רויטרס (צילום: רויטרס, חדשות)
"מתעלמים מהקשר", טראמפ. | צילום: רויטרס, חדשות

גם טראמפ תוקף את ההחלטה ההזויה של האו"ם: המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית, דונלד טראמפ, הגיב היום (שישי) להחלטת אונסק"ו שלא להכיר בקשר בין היהדות לכותל המערבי. "הניסיון של האו"ם לנתק את ישראל מירושלים הוא ניסיון חד צדדי להתעלם מהקשר של 3000 השנה לעיר הבירה", אמר טראמפ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

טראמפ טען גם כי ההחלטה היא ראייה נוספת ל"הטייה הענקית" של האו"ם כלפי ישראל. "בתקופת כהונתו של טראמפ כנשיא לישראל תהיה חברה אמתית ונאמנה בדמות ארצות הברית".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב אמש על החלטת הוועד המנהל של ארגון אונסק"ו, החלטה המטילה ספק בקשר בין היהדות לכותל המערבי. "תיאטרון האבסורד באונסק"ו נמשך", אמר נתניהו על המהלך של ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם. "היום הארגון הזה קיבל עוד החלטה הזויה שאומרת שלעם ישראל אין קשר להר הבית ולכותל".

"אז מילא שהם לא קוראים תנ"ך אבל אני מציע לחברי אונסק"ו לבקר בשער טיטוס ברומא, שם רואים מה הביאו הרומאים לרומא לאחר שהם החריבו ובזזו את בית המקדש בהר הבית לפני 2,000 שנה", המשיך ראש הממשלה. "רואים שם חרוט על שער טיטוס את מנורת שבעת הקנים שזהו הסמל של העם היהודי ואני אומר לכם גם הסמל של מדינת היהודים בימינו. תיכף אונסק"ו יגיד שגם הקיסר טיטוס עסק בתעמולה ציונית".

"לומר שלישראל אין קשר להר הבית ולכותל, זה כמו לומר שלסין אין קשר לחומה הסינית, ולומר שלמצרים אין קשר לפירמידות", הוסיף עוד נתניהו. "בהחלטה האבסורדית הזאת אונסק"ו איבד את מעט הלגיטימיות שנשארה לו. אבל אני מאמין שהאמת ההיסטורית יותר חזקה, והאמת תנצח".

מוקדם יותר היום, עוד לפני היוודע תוצאות ההצבעה, מתח עליה ביקורת גם הנשיא ראובן ריבלין. "שום פורום בעולם לא יוכל לבוא ולומר שאין קשר בין העם היהודי וירושלים - גוף שעושה זאת פשוט מבזה את עצמו", אמר במפגש עם ילדי עובדי בית הנשיא. "היסטוריה אי אפשר לשנות".

"המהלך הציני הפלסטיני הזה לא יצלח, מדינת ישראל נאבקת על האמת שלה", אמרה סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי. "רוב ידידותנו בעולם התנגדו באופן נחרץ להחלטה הזו או נמנעו מלהצביע בעדה. זה הישג חשוב למשרד החוץ ואונסק"ו הופך את עצמו ללא רלוונטי".  

שגריר ישראל באו"ם דני דנון הגיב גם הוא להחלטה, וגם למינויו של מזכ"ל האו"ם החדש אנטוניו גוטרש. "ביום בו מוסדות האו"ם שוב משמיצים את ישראל ובאונסק"ו עוברת החלטה שמנסה לנתק את הקשר ההיסטורי של העם היהודי וירושלים, אני מצפה שהמזכ"ל החדש יהיה מנהיג הוגן שיפסיק את האובססיה נגד ישראל ויעבוד בשיתוף עם מדינת ישראל נגד הכוחות האנטישמיים", אמר.

"ההחלטה - מסר למשכתבי ההיסטוריה"

"האו"ם שובר את השיאים של עצמו בבורות, באנטישמיות ובחוסר הרלוונטיות שלו", תקפה שרת המשפטים איילת שקד. "ארגון שמתיימר לייצג את החינוך ואת המדע מטעם האו"ם, מציג פוליטיקה רקובה שנשלטת בידי מדינות אסלאמיות דיקטטוריות. במקום שמדינות המערב יובילו את הארגון למחוזות הנאורות, חלקן נגררות ללכת שבי אחר החלטות מבישות". דברים ברוח הזו אמר גם ראש עיריית ירושלים ניר ברקת: "ההחלטה מופרכת כמו לנקת את הקשר בין הנצרות לוותיקן או בין מכה לאיסלאם".

"ליהודים יש זיקה חד משמעית למקומות הקדושים, ולאונסק"ו ולאו"ם אין כלל זיקה להיסטוריה ולמציאות", אמר יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. "ההחלטה היא מסר למסיתים ולמשכתבי ההיסטוריה שפועלים ללא לאות מתוך שנאה. גם אלפי הצבעות לא תצלחנה למחוק את הזיקה ההדוקה של היהודים למקומות הקדושים ולכותל המערבי".

מדינות אירופה נמנעו

גם יו''ר ועדת החוץ והביטחון אבי דיכטר תקף את ההחלטה. ''מי שמנסה לשנות את ההיסטוריה סופו שייזרק לפח האשפה של ההיסטוריה'', אמר. ''אונסק''ו חושבים שהם צ'אוצ'סקו, הם מנסים בהחלטה רודנית אחת לנתק בין הר הבית והכותל המערבי ליהודים. כל ניסיון להפוך את כל הר הבית למסגד אל אקצא לא יצלח".

"אם זה הסטנדרט של אונסק"ו, צריך לבדוק את כל אתרי המורשת העולמיים שהוכרזו על ידם", טענה חברת הכנסת מירי רגב. "הבחירה בנרטיב הפלסטיני המופרך והשקרי, על פני העובדות ההיסטוריות, מעמיד את אונסק"ו באור מגוחך".

באופוזיציה דווקא השתמשו בהחלטה כדי למתוח ביקורת על הממשלה. "תחת נתניהו הופכת מדינת ישראל למצורעת ומנודה, עד שהמובן מאליו כמו זיקתנו לירושלים מוטל בספק", אמר חבר הכנסת אראל מרגלית (המחנה הציוני). "מי שלא מסוגל להסביר לעולם את החיבור שלנו לבית ראשון ושני, יביא עלינו את חורבן בית שלישי".

בקשת החנינה הוגשה לנשיא (צילום: חדשות 2)
"היסטוריה אי אפשר לשנות". ריבלין | צילום: חדשות 2

בהצבעה היום על ההצעה שהוגשה על ידי ירדן והרשות הפלסטינית תמכו 24 מדינות. שש מדינות התנגדו בהצבעה, ו-24 מדינות, בהן כל המדינות האירופיות שהביעו בעבר תמיכה בהצעה, נמנעו. בין המדינות שתמכו בהחלטה היו גם מרוקו, אלג'יר, סודן ומצרים. בהחלטה, עם זאת, צוינה גם העובדה כי לירושלים יש חשיבות עבור כל הדתות.

הכול החל במסמך שנשלח על ידי ממשלת ירדן והרשות הפלסטינית כחלק מהליך בירוקרטי, שמטרתו היא הכרזה על ירושלים העתיקה כאתר מורשת עולמי לשימור. הירדנים והפלסטינים שלחו מסמך שתוקף את פעילות ישראל במקום והציגו ממצאים ארכיאולוגיים שלכאורה מראים שאין הוכחות לקשר היהודי לכותל המערבי.

בהכנת הידיעה השתתפו אודי סגל, עמית ולדמן ודפנה ליאל.