האו"ם נגד הכרזת טראמפ (צילום: CNN)
צילום: CNN

העצרת הכללית של האו"ם הצביעה הערב (חמישי) ברוב גדול נגד ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל: 128 מדינות הצביעו בעד ביטול ההחלטה, 35 מדינות נמנעו ו-9 מדינות התנגדו. "האו"ם מקום עוין לישראל - זה פוגע בעולם כולו", אמרה שגרירת ארה"ב לאו"ם ניקי היילי בנאומה לפני ההצבעה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

להצבעה אמנם אין משמעות אופרטיבית והיא הצהרתית בלבד, אבל בארצות הברית ובישראל ניהלו בשעות האחרונות מאמצים דיפלומטיים כבדים לגרום לכמה שיותר מדינות להתנגד או להימנע. מלבד ארה"ב וישראל, נגד ביטול ההכרה האמריקנית הצביעו המדינות טוגו, מיקרונזיה, איי מרשל, הונדורס, גוואטמלה, נאורו ופלאו.

תוצאות ההצבעה אמש (צילום: U.N.)
ההחלטה עברה ברוב גדול | צילום: U.N.

כ-35 מדינות נמנעו בסוף ומדינות רבות לא הגיעו כלל להצבעה - הישג מרשים לישראל ולארה"ב. בין המדינות שנמנעו היו: אוסטרליה, צ'כיה, קנדה, קרואטיה, קולומביה, מקסיקו וארגנטינה.

בריטניה, שלמרות לחצים כבדים שהופעלו מצד ארה"ב וישראל הצביעה בעד ביטול ההכרה. עוד הצביעו בעד: גרמניה, הודו, צרפת, טורקיה, רוסיה ואיטליה.

לאחר ההצבעה נמסר ממשרד החוץ כי "מספר המדינות שלא תמכו בהחלטה, בנוסף למדינות שנעדרו מההצבעה, הוא משמעותי ביותר. לא כל העולם שותף להצגה - רק 172 מדינות הצביעו".

שגרירת ארה"ב ניקי היילי נשאה נאום חריף לפני ההצבעה ותקפה את האו"ם. "אני תוהה מדוע ישראל בחרה להישאר חברה בגוף הזה", אמרה. "היא עושה זאת כי היא חייבת להגן על עצמה. ארה"ב היא התורמת המרכזית לאו"ם, אנו עושים זאת כדי לקדם את הערכים שלנו, יחד אנו דואגים למי שזקוק לנו בכל העולם. כשאנו תורמים לאו"ם, יש לנו ציפיה שהרצון הטוב שלנו מקבל את הכבוד הראוי, הממשל האמריקני בניגוד לאחרים - שומע לאזרחיו".

היילי התייחסה גם לנושא העברת השגרירות לירושלים. "ההחלטה של הנשיא להעביר את השגרירות כבר נעשתה וקיבלה את תמיכת העם האמריקני", הבהירה. "זו לא החלטה סופית, היא לא עומדת נגד ההסכם או פתרון שתי המדינות ולא פוגעת בסיכויי השלום. זו זכותנו לבחור היכן להציב את השגרירות שלנו".

"אנו נזכור את המעמד הזה היום כשיבקשו את עזרתנו וכשיבקשו את התמיכה שלנו", הוסיפה שגרירת ארה"ב באיום מרומז. "אנו נציב את השגרירות בירושלים, זו זכותינו ושום הצבעה באו"ם לא משנה. המשמעות של ההצבעה היא בכך שנראה מי תומך בנו".

שגריר ישראל לאו"ם דני דנון הציג בנאומו בעצרת מטבע עתיק מימי בית שני שעליו כתוב "תשוחרר ציון" ותקף בחריפות את המדינות שיצביעו בעד בהצבעה. לדבריו, המטבע מוכיח שוב כי "הקשר שלנו (העם היהודי) לירושלים הוא בלתי ניתן להתרה. זו בושה לאו"ם שאני עומד כאן ושהאירוע הזה נערך".

"ירושלים היא המקום הקדוש ביותר ליהודים, ירושלים היא בירתנו - נקודה. שום דבר לא יכול לשנות זאת, היא הייתה בירתו של דוד לפני 3,000 שנים", הכריז דנון והזכיר את הצעת השלום של רה"מ לשעבר ברק ואת פינוי רצועת עזה שלטענתו נענו בטרור. "כמה פעמים קראנו מכאן לשלום ונידחנו - כולנו הפסקנו לספור. למרות כל זאת - הגוף הזה שתק - אלו שתומכים בהחלטה היום הם בובות על חוט שרוקדים לצלילי ההנהגה הפלסטינית - אתם לא ערים למניפולציות שעושים בכם".

העצרת הכללית של האו"ם (צילום: האו"ם, חדשות)
הדיון בעצרת. היום | צילום: האו"ם, חדשות

"הפלסטינים יודעים שההצעה שעולה היום היא שקר. היא לא תביא משרות לעם , היא לא תביא בריאות לרמאללה, היא הרס וכל מה שהיא תעשה זה לתת לפלסטינים תירוץ להמשיך לסרב לשלום", אמר דנון. "ישראל מכבדת את כל הדתות וקוראת לכולם להגיע להתפלל בעיר הקדושה".

דנון אמר שבהצעה שעולה היום קיימת אירוניה בכך שהיא מאשימה את ישראל וארה"ב במעבר על החוק הבינלאומי. "בשטחן של המדינות שהעלו את ההצעה ארגוני הטרור הרצחניים פורחים", אמר. "ראינו בשבועות האחרונים ירי על אזרחים - האו"ם שתק - לא היו כינוסים ולא היו גינויים".

"ההחלטה האמריקנית היא פרובוקציה"

האו"ם צייץ עם פתיחת הדיון בחשבון הטוויטר הרשמי שלו ציוץ מעורר מחלוקת: "מתחיל עכשיו: דיון חירום על הפעולות הלא חוקיות של ישראל במזרח הכבוש של ירושלים ושאר הטריטוריה הפלסטינית הכבושה".

"אנו קוראים לכל מדינות העולם, כולל ארה"ב, לא לנקוט בצעדים לשינוי מעמדה של ירושלים ולא להעביר אליה נציגויות דיפלומטיות", אמר שר החוץ הפלסטיני ריאד אל מלכי. "ירושלים היא הבסיס לשלום ומלחמה במזה"ת ובעולם כולו, אסור לשנות את המעמד ההיסטורי של העיר, ההחלטה האמריקנית היא פרובוקציה. לא ברור שישראל לא הבינה עדיין שהיא מפעילה משטר אפרטהייד לא חוקי".

מיד לאחר מכן עלה גם שגריר טורקיה לאו"ם. "המטרה הפלסטינית היא המטרה שלנו, אנו מדברים כאן על צדק ושלום - אנו מדברים על ירושלים", אמר. "לפלסטינים יש זכות לקבל מדינה על פי קווי 67 כשירושלים כבירתה. הכרה בירושלים כבירת ישראל נוגדת את החוק הבינלאומי ואת ההיגיון".