בתום כינוס מיוחד הודיע הלילה (בין שני לשלישי) הקבינט המדיני-ביטחוני כי הוא מקבל את המלצת כל גופי הביטחון להמיר את הבידוק של גלאי המתכות בבידוק ביטחוני המבוסס על טכנולוגיות מתקדמות, "בידוק חכם" ובאמצעים נוספים, כדי להבטיח את ביטחון המבקרים והמתפללים בעיר העתיקה ובהר הבית. עוד הוחלט כי לצד הגלאים, גם המצלמות שהוצבו בשבוע שעבר יוסרו. פעולות ההסרה החלו כבר במהלך הלילה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בנוסף נקבע כי עד ליישום התכנית תתגבר משטרת ישראל את כוחותיה במקום ותבצע פעולות נוספות ככל שיידרש על מנת להבטיח את ביטחון המבקרים בהר. הקבינט החליט על הקצאת תקציב של עד 100 מיליון שקלים לטובת יישום התכנית, בפרק זמן של עד שישה חודשים, כולל בקיצוץ רוחבי ככל שיידרש, על-פי התכנית שיגיש המשרד לביטחון הפנים. עלות התכנית תכלול גם מימון תקני שוטרים על פי המלצת המשטרה.

"מודאג שהתוכנית תבטל את פתרון 2 המדינות" (צילום: רויטרס, חדשות)
דרש את הסרת הגלאים? עבדאללה | צילום: רויטרס, חדשות

על אף העמדה האחידה שהציגו גורמי הביטחון, ההצבעה בקבינט לא התקבלה פה אחד והשרים נפתלי בנט, איילת שקד וזאב אלקין הצביעו נגדה. השרה מירי רגב מתחה הבוקר ביקורת על ההחלטה. "החלטת הקבינט אתמול היא החלטה מצערת", מסרה. "לא צריך להיות מומחה בביטחון כדי להבין שלמגנומטר יש אפקט התרעתי וביטחוני".

בעקבות התקרית בירדן, דווח כי המלך עבדאללה דרש מנתניהו להסיר את גלאי המתכות בהר הבית בתמורה להשבת איש האבטחה לישראל. בירדן אישרו את הדיווח על העסקה המתגבשת, ומנגד בלשכת ראש הממשלה הכחישו שישנה דרישה ירדנית להסיר את גלאי המתכות בתמורה לשיבת המאבטח. "המגעים בין ישראל לבין ירדן התנהלו ביממה האחרונה, באווירה של שיתוף פעולה", נמסר בתגובה.

אחת המצלמות שהוצבו בעיר העתיקה
מצלמה בכניסה לשער השבטים בירושלים | צילום:

תם המשבר עם ירדן: צוות השגרירות בעמאן שב לישראל

לאחר יממה מתוחה עברו אמש אנשי הסגל בשגרירות ישראל בירדן במעבר אלנבי ושבו לישראל. בין אנשי הצוות שעברו את הגבול גם איש האבטחה שנפצע אתמול בדקירה במתחם השגרירות בעמאן.

בלשכת ראש הממשלה אמרו לאחר חזרתם של אנשי הסגל, בראשות השגרירה עינת שליין, כי שובם של השליחים התאפשר הודות לשיתוף פעולה הדוק בין ישראל וירדן במהלך היממה האחרונה. עוד נמסר כי ראש הממשלה שוחח עם השגרירה ואיש האבטחה לאחר שחזרו לארץ.

"ברוכה הבאה, את בארץ ישראל", אמר נתניהו לשגרירה, שהשיבה: "חצינו את הגבול ואנחנו אסירי תודה על כל המאמצים שהשקעתם כדי להביא אותנו הביתה".

נתניהו ענה לה "שמחים שחזרתם אלינו". לאחר מכן שוחח ראש הממשלה עם המאבטח, שאמר לו: "אני מרגיש בסדר גמור, באמת אסיר תודה על הכל. הרגשתי היום שמדינה שלמה מאחורינו. אחרי שאמרת לי שאחזור, הרגעת אותי וזה קרה ואני מודה לך מקרב לב. תודה רבה על המאמצים".

גם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין בירך את צוות השגרירות עם שובם ארצה. "בתום יממה ארוכה ומתוחה אני מבקש לברך את צוות השגרירות שלנו בירדן עם שובם הביתה", מסר הנשיא. "חיכינו לכם בדאגה ועקבנו אחרי התנהלותכם המרשימה, בהובלת השגרירה עינת שלאין, לאורך כל המשבר. שיתוף הפעולה ארוך השנים של מדינת ישראל עם הממלכה ההאשמית והמלך עבדאללה, שידע לסייע בתבונה גם הפעם, היו חלק משמעותי במאמצים לסיום המשבר ועל כך הערכתנו העמוקה".

נתניהו הודה למלך עבדאללה על שיתוף הפעולה

אמש הותר לפרסום כי הגורם הביטחוני הבכיר שיצא מוקדם יותר היום לירדן הוא ראש השב"כ נדב ארגמן. ראש השב"כ עידכן את ראש הממשלה בדרישת הירדנים ובאמירה שלהם לפיה: "אין מה לדבר על החזרתו של איש האבטחה, עד שיוסרו גלאי המתכות".

במקביל לפרסום ההחלטה, ראש הממשלה בנימין נתניהו צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "אני מודה לנשיא טראמפ שהנחה את יועצו ג'ארד קושנר ושלח את שליחו ג'ייסון גרינבלט לאזור, לסייע במאמץ להבאת צוות השגרירות הישראלית הביתה במהירות". לאחר מכן צייץ נתניהו ציוץ נוסף בו הודה למלך עבדאללה "על שיתוף הפעולה ההדוק שלנו".

שגרירות ישראל בירדן, ארכיון (צילום: רויטרס)
שגרירות ישראל בירדן | צילום: רויטרס

"בידוק חכם"

עוד פורסם אתמול שבדיקות שערכה המשטרה בימים האחרונים עם ארבע חברות אבטחה מהמובילות בתחומן בעולם הובילו לפתרון אפשרי לחלופה לגלאי המתכות בכניסות להר הבית. הפתרון כולל ככל הנראה הצבה של מצלמות מתקדמות מאוד בכל אזור העיר העתיקה.

מדובר במצלמות מתקדמות בעלות יכולות טכנולוגיות המאפשרות להבחין גם בחפצים מוסלקים בפרטי לבוש או בחפצים. התכנית מסתמנת כתכנית יקרה מאוד שעתידה להחליף את גלאי המתכות שהוצבו בשבוע האחרון.

עד שניתן יהיה לממש את ההצעה במלואה יסתפקו בכניסה להר בעיבוי כוחות הביטחון ובמצלמות האבטחה שכבר הותקנו. הכוונה היא שהמצלמות המתקדמות לא יותקנו רק סמוך לשערי הכניסה להר הבית אלא יותקנו וירשתו את כל העיר העתיקה בירושלים.

ביומיים האחרונים לא התנהלו מגעים עם הווקף בסוגיה, אך תאורטית הפתרון לא צריך להטריד אותם. המצלמות, כך על פי המתווה, יותקנו במרחק מסוים משערי הר הבית כך שלא יהיה חשש להפרת הריבונות בהר, כפי שנתפס בעיניהם.