בדיוק היום, 21 בנובמבר, לפני 29 שנה בשנת 1985 נעצר ג'ונתן פולארד על ידי חוקרי ה-FBI בפתח שגרירות ישראל בוושינגטון. היום (שישי) הוא ייכנס לשנה ה-30 בכלא, שברקע סירוב מתמשך של הממשל האמריקני לשחרר אותו, זאת למרות שגורמי מודיעין בארה"ב הסירו בשנים האחרונות את התנגדותם למהלך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

פולארד הגיש לאחרונה בקשת שחרור לוועדת השחרורים. בחודש יולי האחרון התקיים שימוע ובו התברר כי פולארד אכן עומד בקריטריונים לשחרור מבחינת משך הזמן הארוך שריצה בכלא ובשל התנהגותו כאסיר למופת במהלך שלושה עשורים של מאסר, אולם הממשל החליט להתנגד בחריפות לשחרור ומנע אותו בטענה כי שחרורו כעת "יהווה זלזול בחומרת העבירה ויקדם חוסר כבוד כלפי החוק".

"אנו פועלים ימים כלילות ובמיוחד בימים אלה לסיים את הסאגה הבלתי מובנת הזאת ואין עדיין אור בקצה המנהרה", אמר לחדשות 2 Online אפי להב, ראש המטה לשחרורו. "אנחנו רוצים להאמין שכוונותיו של נשיא ארה"ב אמיתיות, כנות ומעשיות ואם נלך לפי הצדק האמריקני ולפי מה שאמרו גם עשרות בכירים אמריקנים, העיוות הזה חייב להיות מתוקן". להב הוסיף כי מתוקף היחסים ההיסטורים העמוקים שבין שתי המדינות צריך לסיים את זה ואין יותר מאשר נשיא ארה"ב שיכול לעשות זאת.

פולארד בימים שקדמו למעצרו (צילום: רויטרס)
פולארד בצעירותו | צילום: רויטרס

דלת השגרירות נסגרה בפניו

ג'ונתן ג'יי פולארד גדל בארה"ב במשפחה יהודית. בגיל 25 החל לעבוד במודיעין של הצי האמריקאי, וכעבור שנתיים זכה לסיווג ביטחוני גבוה ועבד כמנתח חומרי גלם מודיעיניים. באותה שנה נשא לאישה את אן הנדרסון.

במסגרת עבודתו נחשף פולארד למידע מסווג שהיה קשור בישראל, אשר הוסתר בידי גורמים אמריקנים בניגוד למזכר הבנות בין השתיים. הוא פנה לאלוף משנה אביאם סלע, ובמשך שנתיים העביר דרכו מאות אלפי מסמכים לידי מחלקת ביון מיוחדת בלשכה לקשרי מדע של משרד הביטחון שבראשה עמד רפי איתן. המידע שימש את ישראל בין השאר להיערכות מפני נשק להשמדה המונית של ארצות ערב ואף לפעולות התקפיות שהידועה שבהן היא הפצצת מפקדות אש"ף בתוניס במבצע "רגל עץ".

החשדות נגד פולארד התעוררו כשנמצאו במשרדו מסמכים שהיו מחוץ לתחום עבודתו. ה-FBI פתח בחקירה, וב-21 בנובמבר 1985 פשטו סוכני FBI על ביתם של פולארד ואשתו. השניים נמלטו לשגרירות הישראלית בוושינגטון, בתקווה למצוא מקלט, אך כשהגיעו לשגרירות נסגרה הדלת בפניהם.

פולארד נתפס והועמד לדין בפני ביהמ"ש האמריקאי שגזר עליו מאסר עולם. אשתו אן ריצתה ארבעה חודשי מאסר בסיומם התגרשו. פולארד חזר בתשובה, ומאוחר יותר התחתן עם אסתר.

ג'ונתן ואסתר פולארד. ארכיון (צילום: רויטרס)
ג'ונתן ואסתר פולארד | צילום: רויטרס

בשל רגישות היחסים של ישראל עם ארה"ב, נמנעה ישראל מלהכיר בפולארד כסוכן מטעמה, אך במשך השנים עם התגברות הלחץ הציבורי לשחרורו, השתנתה עמדה זו. פולארד קיבל אזרחות ישראלית והכרה רשמית בפעילותו על ידי ממשלת ישראל.

עמדתו הנחרצת של הממשל האמריקני נראית תמוהה במיוחד לנוכח העובדה שבחודש אפריל האחרון הסכימה ארה"ב עקרונית לשחרורו של פולארד במסגרת המאמצים להארכת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. הדיווחים על עסקה אפשרית לא עוררו התנגדות פומבית של ראשי מערכת המודיעין בארה"ב, שהודיעו כי יימנעו מהבעת התנגדות לסוגיה.

שתיקתה של מערכת המודיעין האמריקנית עמדה בניגוד בולט לעמדה הנחרצת והפומבית שהביעה כאשר שחרורו של פולארד עמד על הפרק במסגרת הסכם וואי בשנת 1998. גם גורמי ביטחון שהביעו התנגדות לשחרורו של פולארד כחלק מהעסקה האחרונה, הצהירו במקביל כי שחרורו על רקע הומניטרי דווקא מתקבל על הדעת לנוכח תקופת מאסרו הארוכה.

"אמריקה לא תהיה בת ערובה ביידי לוביסטים" (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב אובמה | צילום: רויטרס

בכירים אמריקנים קראו לשחרורו

הנשיא האמריקני אובמה התייחס בעצמו לאפשרות שחרורו של פולארד במסגרת ריאיון שהעניק לחדשות 2 ערב ביקורו בישראל ב-2013. "אינני מתכוון לשחרר את ג'ונתן פולארד באופן מיידי, אולם מה שאני כן עומד לעשות זה לוודא שהוא, כמו כל אמריקני אחר שנענש, יקבל את אותו סוג של בחינה ואותה בדיקה של ההגינות שכל אזרח אמריקני זכאי לה", אמר אז.

בשנים האחרונות קראו בכירים אמריקנים רבים לנשיא אובמה לקצוב את עונשו של פולארד, בטענה כי ריצה זמן חסר פרופורציה ביחס לכל אדם אחר שעבר עבירה דומה. בין השאר הביעו תמיכה בשחרורו של פולארד מזכירי המדינה לשעבר קיסינג'ר ושולץ, ראשי CIA ו-FBI לשעבר ועוד עשרות גורמי ממשל בטחון ומשפט שרבים מהם אף עסקו באופן ישיר בטיפול בפרשה במסגרת תפקידם.

בסוף שנת 2012 קיבלה הקריאה לשחרור פולארד חיזוק משמעותי בעקבות התרתם לפרסום של חלקים חסויים מדו"ח אומדן הנזק שחיבר ארגון הביון האמריקני בעקבות הפרשה. המידע שנחשף חיזק את טענת פולארד לפיה המידע שהעביר לישראל עסק בסכנות הנשקפות לה מצד מדינות ערב ולמעשה הוא לא ריגל נגד ארה"ב.

פולארד, בן 60, העביר בכלא עד כה כמחצית מחייו. בתקופה האחרונה חלה הידרדרות במצבו הרפואי והוא אושפז ואף נותח מספר פעמים מחוץ לכלא, כאשר בחלק מהמקרים מדובר היה במצב של סכנה ממשית לחייו.