מזכ"ל האו"ם ביקר בעוטף עזה - והזדעזע מהמנהרות: באן קי מון, המבקר בימים אלו בישראל וברשות הפלסטינית, סייר היום (שלישי) בעוטף עזה וסייר בתוך אחת המנהרות שנמצאו במרחק לא רב מאחד היישובים. "איש לא צריך לחיות תחת איום מתמיד ופחד מרקטות ומנהרות חודרות תת קרקעיות", אמר לאחר הסיור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"נדהמתי מהמנהרה התת-קרקעית ששימשו לחדירה של טרוריסטים", אמר באן, שסייר באזור עם מפקד הגיס הצפוני, אלוף נועם תיבון. באן הודה לאלוף תיבון על הסיור ואמר לאחר מכן: "גיניתי שוב ושוב את התקפות הרקטות של חמאס מהאוויר וגם דרך מנהרות תת קרקעיות, זה לא מקובל. אמרתי שוב ושוב שרקטות שהורגות אוכלוסיה אזרחית זה לא מקובל ויש לגנות זאת".

לדבריו, "איש לא צריך לחיות תחת איום מתמיד ופחד מרקטות ומנהרות חודרות תת קרקעיות. בנייה והריסה, בנייה והריסה - יש לשבור את המעגל הזה. דחקתי במנהיגים להתייחס לסוגיות, לשבת יחד ולשוב לשיחות השלום". באן הדגיש כי משא ומתן ישיר הוא "הדרך היחידה ששני העמים יוכלו ליהנות משלום ביטחון והרמוניה. יש לבצע את פתרון שני המדינות, כך שישראלים ופלסטינים יוכלו לחיות זה לצד זה בשלום ובביטחון".

באן עם משפחת טרגרמן (צילום: חיים צח, לע"מ)
באן עם משפחת טרגרמן | צילום: חיים צח, לע"מ

"דניאל מת מבלי לדעת דבר"

לאחר מכן פגש את משפחתו של דניאל טרגרמן, הילד בן הארבע שנהרג מפגיעת פצצת מרגמה בנחל עוז ב-21 באוגוסט, ימים ספורים לפני הפסקת האש. "מה הוא עשה רע? למה הוא מת?", אמר המזכ"ל לסביו ודודיו של דניאל, "הוא מת מבלי לדעת דבר, מבלי להתבגר - זה עצוב מאוד", ציין.

"הבעתי את תנחומיי העמוקים למשפחה. אני מקווה שמילות התנחומים יעזרו ולו במעט לרפא את הפצעים, אך אין בזה די. לכן אני דוחק בשני הצדדים להתייחס לסוגיות כדי להביא לשלום והרמוניה לשני העמים".

לאחר מכן בתחילת היום ביקר באן בעזה, לראשונה מאז מבצע "צוק איתן", על מנת לאמוד את הנזק ברצועה. באן נפגש עם בכירים פלסטינים ואמר להם כי הוא שותף לכאבם של תושבי הרצועה וקרא לצדדים לשוב לשולחן המשא ומתן.

מזכ"ל האו"ם בעוטף עזה (צילום: חגי הקר, חדשות 2)
מזכ"ל האו"ם בעוטף עזה | צילום: חגי הקר, חדשות 2

מזכ"ל האו"ם, שביקורו האחרון באזור היה ב-2012, סיפר כי "הגיע לשמוע ישירות מאנשי עזה על מצבם". כריסטופר גאנס, דובר אונר"א ברצועה, הזכור מימי המלחמה כמי שפרץ בבכי בשידור כשתיאר את המצב, סיפר כי באן קי מון "הביע את השתתפותו בכאב" של צוות האו"ם, שאיבד 11 מעובדיו במהלך הלחימה.