לאחר המבצע וההרס, רצועת עזה מתחילה לקבל חמצן: שיקום הרצועה נמצא בשלביו הראשונים, ומדי יום נכנסות משאיות עמוסות מלט וברזל לרצועה. כל הצדדים מכריזים כי הוקם מנגנון שימנע מחומרי הבנייה להגיע לידי חמאס, אך האם חמאס מוצא דרכים לעקוף את האיסור? "יש לי ספקות, אבל אני מקווה שאתבדה. אין לנו שליטה על מה שקורה מטר מעבר לגדר, אבל הושקע במנגנון הרבה מאוד מאמץ", טען מנהל מעבר כרם שלום עמי שקד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שקד למוד הניסיון, שזכה לראות כבר שיקום לאחר שני סבבי לחימה קודמים, טוען כי הזרמת המלט לרצועה הוא "מה שהיא צריכה כדי להתאושש ממה שעבר עליה בשנים האחרונות. אנחנו רק בשלב הראשוני של שיקום רצועת עזה, שייקח כמה שנים". פועל פלסטיני במעבר בשם איברהים חיזק את דבריו: "בעיר לא השתנה שום דבר ולא בנו אבן אחת, הכל דיבורים באוויר".

יותר מ-10,500 בתים נהרסו במבצע "צוק איתן", מגדלים קרסו ותשתיות הופצצו. העולם הבטיח 5.5 מיליארדי דולרים, עזה עדיין לא ראתה אגורה וכמאה אלף מהתושבים עדיין חסרי בית. תושבי עזה, שהפכו להיות בני ערובה של חמאס, מיואשים ומפחדים - ואולי בייאוש הזה מנסה ישראל להילחם בשינוי המדיניות - וייתכן שאף מדובר בהשלמה עם שלטון חמאס, או בניסיון להטיל עליו את האחריות.

"אם תשאיר את העזתי פליט, הסיכוי שהוא יהיה מוכן להיות שאהיד ולהרתם לחמאס או לדאע"ש שמתחיל להכנס לרצועת עזה יהיה הרבה יותר גדול", הסביר האלוף במילואים דורון אלמוג, מפקד פיקוד דרום לשעבר. לדברי אלמוג הסיכון בהעברת חומרי הבניין הוא "ראוי - אם הם יבחרו בסיבוב נוסף, אנחנו הרבה יותר חזקים".

מסר דומה השמיע אוסמה כחיל, סגן יו"ר איגוד הקבלנים בעזה, שהזהיר מפני הייאוש ברחובות. "אם המצב ישאר כמו שהוא, אני צופה מלחמה מול ישראל" אמר. "המלחמה תחזור על עצמה בוודאות בלי הקלה לרצועה, אפילו תוך חודשים שלושה".

משאית סחורה מחוץ למעבר כרם שלום (צילום: דוברות מתפ"ש, חדשות)
זרם המשאיות לרצועת עזה נמשך | צילום: דוברות מתפ"ש, חדשות

"אנשים מוכרים את הבטון כי אין מה לאכול"

לפני שלוש שנים הבינו בצה"ל שחומרי הבניין משמשים לייצור הנשק האסטרטגי של חמאס, וישראל עצרה את ייבוא המלט לשוק הפרטי. זה לא מנע מחמאס לחפור מנהרות – 32 מהן התגלו במבצע. "ההתנגדות לא זקוקה לחומרים האלה - אתם רק דוחפים את האנשים לכיוון של ייאוש", טען כחיל. "יש מגבלות על המלט, הברזל, והחצץ מחשש שזה יוביל למנהרות – אלו דיבורים חסרי שחר. יש גם ברזל וחצץ מההרס שישראל גרמה - החומרים האלה נגרסים וממוחזרים".

בשבועות האחרונים החלה ישראל להכניס כמויות קטנות של חומרי בניין לעזה, בצעד שנחשב לדרמטי. מנגנון שנוסד בידי ישראל נועד למנוע מהחומר להגיע לחמאס – הצלעות האחרונות הן הרשות הפלסטינית והאו"ם. כל תושב שביתו נפגע או נהרס רשאי להגיש בקשה לקבל חומרי גלם, וספק מקומי שאינו איש חמאס אמור להעביר את חומר הגלם, אך כחיל בעצמו הודה כי חלק מהאנשים "מוכרים את הבטון כי הם רוצים לאכול ולהתפרנס - אין להם כסף להביא בנאי, אז מה הם יעשו עם החומרים?".

במקביל, לראשונה מאז עליית חמאס לשלטון, ישראל מתירה לסוחרי הרצועה לייצא ירקות לגדה ולחו"ל – ובכך נכנס כסף לשוק העזתי החנוק. לשיקום הרצועה קיימת עוד זווית, הומניטרית – בימים אלה נעשית עבודת מטה לבחינת הכנסת כמות מדגמית של פועלים מהרצועה לישראל. שלמה צבאן, מנהל מעבר ארז, הביע תמיכה במהלך. "טוב יהיה לחשוב גם על נושא הכנסת הפועלים כדי להניע מעט את הכלכלה ושיהיה לאזרחים איזשהו אופק".