקורים דומים במדינות ערביות בעתיד הקרוב. ביקור הנשיא אידריס דבי הינו צעד חשוב שמאותת על מעמדה המשתפר של ישראל בעולם המוסלמי ונראה שנתניהו כבר מסמן את היעד הבא – ביקור רשמי בסודן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

צוותים מיוחדים מישראל פועלים לכינון קשרים עם המדינה המוסלמית הגדולה, שעדיין מוגדרת כמדינת אויב, והיעד שסימן נתניהו הוא קיצור נתיבי הטיסה מברזיל לישראל. המסלול המקוצר מריו דה ז'ניירו לנתב"ג מחייב מעבר מעל צ'אד וסודן, שתי מדינות מוסלמות שלישראל לא היו יחסים איתם. כעת כשהיחסים עם צ'אד הוסדרו, עובדים על המגעים עם סודן.

לסודן גבול ארוך עם צ'אד, שהקשרים הדיפלומטיים עמה הפכו היום גלויים. מטרה נוספת היא קיצור את נתיבי הטיסה, ולא רק לחברות זרות שיטוסו אל ישראל וממנה - אלא גם לחברת אל-על. בביקורו בעומאן, נתניהו קיבל הבטחה מהסולטן קאבוס שחברת התעופה הישראלית תוכל לטוס מעל הנסיכות.

זהו הביקור הראשון של נשיא צ'אד בישראל מאז קום המדינה, זאת אחרי שהיחסים בין המדינות נותקו בשנת 1972. יחד עם נשיא צ'אד דבי הגיעו גם שר החוץ, שר הכלכלה ובכירים נוספים.

"בקרוב יהיו ביקורים נוספים במדינות ערב"

בהצהרה משותפת שהשניים נשאו במשרד ראש הממשלה, נתניהו בירך את הנשיא דבי על הביקור החגיגי. "צ'אד היא מדינה חשובה מאוד באפריקה וחשובה מאוד עבור ישראל, ואני שמח שאנו מחדשים את הידידות בינינו", אמר נתניהו. "מעולם לא ניתקנו לחלוטין את הקשרים בינינו, כפי שעכשיו אמרנו, אולם כעת אנו מעמיקים אותם בקצב מואץ".

לדבריו, מטרת היחסים היא לכונן שיתוף פעולה בין המדינות בראש ובראשונה במלחמה בטרור. "זאת מטרה משותפת לכל המדינות. לתת לאזרחינו את מה שמגיע להם: ביטחון, מזון, מים נקיים, בריאות, רפואה - כל מה שאני חושב ששיתוף הפעולה בינינו יכול להפיק לתועלת אזרחי שתי המדינות".

נתניהו הוסיף כי בפגישתו עם הנשיא דבי השניים שוחחו על המצב בעולם הערבי ועל השינויים ביחסיו עם ישראל. "זה בא לידי ביטוי בביקורי לאחרונה בעומאן עם הסולטן קאבוס, ובקרוב יהיו ביקורים נוספים במדינות ערב", אמר נתניהו. "כמנהיג של מדינה אפריקאית חשובה שבה חי רוב מוסלמי, הגעתך לביקור בישראל במטרה לחדש את הידידות והיחסים בינינו מצביעה על מה שעתיד להתרחש עם מדינות אפריקאיות נוספות, ואני מאמין שאתה סולל עבור אחרים את הדרך".

נשיא צ'אד נשא דברים מיד לאחר נתניהו והודה לראש הממשלה על ההזמנה. "בעיניי זהו ביקור היסטורי, גם עבור צ'אד וגם עבור ישראל. זהו ללא ספק ביקור שיפתח דף חדש ביחסים בינינו", אמר הנשיא דבי שהוסיף כי הוא מעוניין שארצו תכונן יחסים רשמיים עם ישראל.

הפגישה בלשכתו של נתניהו, הערב (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות)
הפגישה בלשכתו של נתניהו, הערב | צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות
הנשיא ריבלין עם הנשיא דבי (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
הנשיא ריבלין עם הנשיא דבי | צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות

"אני מדבר בהחלט על פיתוח מכלול האינטרסים של שתי המדינות", אמר. "זוהי הזדמנות בהחלט לבטא את ההערכה העמוקה שאני חש למאמצים שאתה עושה כדי לקרב בין המדינות שלנו. היחסים נותקו ב-1972 בנסיבות היסטוריות מיוחדות. אבל הניתוק הזה לא בודד את המדינות שלנו זו מזו באופן מלא. המדינות שמרו על יחסים טובים כל העת".