בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס, חדשות)
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

בישראל תוקפים בחריפות את בית הדין הבינלאומי בהאג: לאחר שהפלסטינים ביקשו מבית הדין לדון בפשעי מלחמה שביצעה, לטענתם, ישראל במסגרת הסכסוך הישראלי-פלסטיני, קרא הרכב השופטים לנפגעים מאותם פשעים לכאורה לבוא למתן עדות. לדברי גורמים ישראליים בכירים, המהלך - שהפתיע גם את בית הדין עצמו וכן את התובעת בתיק - חריג, שכן טרם נקבע שלבית הדין יש סמכות לדון בבקשה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

לדברי גורם משפטי בכיר בישראל, "שופטי בית הדין מתעלמים לחלוטין מכך שלבית הדין אין סמכות לעסוק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, ומכך שתובעת בית הדין טרם קיבלה כל החלטה בבדיקה המקדמית שהיא מקיימת. הלהיטות של השופטים להוציא מיוזמתם החלטה כה חריגה מציבה סימן שאלה של ממש על יכולתו של בית הדין לעסוק בהגינות בעניינים הנוגעים לישראל". בישראל טוענים עוד שהמהלך הזה מעלה סימני שאלה לגבי היכולת של בית הדין לעסוק בהוגנות וביושר בתיק, ומשכך הועברו מסרי מחאה במספר ערוצים מול גורמים בכירים בבית הדין. מהלכים נוספים בנושא מתוכננים להמשך.

לפני כשלושה חודשים נפגש שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי נפגש עם התובעת הראשית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, שבסופה הגיש את הבקשה ברשמית "לחקור את פשעיה של ישראל", על רקע העימותים האלימים בגבול רצועת עזה. לדברי אל-מאלכי, יש "אינספור" ראיות שמוכיחות שישראל הפרה זכויות אדם של הפלסטינים. עם זאת, בהודעה שפרסמה בנסודה עוד באותו הערב היא הבהירה כי לפי שעה אין בכוונתה לחקור את הטענות.

שר החוץ הפלסטיני אל מאליכי (צילום: רויטרס, חדשות)
"לחקור את פשעיה של ישראל". אל-מאלכי | צילום: רויטרס, חדשות

"כתובעת, עליי לשקול בעת קבלת ההחלטה (אם לפתוח בחקירה - ד"ו) את כל הסוגיות בהתאם לתחום שיפוט, קבילות והאינטרסים של הצדק", כתבה בנסודה. "עצם הגשת הפנייה לא מובילה אוטומטית לפתיחת חקירה". היא הסבירה כי מ-16 בינואר 2015 מתנהלת בדיקה ראשונית בעניין הפלסטינים כדי לקבוע האם קיימת תשתית לפתוח בחקירה פלילית נגד ישראל. "בדיקה זו התקדמה בצורה משמעותית ותמשיך במסלולה, בהתאם לאמנת רומא", ציינה.

עם זאת, הבהירה התובעת, היא מחזיקה בסמכות עצמאית לפתוח בחקירה אם תגיע למסקנה שהמצב מצדיק זאת, גם ללא התייעצות עם בית המשפט. "שלא יהיה ספק בכך שבמקרה הזה או בכל מקרה אחר שמובא בפניי, תמיד אקבל את ההחלטה בהתאם לסמכויותיי תחת אמנת רומא".

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/