שגרירות ישראל בירדן, ארכיון (צילום: רויטרס)
שגרירות ישראל בירדן. נמשכת המתיחות | צילום: רויטרס

גורם דיפלומטי בירדן הבהיר היום (חמישי) כי ארצו דורשת "צעדים משפטיים" נגד המאבטח המאבטח הישראלי זיו מויאל, שירה למוות בשני אזרחים ירדניים ושב ארצה לאחר מכן. לדברי הבכיר הירדני, הצעדים המשפטיים נדרשים על מנת לאשר את פתיחת השגרירות מחדש.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הבכיר הוסיף כי ישראל צריכה להבטיח לשכנתה כי "הצדק נעשה". המקור הדיפלומטי הצהיר: "הם יכולים לחפש שגריר חדש אבל הוא לא יתקבל בארצנו עד שיתבצע ההליך המשפטי והצדק ייעשה. עמדתנו נותרת בעינה - השגרירות לא תיפתח עד שהתנאים הללו ייענו".

דבריו של הירדני מאמתים את הפרסום של הפרשנית המדינית דנה ויס בתחילת החודש, לפיה הירדנים הציבו אולטימטום חדש לישראל בתמורה לסיום המשבר שפרץ לאחר התקרית בשגרירות. בהודעה התעקשה עמאן על פתיחת הליך משפטי לאותו מאבטח ועמדו על סירובם לאפשר לחוקרים הישראליים לגבות עדות מעדי ראיה.

אתמול אמר גורם ישראלי לסוכנות הידיעות רויטרס כי ישראל תמנה בקרוב שגריר חדש בירדן, חודש לאחר שעמאן הצהירה שלא תאשר לשגרירה הקודמת עינת שלאין להיכנס למדינה. לדברי הירדנים, הם לא יסכימו כי אותה אישה שצולמה יחד עם המאבטח בקבלת הפנים המתוקשרת תשוב לירדן.

השגרירה, המאבטח ורה"מ, ארכיון (צילום: חיים צח, לע"מ)
השגרירה, המאבטח ורה"מ, ארכיון | צילום: חיים צח, לע"מ

הבכיר הישראלי הסביר את החיפושים אחר שגריר חדש בעמאן שיחליף את שלאין. "הירדנים לא רוצים אותה חזרה, וזה הפך להיות מכשול משמעותי", אמר לרויטרס. "אנחנו מחפשים מחליף".

בתוך כך בשב"כ כבר השלימו את דוח החקירה המפורט של האירועים, וקבעו כי המאבטח מויאל הותקף ממניע לאומני לא פעם אחת כי אם פעמיים על ידי מוביל הרהיטים - ולכן אין ספק כי פעל וירה כנדרש וכמצופה ממנו, ומתוך הגנה עצמית. משכך, הם טוענים כי אין אפשרות להעמיד אותו לדין.

המשבר הדיפלומטי בין המדינות פרץ בתחילת חודש יולי האחרון, אז אזרח ירדני שהגיע לביתו של מויאל, אחד ממאבטחי השגרירות בעמאן דאז, תקף ודקר אותו מאחור באמצעות מברג. המאבטח נפגע באורח קל, והאירוע הסתיים תוך זמן קצר - התוקף נורה למוות, כמו גם בעל הבית שנקלע למקום.

ישראל סירבה לאפשר לירדנים לחקור את המאבטח, משום שעל פי אמנת וינה הוא חסין מחקירה וממעצר - ומשפחתו של הצעיר שנהרג דרשה להעמיד לדין את המאבטח ולגזור עליו עונש מוות. המאבטח הושב ארצה, יחד עם השגרירה שלאין, בתום יממת הסתגרות בשגרירות.

ממשרד החוץ נמסר אתמול בתגובה: "אנחנו עובדים על פתרון שיחזיר את מערכת היחסים למסלולה".