ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר הערב (רביעי) הצהרה לכלי התקשורת בעקבות הנאום המדיני שנשא מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. "הנאום של קרי הוא אכזבה גדולה", אמר נתניהו. "הוא עוסק באופן אובססיבי בהתנחלויות בישראל, במקום לעסוק בשורש הסכסוך - הסירוב הפלסטיני העיקש להכיר במדינה יהודית בגבולות כלשהן".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אני הופתעתי. זה מה שיש לשר החוץ של המעצמה הגדולה ביותר בתבל להתמקד בו כאחד הנאומים המסכמים?", תהה נתניהו. "המזרח התיכון כולו עולה בלהבות, מדינות שלמות קורסות, הטרור משתולל ובמשך שעה שלמה מזכיר המדינה תוקף את הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

"אולי מזכיר המדינה קרי לא שם לב לכך, אבל בימים אלה בהם חוגגים את חק המולד, ישראל היא המקום היחיד במזרח התיכון שבו נוצרים יכולים לחגוג", המשיך נתניהו. "הם יכולים לעשות זאת בישראל בשלווה ובבטחה. כל זה לצערי, לא מעניין את מזכיר המדינה של ארה"ב. הוא יוצר משוואה מוסרית מזוייפת. בין בניית בית בירושלים, לבין טרור שמכה בחפים מפשע. אחרי שיצר את המשוואה הזאת, הוא מדבר כמעט אך ורק על הבית בירושלים, ומשלם מס שפתייים לגינוי הטרור".

אחר כך נתניהו שב למתוח ביקורת על ההימנעות האמריקנית שהובילה בין השאר לקבלת ההחלטה נגד ישראל במועצת הביטחון באו"ם. "בהחלטת האו"ם שקידם קרי, בה כלל מדברים על הסתה אנונימית, עוסקים רק בהתנחלויות שמזוהות עם ישראל. לעומת זאת, ההסתה עדיין קיימת בשטח, ולא יודעים מי עומד מאחוריה".

"אני יכול רק להביע צער", אמר נתניהו. "לו היה הממשל האמריקני משקיע במאבק בטרור הפלסטיני את אותן אנרגיות שהשקיע בגינוי בניה בירושלים, אולי היה סיכוי טוב יותר לקדם את השלום". מוקדם יותר, בהודעה שפרסמה הערב לשכת ראש הממשלה נטען כי נאום קרי היה "מוטה נגד ישראל, כמו ההחלטה שקידם קרי באו"ם".

הערב הגיב גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לנאומו המדיני של ג'ון קרי ולקיפאון המדיני. הוא ציין כי יהיה מוכן לשוב לשולחן המו"מ אם ישראל תקפיא את הבנייה בהתנחלויות.

 "קרי היה ונותר ידיד ישראל"

כצפוי, הנאום של קרי עורר תגובות סוערות - וסותרות - במערכת הפוליטית בישראל. בעוד שבשמאל מיהרו להתייצב לצדו של קרי וטענו כי הוא ידיד ישראל וכי נאומו היה מאוזן וראוי, גורמים בימין תקפו את קרי וטענו כי מדובר בנסיגה מהתמיכה המסורתית של האמריקנים בישראל.

"ג'ון קרי היה תמיד ידיד ישראל ונותר ידיד ישראל", צייץ יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג (המחנה הציוני) בטוויטר, מיד עם תום הנאום בוושינגטון. "נאומו מבטא דאגה אמיתית לביטחונה ועתידה של מדינת ישראל".

"מעוניין להרחיב את השורות", הרצוג (צילום: פלאש 90)
"קרי ידיד ישראל". הרצוג | צילום: פלאש 90

מנגד, שר החינוך נפתלי בנט, שהתבטאויותיו הוזכרו מספר פעמים בנאום קרי, הבהיר כי אין בכוונת ישראל לשנות את המדיניות שלה בכל הנוגע להתנחלויות. "קרי ציטט אותי שלוש פעמים בעילום שם כדי להראות שאנחנו מתנגדים למדינה פלסטינית", אמר בנט. "אז הנה, בגלוי: נכון. ככל שזה תלוי בי, לא נקים עוד מדינת טרור בלב הארץ".

נפתלי בנט, מרחיב את הרשימה (צילום: לע"מ, חדשות)
"לא נקים מדינת טרור". בנט | צילום: לע"מ, חדשות

"אזרחי ישראל שילמו באלפי קורבנות, רבבות טילים ואינספור גינויים בשל המדיניות המשיחית של מדינת פלסטין", הוסיף השר בנט. "הגיע הזמן לדרך חדשה, ואנו נוביל זאת".

ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר אהוד ברק התייחס גם הוא לנאום של קרי. "קרי בנאום חזק ושפוי", צייץ ברק בעמוד הטוויטר שלו. "כך חושבים גם ברוסיה, סין ואירופה. גם הרוב בישראל. ראש הממשלה נגרר על ידי הזרם המשיחי, עומד מול תהום ומתעקש לצעוד קדימה".

רגב (ארכיון). מאוימת (צילום: פלאש 90, חדשות)
"קרי, נתת תקווה לארגוני הטרור". רגב | צילום: פלאש 90, חדשות

שגריר ישראל באו"ם דני דנון דחה על הסף את דברי קרי, לפיהם ההצבעה במועצת הביטחון הייתה למעשה למען ישראל. "לתאם מהלכים אנטי ישראלים עם הפלסטינים ולקדם החלטה חד צדדית במועצת הביטחון זה לא לתמוך בישראל", אמר. "ממשל אובמה פעל נגד מדינת ישראל באו"ם וכל אמירה אחרת היא עיוות של המציאות".

"מזכיר המדינה היוצא, אתה מוזמן להציע לחלק את וושינגטון", תקפה שרת התרבות והספורט מירי רגב. "התקווה היחידה בדבריך היא התקווה שאתה נותן לארגוני הטרור לחיסול של ישראל. זה לא יקרה".