ריבונות ביו"ש? (ארכיון) (צילום: רויטרס)
מהבנייה במעלה אדומים, ארכיון | צילום: רויטרס

חזית מדינית חדשה מול אירופה? בכירים במדינות אירופה בוחנים דרכים חדשות להפעיל לחץ דיפלומטי על ישראל, על מנת שתעצור את הבנייה בהתנחלויות - כך טען היום (שלישי) דיפלומט אירופי בכיר. לדבריו, מדינות רבות באירופה "מתוסכלות" מהמשך הבנייה מעבר לקו הירוק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי הבכיר, נשקלת האפשרות למנוע ממתנחלים שהורשעו בעבירות לבקר באיחוד האירופי. אפשרות נוספת שנבחנת היא שינויים קלים בהסכם הסחר החופשי עם ישראל. הדיונים בנוגע למערכה הדיפלומטית עוד נמשכים לדברי הבכיר האירופי, אך לא הועלתה האפשרות של סנקציות רשמיות נגד ישראל.

על פי הדיווח, הוועדה האירופית העליונה תגבש "רשימה שחורה" של תושבי יהודה ושומרון שהורשעו בפשעים, ולאחר מכן תימנע כניסתם לאיחוד האירופי. על פי ההערכה, הצעד ישפיע על מספר מאות ישראלים.

מספרי מהלכי בנייה עוררו את זעמו של האיחוד האירופי לאחרונה, בהם תפיסה של כאל, דונמים באזור בית לחם והכוונה לבנות כ-2,600 יחידות בשכונת גבעת המטוס בירושלים. גם ארצות הברית והאו"ם גינו את הבנייה, שלדבריהם פוגמת בסיכויים להסכם מדיני. לעומת זאת, ישראל שבה והדגישה כי הבנייה בהתנחלויות חוקית, וראש הממשלה נתניהו הצהיר בריאיון לחדשות 2 כי "יהודים יכולים לקנות בית בירושלים ויכולים לקנות בית היכן שהם רוצים. זאת הדרך האמיתית לקדם איזשהו דו קיום ולא ההיפך מזה".

"רמה גבוהה של תסכול"

בכיר ישראלי אמר היום לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי "עדיף שאירופה תפעיל לחץ על הפלסטינאים שיעמדו בהתחייבויות שלהם ויכירו בלגיטימיות של ישראל". הגורם הישראלי טען כי ההתמקדות האירופאית בישראל בלבד "לא עוזרת לפלסטינים - אירופה לא מהווה תפקיד מועיל בשיחות כפי שהיא יכולה", והביע תקווה כי אירופה תדרוש מהרשות הפלסטינית להכיר בישראל כמדינה יהודית.

האיחוד האירופי הטיל בעבר הגבלות על הלוואות מדעיות למפעלים הנמצאים בשטחי יהודה ושומרון, ובמקביל מקדמים באיחוד תכניות לסמן מוצרים מההתנחלויות, אך ייתכן כי הצעדים יוחרפו. "אף אחד לא מדבר על סנקציות שכר על ישראל", הסביר שגריר אירופי הנמצא בישראלי, "אך יש רמה גבוהה של תסכול ויש מספר כלי תגובה שיאפשרו לאירופה להבהיר את תסכולה".  "אני לא אומר שאנחנו צריכים להפסיק לעבוד עם בנקים ישראלים, אבל זה נושא שהועלה וצריך לבחון אותו", הוסיף השגריר בנוגע להסכמי הסחר הקיימים. בכיר אירופי נוסף אמר כי הסבלנות האירופאית לישראל "נשחקת".

בשבוע האחרון קיבל המהלך המדיני של אבו מאזן תמיכה כאשר ממשלת שבדיה הודיעה שתכיר במדינת פלסטין. גם משרד החוץ הרוסי והפרלמנט הבריטי הביעו תמיכה עקרונית במדינה פלסטינית, אך ההצבעה בפרלמנט הבריטי אינה מחייבת את הממשלה המקומית.