הישג לאובמה: 34 בעד הסכם הגרעין (צילום: רויטרס)
נחל תבוסה צורבת. ארכיון | צילום: רויטרס

תוצאות בחירות אמצע הקדנציה שנערכו שלשום (שלישי) מצביעות על ניצחון מוחץ למפלגה הרפובליקנית ותבוסה צורבת לנשיא האמריקני ברק אובמה ולמפלגתו. דיפלומטים ומומחים ליחסי ישראל וארצות הברית מנתחים את תוצאות הבחירות ומעריכים - כיצד המהפך הרפובליקני בסנאט והגדלת כוחם בבית הנבחרים ישפיעו על מדיניות החוץ של אובמה ועלינו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בחירות האמצע כמעט שלא ישפיעו על יחסינו עם ארצות הברית", העריך שגריר ישראל בוושינגטון לשעבר, דני איילון. "בניגוד לנושאי הפנים, בהם הקונגרס יכול לשתק את הנשיא, בתחום מדיניות החוץ לנשיא יש לו יחסית יד חופשית". איילון מסביר כי הדוגמא הכי מובהקת לכך היא שגרירות ארצות הברית בישראל - הקונגרס על שני בתיו העביר כבר מספר פעמים החלטה לפיה השגרירות האמריקנית תעבור לירושלים, אך זה לא קרה בשל וטו נשיאותי. "הקונגרס מסייע ברוח גבית לנשיא אך הדברים נעשים בהתאם לרצונו", הוסיף איילון.

כותרות העבר: איילון לדין משמעתי (צילום: חדשות 2)
אובמה ינסה להותיר חותם, דני איילון | צילום: חדשות 2


לדברי סגן שר החוץ לשעבר, בשארית הקדנציה שלו יעסוק אובמה ביתר מרץ במדיניות חוץ. "יש כבר כמעט מסורת של נשיאים שבשנתיים האחרונות שלהם עוסקים יותר בנושאי חוץ, כמו קלינטון ובוש", הוא מסביר. "מכיוון שאובמה כבר לא יוכל להשפיע רבות בכל מה שקשור לנושאי הפנים, הוא יפנה אנרגיות למדיניות החוץ, שם הוא ינסה להותיר חותם".

איילון מזכיר שאובמה אומנם כבר לא יעמוד לבחירה אך המפלגה שלו כן. "למרות שהנשיא עצמו משוחרר מהקול של האלקטורט היהודי, למפלגה שלו עדיין יהיה חשוב לשמור על היחסים החמים עם הקהילה היהודית".

"אובמה - פוליטיקאי קטן"

יקי דיין, לשעבר קונסול ישראל בארצות הברית, טוען כי בתחום מדיניות החוץ ישנם שני נושאים בעלי משמעות עבור ישראל: ההסכם עם אירן ויוזמות הפלסטינים להכרה בינלאומית. "מצד אחד ניתן לומר שקונגרס לעומתי יכול לסייע לישראל, אך על ישראל להלך על קו דק בהקשר הזה", הוא מסביר. "כבר כעת נתפסת ישראל כשלוחה רפובליקנית. אם נמשיך כך המגמה הזו תפגע בנו בבחירות 2016".

יערי: ממילא כולם יודעים במה מדובר (צילום: רויטרס)
"ישראל נתפסת כשלוחה רפובליקנית" | צילום: רויטרס


לדברי דיין, "אובמה הוכיח עצמו כפוליטיקאי קטן". בניגוד לקלינטון למשל, שגם הוא נחל הפסד בבחירות האמצע, דיין טוען שאובמה לא יודע לעבוד עם הרפובליקנים. "לכן אני צופה שהשיתוק יימשך. בנושא האירני להערכתי אובמה ינסה לחתור להסכם והקונגרס ינסה להערים עליו קשיים, למשל בחקיקת סנקציות נגד אירן". הקונסול לשעבר מסביר כי אובמה בתקופת כהונתו נכווה פעמיים בכל הקשור למשא ומתן ישיר בין הישראלים לפלסטינים. "לאובמה יש גם חסמים פנימיים שלא קשורים לקונגרס. הוא לא ירצה לחבל במרוץ לנשיאות של המועמד הדמוקרטי הבא", הוסיף.

"נשיא מוחלש לא יכול לבצע יוזמות מרחיקות לכת"

פרופסור אבי בן צבי, מומחה ליחסי ישראל וארצות הברית מאוניברסיטת חיפה, מציין כי מרחב התמרון של אובמה קטן בצורה משמעותית בעקבות הבחירות הלילה. "לכאורה אובמה חופשי מאילוצי בחירות ובכל הקשור למדיניות החוץ הוא אינו כבול, אך הבחירות הנוכחיות העידו על כך שלנשיא אין לגיטימציה ציבורית", הוא אומר. "נשיא שהוא עד כדי כך מוחלש לא יכול לבצע יוזמות מרחיקות לכת. גם אם הוא ינסה לברוח לזירת מדיניות החוץ, כי בכל הקשור לנושאי הפנים הוא משותק, להערכתי גם שם הוא ייחסם על ידי הקונגרס".

"את החותם שלו הטביע אובמה ברפורמת הבריאות שהנחיל ולהערכתי הוא לא יותיר חותם אחר", מסכם בן צבי. "בזירה הבינלאומית אני צופה שהוא ינסה להותיר טביעות אצבע אך אני מתקשה לראות היכן. לדעתי יהיה לנשיא הרבה זמן לעסוק בתחביב שלו - גולף".