האיחוד האירופי הכיר במדינה פלסטינית ברוב עצום: בדיון בפרלמנט האירופי על שאלת ההכרה במדינה פלסטינית שנערך היום (רביעי) בשטרסבורג, החליטו החברים על הכרה עקרונית במדינה פלסטינית. 498 חברים הצביעו בעד, 88 בלבד התנגדו ו-111 נמנעו. אמנם מדובר בהחלטה סמלית בלבד שאינה מחייבת, אולם היא מעניקה זריקת עידוד לרשות הפלסטינית לביצוע מהלכים בינלאומיים דומים נוספים בעתיד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עם סיומה של ההצבעה, שקבעה כי יש להכיר סמלית במדינה עצמאית פלסטינית לצד ישראל, נשמעו מחיאות כפיים רמות באולם. "זה יום היסטורי, הפרלמנט לקח חלק בהצבעה חשובה, זהו ניצחון לשלום", קרא מיד אחרי ההצבעה נציג המפלגה הירוקה הגרמנית בפרלמנט.

עם זאת, לאיחוד האירופי אין סמכות לכפות את ההחלטה להכיר בפלסטינים על מדינות אירופה השונות: "אנו לא יכולים לעודד את שרת החוץ של האיחוד האירופי להפעיל החלטה שכזו כי פשוט אין לה את הכוח לקדם אותה", קרא מנגד נייג'ל פאראג', נציג בריטניה לפרלמנט האיחוד. "כדי להשיג שלום, המדינות צריכות להתמודד עם הבעיות, והחמאס חייב להפסיק את הטרור".

"זו הבעת תמיכה משמעותית לפתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 1967 עם ירושלים כבירת שתי המדינות", נכתב בהחלטה שהתקבלה בפרלמנט האירופי שגם גינה באותה הזדמנות כל פעילות טרור אלימה.

"זוהי גם תמיכה בשמירה על בטחונה של מדינת ישראל עצמאית ודמוקרטית ומדינה פלסטינית עם רצף טריטוריאלי, זכות להגדרה עצמית וכבוד לחוק הבינלאומי".

בהחלטה, שקראה לארגונים פלסטינים להתאחד, נכתב עוד כי "ההתנחלויות הישראליות הן לא חוקיות על פי החוק הבינלאומי, האיחוד האירופי חייב להיות גורם משמעותי בתהליך השלום במזרח התיכון".

פרלמנט האיחוד האירופי. ארכיון (צילום: משה מילנר, לע"מ)
פרלמנט האיחוד האירופי | צילום: משה מילנר, לע"מ

מוקדם יותר, דחה האיחוד הצעה ראשונית שקראה להכיר חד-צדדית במדינה פלסטינית. החלטת הפרלמנט היא למעשה פשרה בין הצדדים השונים בו. "האיחוד האירופי מביע תמיכה עקרונית בהכרה במדינה פלסטינית תחת פתרון שתי המדינות, ואנו סבורים שאלו צעדים שהולכים יד ביד עם קידום שיחות השלום שמוכרחות להתקדם", נכתב מוקדם יותר בהצהרת האיחוד.

פרלמנט האיחוד דן היום בסוגיה לאחר שמספר מדינות באירופה כבר הצביעו בעד הכרה סמלית בפלסטינים. בין המדינות: ספרד, צרפת, בריטניה, אירלנד ושוודיה, שם ההחלטה שהועברה אינה סמלית בלבד.

לפני ההכרה: חמאס הוצא מרשימת אגרוני הטרור

ולפני ההצבעה על הכרה במדינה פלסטינית, החליט בית הדין של האיחוד האירופי כי חמאס יוסר מרשימת ארגוני הטרור באירופה. על ההחלטה ניתן יהיה לערער והיא תיכנס לתוקף, אם לא יתקבל ערעור בתוך שלושה חודשים.

בהחלטה של המדינות החברות בארגון נכתב כי הסרת חמאס מהרשימה בוצעה מ"מניעים טכניים", זאת עקב ראיות בלתי מספקות להשארתו ברשימה השחורה של ארגוני הטרור בעולם. משמעות ההחלטה היא שלארגון חמאס יהיה קל הרבה יותר לקבל כספים ומימון מגופים ועמותות שונות ביבשת.

חמאס: לשוב ולדרוס; בפתח מרגיעים (צילום: רויטרס)
החמאס הוצא מרשימת ארגוני הטרור | צילום: רויטרס

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, גינה את ההחלטה שקיבלו באיחוד: "איננו מסתפקים בהסברי האיחוד האירופי על כך שהוצאת חמאס מרשימת ארגוני הטרור היא 'עניין טכני'. נטל ההוכחה מוטל על האיחוד האירופי ואנו מצפים מהם להחזיר לאלתר את חמאס לרשימה שכל אחד מבין שהוא חלק בלתי נפרד ממנה - חמאס הוא ארגון טרור רצחני שמציין באמנה שלו כי מטרתו להשמיד את ישראל. אנחנו נמשיך להיאבק בו בנחישות ובעוצמה כדי שלעולם לא ישיג את מטרתו".

ארגון אלמגור מסר לאחר החלטת הפרלמנט האירופי: "באירופה יש מסורת של יותר מאלף שנות אנטישמיות והיא לא נעלמה אלא מכוונת כעת מדינת היהודים. למרות שלאירופים יש בעיות עם המוסלמים בארצותיהם, עדיין את היהודים הם שונאים יותר".