טורקיה ממשיכה במתקפה נגד נתניהו (צילום: רויטרס, חדשות)
ישראל תיענה? ארדואן ונתניהו | צילום: רויטרס, חדשות

בשעה ששיחות הפיוס בין ישראל וטורקיה נמשכות, נחשפים כעת פרטים נוספים אודות המשא ומתן המתקיים מאחורי הקלעים. על פי גורם מדיני באנקרה, שמסר את הפרטים לעיתון "הורייט", במסגרת ההסכם המתגבש בין הצדדים טורקיה דורשת מישראל גישה ישירה לעזה, זאת בניגוד לסגר המוטל על הרצועה מאז שנת 2007.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי אותו גורם טורקי, אין בכוונתה של טורקיה להתפשר בנושא וכי המטרה העיקרית הינה העברת סיוע הומניטרי לרצועה. "במידה והדרישה הזאת לא תיענה כל הליך המשא ומתן עלול לקרוס", הבהיר.

בתחילת השבוע טען גורם מדיני בכיר בישראל כי עיקר המכשולים בשלב זה נוגעים לדרישות של שני הצדדים בנוגע לסגר על עזה ופעילות חמאס בשטחה של טורקיה. בתוך כך, העבירה מצרים מסר לישראל שלא לאפשר לטורקים השפעה בתוך הרצועה.

ביום ראשון האחרון הבהיר נתניהו כי ישראל לא תשנה את מדיניות הסגר הימי על הרצועה. גורם גורם מדיני אחר חיזק את דבריו של ראש הממשלה ואמר כי אם רצונם של הטורקים הוא להשפיע על הנעשה בעזה - אין להם סיכוי.

מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון (צילום: רויטרס)
מצרים מתנגדת לדרישה. ארכיון | צילום: רויטרס

פיתוי הגז הישראלי

לדברי אותו גורם, טורקיה מסרבת לדרישת ישראל להוציא את מפקדת חמאס שיושבת באיסטנבול משטחה. עד כה, הטורקים כבר עשו צעד אחד ולא איפשרו לבכיר הארגון סלאח ערורי לשוב למדינה לאחר שכבר יצא משטחה.

את הדרישה בנוגע למפקד חמאס ישראל כבר העבירה לפני כמה חודשים, אך גורמים בלשכת ראש הממשלה אומרים כי הטורקים "טרם נתנו תשובה בנושא". נתניהו עצמו הסביר בישיבת סיעת הליכוד כי המטרה היא להבטיח שלא תהיה פעילות טרוריסטית בשטח טורקיה.

בשלב זה בישראל ישנן הערכות סותרות בנוגע לגורל הפיוס. במרכז העניין עומדים אינטרסים רבים בהם רצונה של טורקיה להציג הישג במסגרת "המצור" שבו נמצאת רצועת עזה. בהקשר הזה, הגז הישראלי משמש פיתוי או כפיתיון לעסקה, ובישראל מרגישים שהדבר יאפשר להם "לסחוט" את הטורקים עד כדי הוצאת מפקדת חמאס מאיסטנבול.