עמונה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
עמונה. ארכיון | צילום: חדשות 2

פתרון זמני מוצע לתושבי עמונה: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הכשיר אמש (שני) שלוש חלקות לטובת המתגוררים במאחז, במסגרת הפתרון המכונה "נכסי נפקדים", הסמוכים לבתים שיפונו ב-25 בדצמבר. מנדלבליט אישר את המתווה שהציעה הממשלה תוך התניית הדבר במניעת העברת "חוק ההסדרה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

פתרון "נכסי הנפקדים" מסמן את הדרך כמוצא האחרון היחיד שנותר, המוסכם על חלק מהתושבים, וכן על הדרג המדיני. לפני חודשים ספורים החלה לקדם המדינה פתרון זה, שמהותו העברת מבנים אל חלקות סמוכות לאלה שעליהן עומדים 40 המבנים בעמונה, אולם הפתרון התעכב ונראה היה כי הוא מתמסמס בשל הגשת בקשה להתנגדויות של תושבים פלסטינים.

התמונות יחזרו? הפינוי ב-2006 (צילום: פלאש 90, פייר טרדגמן)
נערכים לפינוי. ארכיון | צילום: פלאש 90, פייר טרדגמן



בסמוך למאחז, נותרו מספר חלקות בודדות, שלפי שעה, לא נמצאו להן דורשים. את אותן חלקות מאשר היועץ המשפטי לממשלה לפי בקשת הדרג המדיני כפתרון זמני למשך שמונה חודשים לבניית מבנים והעתקת המפונים לפי החלטת בג"ץ מלפני שנתיים.

במסגרת חוות הדעת שנתן, מנדלבליט הוסיף תנאי ליישום הפתרון הזמני. היועץ המשפטי לממשלה דרש מהדרג המדיני להקפיא את המשך החקיקה והעברתו בכנסת של חוק ההסדרה כתנאי להכשרת הפתרון המדובר של "נכסי נפקדים".

עם זאת, מטה המאבק בפינוי עמונה תקף בחריפות את המתווה המתגבש והודיע כי תושבי ההתנחלות יסרבו להתפנות ממקומם בהסכמה. "המתווה שמנדלבליט מציע אינו מהווה פתרון עבור תושבי עמונה כלל וכלל", נכתב בהודעת המטה. "מדובר במתווה מגוחך ומשפיל של מי שלא רואה מול עיניו את עשרות המשפחות ומאות הילדים שבנו כאן מפעל חיים במשך 20 שנה".

"איננו חפצים אותם ניתן לזרוק ממקום למקום כל כמה חודשים.לא נעקר מביתנו בהסכמה למקום אחר רק כדי להיזרק שוב מאותו מקום כעבור שמונה חודשים, אל הבלתי נודע".

במטה הבהירו כי יסכימו לאפשרות אחת בלבד כפתרון: "חקיקת חוק ההסדרה". החלופה היחידה לדבריהם תהיה "פינוי כפוי וכואב של מאות יהודים מביתם, פינוי שרה"מ ושריו ישאו באחריות לתוצאותיו הקשות".

נערכים לפינוי

בתוך כך, במשטרת מחוז ש"י במשטרה החלו אמש באימוני הכוחות לקראת הפינוי שצפוי להתבצע בחודש הבא. באימונים נלקחים בחשבון כל התרחישים ובהם האפשרות שתושבי הבתים המפונים ולצידם המתגברים - וההערכה היא שכאלה יהיו לפחות מאות מתנחלים שיגיעו לעמונה לפני כן - הללו על פי התרחיש הקיצוני ומניסיון פינוי עמונה הקודם ייאבקו בשוטרים וינסו למנוע כוח את פינוי הבתים.

לצורך המהלך, המשטרה תיערך בכוחות שיימנו לפחות 3,000 שוטרים ושוטרי משמר הגבול. מדובר בכמה מפקדות משימתיות שהוקמו ואשר יפעלו על פי חלוקה מראש של אזורים בעמונה. החפ"ק של מפכ"ל המשטר והשר לביטחון הפנים ימוקם כנראה בהתנחלות עופרה הסמוכה.

מנדלבליט. "מסוגל לקבל החלטה נקיה?" (צילום: מארק ישראל סאלם, FLASH 90, חדשות)
אישר פתרון זמני. מנדלבליט | צילום: מארק ישראל סאלם, FLASH 90, חדשות

צה"ל יתגבר את כוחות המשטרה במעגלים חיצוניים. המשטרה תיערך גם לאפשרות שיידרשו מעצרים במספרים גדולים. ועדיין, באימונים המשטרה שהחלו היום יש גם הדרכות לשוטרים כיצד לנסות ולשכנע את התושבים להתפנות בלי אלימות וכיצד לטפל בפינויים של ילדים ומבוגרים.

במקביל, אמש פורסם במהדורה המרכזית כי 120 מרבני הציונות הדתית הפיצו לאחרונה קריאה לציבור הרחב להגיע לעמונה על מנת להתנגד לפינוי. מדובר ברשימה משמעותית גם בגלל ההיקף וגם בגלל המגוון: מהרב דוד סתו המתון ועד דב ליאור - הסמן הקיצוני של הימין.

"אנו קוראים לכל מי שיכול כבר בעת הזו לבוא ולשהות ביישוב", כתבו הרבנים. "אם רחמנא ליצלן יגיע יום הגירוש, אנחנו קוראים לציבור הרחב להמשיך ולשהות ביישוב ולהביע מחאה נמרצת על הרס היישוב באמצעות התנהגות פסיבית וללא אלימות".