חוק החרם קודם, השגריר זומן (צילום: פלאש 90, חדשות)
העמדה החדשה: ההתנחלויות חוקיות | צילום: פלאש 90, חדשות

משרד החוץ בירושלים צפוי להפיץ בקרוב מסמך שמציג עמדה משפטית ישראלית חד משמעית ולפיה הקמת ההתנחלויות מעבר לקו הירוק היא לגיטימית, חוקית ואינה סותרת את החוק הבינלאומי. המסמך, שיזמה סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, יופץ לכל השגרירויות ויתורגם לכל השפות הדרושות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי המסמך, לישראל "תביעות קניין תקפות ביחס לשטחי יהודה ושומרון" בשל העובדה שהשטח לא היה תחת ריבונות לגיטימית של מדינה כלשהי ושהוא נכבש ב"מלחמת מגן". עוד טוען המסמך כי הטענות על קולוניאליזם אינן תקפות בשל "זיקה יהודית בת אלפי שנים לשטח".

705820
צילום:

העובדה שהשטחים הללו לא היו בריבונות ערבית חוקית היא הבסיס, כך על פי המסמך, לטיעון המשפטי שלפיו "הסעיף הנוגע להעברת אוכלוסייה לשטח כבוש אינו תקף". המסמך מציין כי היישובים מעבר לקו הירוק הוקמו בפיקוח הליך שיפוטי, בפיקוח בית המשפט העליון ובכפוף לזכות ערעור - דבר שנועד למנוע הקמה לא חוקית של יישובים.

חשש: המסמך יוביל את ישראל להאג

במסמך המשפטי ישנה גם התייחסה להתנתקות מרצועת עזה ב-2006. על פי המסמך, "הפינוי של יישובים במסגרת ההתנתקות היה תולדה של החלטה פוליטית חד צדדית של ישראל ולא מימוש חובה משפטית כלשהי".

האזינו לקטע מתוך הפרק החדש (צילום: פלאש 90, חדשות)
יוזמת המסמך, ציפי חוטובלי | צילום: פלאש 90, חדשות

נייר העמדה החדש נוסח לאחר שדיונים של ועדת משפטנים, בראשות השופט בדימוס אהרן ברק, לא הצליחו להניב ניסוח מוסכם. בימים אלה יוזמת סגנית השר חוטובלי כינוס משפטנים בינלאומי שנועד לתת תוקף למסמך.

למרות שבלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לדברים, המהלך נעשה בידיעת ראש הממשלה נתניהו ובעידודו. המסמך עצמו מבוסס כמעט כולו על הטיעונים של דוח אדמונד לוי, שקבע בזמנו שישראל רשאית גם לספח את שטחי יהודה ושומרון.

בית הדין הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס)
המסמך יוביל את ישראל להאג? | צילום: רויטרס

חשוב לציין שהמסמך המשפטי טומן בחובו גם סכנה מדינית. המדינות המתנגדות לעמדת ישראל עשויות לקרוא לה להגן על עמדתה בבית הדין הבינלאומי בהאג, וספק אם ישראל רוצה או יכולה להיענות לאתגר כזה.