שר החוץ אביגדור ליברמן, ארכיון (צילום: AP)
"אין תחליף למשא ומתן". ליברמן | צילום: AP

הכוונה השוודית להכיר בפלסטין מובילה לעימות דיפלומטי: שר החוץ אביגדור ליברמן הודיע הערב (שבת) כי שגריר שוודיה בישראל יזומן לשיחה במשרד החוץ בירושלים בעקבות הודעת ראש הממשלה השוודי החדש, סטפן לופבן, שהכריז אתמול כי ארצו תכיר במדינה פלסטינית

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני מצטער על כך שראש הממשלה החדש מיהר להכריז הכרזות בדבר עמדתה של שבדיה על הכרה במדינה הפלסטינית", הסביר ליברמן את החלטתו על שיחת הנזיפה. "ההכרזות נאמרו כנראה עוד בטרם שהספיק להתעמק בדברים ולהבין כי מי שמהווה את המכשול ב-20 השנים האחרונות להתקדמות ולהגעה להסדר בין ישראל לפלסטינים - הם הפלסטינים", הוסיף. קודם לכן יצאה ארצות הברית כנגד ההכרזה השוודית, והבהירה כי "המצב עדיין לא בשל להכרה בינלאומית במדינה פלסטינית".

לדבריו של ליברמן ,"ראש הממשלה לופבן צריך להבין שאף הכרזה ואף צעד של גורם חיצוני לא יהוו תחליף למשא ומתן ישיר בין הצדדים ולפתרון שיהיה חלק מהסדר כולל של ישראל עם העולם הערבי כולו. אם מה שמדאיג את ראש ממשלת שוודיה בנאום ההשבעה שלו הוא המצב במזרח התיכון, מוטב היה לו להתמקד בבעיות בוערות יותר שיש באזור כגון ההרג ההמוני היומיומי שמתרחש בסוריה, בעיראק ובמקומות נוספים באזור".

הערב אמרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי כי  "שוודיה היא בעלת ברית חשובה של ארצות הברית, אך אנו מאמינים שהמצב עדיין לא בשל להכרה בינלאומית במדינה פלסטינית. היא הוסיפה כי הממשל האמריקני "תומך בהקמת מדינה פלסטינית, אבל כזו שתקודם רק אחרי שכך יוחלט במשא ומתן שיקבע את המעמד הסופי והכרה במדינה על ידי שני הצדדים".

לדברי סאקי, "ברור שפעולות מזכיר המדינה קרי בשנה וחצי האחרונות מוכיחות עד כמה הוא מחויב לתהליך הזה, אבל אלו הצדדים שצריכים להתקדם". היא הדגישה כי היא אינה יודעת האם שטוקהולם יידעה את וושינגטון טרם ההכרזה. אתמול הצהיר לופבן במהלך נאום ההשבעה שנשא כי ממשלת המרכז-שמאל שבראשותו צפויה להכיר במדינה פלסטינית. "הקונפליקט בין ישראל לפלסטינים יכול להיפתר רק באמצעות פתרון שתי המדינות", אמר מעל בימת הפרלמנט.

"פתרון שתי המדינות מצריך הכרה הדדית ורצון לחיים בשלום ובדו-קיום", אמר לופבן. "לכן, שוודה תכיר במדינת פלסטין". יש לציין כי כבר ב-2012 הכירה האסיפה הכללית של האו"ם דה-פקטו במדינה פלסטינית, אך לדבר טרם ניתן תוקף מהאיחוד האירופי. על ידי נקיטת הצעד, תהפוך שוודיה למדינה הראשונה שחברה באיחוד האירופי ומכירה במדינה פלסטינית.

הצהרתו של ראש ממשלת שוודיה עלולה לגרום למדינות אחרות ללכת בעקבותיו, זאת בזמן שהפלסטינים מאיימים לנקוט צעדים חד-צדדיים באו"ם. רק השבוע, בזמן הפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארה"ב ברק אובמה, הגישו הפלסטינים הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו"ם הקובעת את נובמבר 2016 - כיעד לנסיגה של ישראל מהשטחים לקווי 67', ובהם מזרח ירושלים.