נתניהו אובמה (צילום: רויטרס)
מתיחות בין המנהיגים | צילום: רויטרס

הבית הלבן הורה לסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי (NSA) לצותת לראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך המשא ומתן בין המעצמות לבין אירן בנושא הגרעין - כך דיווח הלילה (רביעי) עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח, למרות שנשיא ארה"ב ברק אובמה הצהיר בעבר כי ארצו תחדל מלרגל אחר מנהיגי מדינות ידידותיות, הריגול אחר ראש הממשלה נעשה בשל הקמפיין של נתניהו נגד הסכם הגרעין. בכירים בעבר ובהווה בממשל האמריקני ובסוכנות הביון טוענים כי למרות ההחלטה לחדול ממעקב אחר מנהיגים מרחבי העולם, ישנם מנהיגים, וביניהם נתניהו, ש"זכו" למעקב צמוד. עוד דווח כי אובמה הורה להמשיך לעקוב אחר נתניהו ולשכתו משום שמדובר בנושא של ביטחון לאומי.

נתניהו. מדגיש את השיקול הביטחוני (צילום: רויטרס)
נתניהו במהלך נאומו בקונגרס | צילום: רויטרס

סיבת המעקב אחר ראש הממשלה היא התנגדותו הפומבית למשא ומתן שניהלו ששת המעצמות בראשות ארה"ב עם אירן בנושא פרויקט הגרעין. לדברי הגורמים המצוטטים במאמר, בכירים בבית הלבן האמינו שהמידע שהושג יוכל לשמש נגד הקמפיין של נתניהו.

מהמידע שהשיגה הסוכנות במהלך פעילותה עלה כי הצמרת הישראלית הדליפה מידע בנושא המשא ומתן בין אירן למעצמות, מידע שהשיגה ישראל בזכות מבצע מודיעיני. ההדלפות המיוחסות לישראל הגבירו את חוסר האמון בין המדינות והובילו את היחסים בין המדינות למתיחות ששיאן היה בהופעתו של נתניהו בבית הנבחרים האמריקני.

"לא אמרנו 'תעשו את זה' ולא אמרנו 'אל תעשו את זה'"

על פי העיתון, הבית הלבן נמנע מבקשה מפורשת לסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי לרגל אחר ישראל, אך העניק לה את הסמכות להחליט איזה מידע רלוונטי עבור הממשל ואיזה לא. "לא אמרנו 'תעשו את זה' ולא אמרנו 'אל תעשו את זה'", אמר בכיר אמריקני.

עוד עולה כי המתיחות בין המנהיגים הגיעה בעקבות תשדורות שגילו כי נתניהו ניסה לגבש קואליציה בקרב מחוקקים מהמפלגה הדמוקרטית שיתנגדו להסכם הגרעין בסנאט ובכך לסכל את הסכם הגרעין. אולם כעת עומדת הסוכנות בפני סכנה הגדולה: החשד כי חלק מהאזנות נעשו נגד חברי קונגרס ובכירים בקהילה היהודית בארה"ב, אזרחי המדינה, נוגד את החוק האמריקני, וקיים חשש כי היא תואשם בריגול אחר אזרחים.

האיש שחשף את מעללי הסוכנות. סנואדן (צילום: רויטרס)
האיש שחשף את מעללי הסוכנות. סנואדן | צילום: רויטרס

בשנת 2013 פרסם אדוארד סנואדן, עובד בסוכנות ה-NSA האמריקנית, כי הממשל מצותת לשיחות פרטיות של מנהיגים ברחבי העולם וביניהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת פרנסואה הולנד. בשל הביקורת שספגה ארה"ב על האזנות הסתר למנהיגי מדינות הנחשבות לידידות, הכריז הנשיא אובמה בשנת 2014 כי ארה"ב לא תעשה בעתיד שימוש ביירוט שיחות פרטיות.