אירן במוקד, רה"מ ופוטין (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו ופוטין, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

נתניהו ופוטין בדרך לפגישה נוספת: לשכת ראש הממשלה הודיעה הערב (שבת) כי נתניהו ייפגש ביום רביעי הקרוב עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הפגישה בין השניים תיערך בסוצ'י שעל שפת הים השחור: "השניים קבעו להיפגש ולדון בהתפתחויות האחרונות באזור". הפגישה נערכת לאחר העימות הפומבי בין ישראל לרוסיה בחודש שעבר, לאחר שנתניהו הביע התנגדות לצעדי רוסיה על אדמת סוריה - ובראשם הסכם הפסקת האש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בשנתיים האחרונות נתניהו נפגש עם הנשיא פוטין מדי כמה חודשים כדי לדון בנושאים בילטראליים ואזוריים, ובמטרה למנוע חיכוך בין חילות האוויר הישראליים והרוסיים בסוריה: בלשכת ראש הממשלה הצהירו כי עד היום התיאום מבוצע בהצלחה.

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב (צילום: רויטרס, חדשות)
ניסה להרגיע. לברוב | צילום: רויטרס, חדשות

בחודש שעבר, בתום פגישתו של נתניהו עם מקרון, הבהירו גורמים מדיניים כי "ישראל מודעת לכוונות ההתפשטות של אירן בסוריה": הגורמים ציינו כי אירן מעוניינת לא רק לשלוח יועצים לסוריה אלא גם צבא אירני כולל בסיס ימי ואווירי. לטענת ישראל, מהלך שכזה משנה את תמונת המצב באזור כפי שהייתה עד כה.

על כן נתניהו מתנגד להסכם שהושג לאחרונה בין רוסיה וארצות הברית שאמור להרחיק את אירן מגבול ישראל למרחק של כ-20 קילומטר, כיוון שההסכם הזה מנציח את נוכחות אירן בסוריה ולכך ישראל מתנגדת באופן גורף.

בישיבת ממשלה לפני כחודש נתניהו התייחס לעניין הפסקת האש בדרום סוריה, וציין את חילוקי הדעות עם רוסיה בנושא: "ישראל תברך על הפסקת אש אמיתית בסוריה, אבל אסור שהפסקת אש זו תאפשר את התבססותן הצבאית של אירן וגרורותיה, בסוריה בכלל ובדרום סוריה בפרט. בשבוע שעבר שוחחתי בנידון שיחות מעמיקות עם מזכיר המדינה טילרסון ועם נשיא רוסיה פוטין. שניהם אמרו לי שהם מבינים את עמדותיה של ישראל ויתחשבו בדרישותינו".

חילוקי אש סביב הלחימה בסוריה (צילום: רויטרס)
חילוקי אש סביב הלחימה בסוריה | צילום: רויטרס

נתניהו: "מתנגד להסכם"

"אנחנו מצידנו נמשיך לעקוב אחר המתרחש מעבר לגבולותינו, תוך עמידה איתנה על הקווים האדומים שלנו: מניעת התעצמות חיזבאללה נגד סוריה בדגש על הצטיידות בנשק מדוייק, מניעת התבססות קרקעית של חיזבאללה ליד גבולנו או התבססות של כוחות אירניים, ומניעת התבססות צבאית אירנית בסוריה כולה", הדגיש אז נתניהו. שבוע לאחר מכן החריף נתניהו את הרטוריקה והבהיר כי הוא מתנגד להסכם הנוכחי בין ארה"ב לרוסיה.

כשבוע לאחר דבריו של נתניהו, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב טען כי ארצות הברית ורוסיה "יבטיחו שהאינטרסים של ישראל ייכללו" בדיונים על יצירת אזורים נטולי-לחימה בסוריה. במסיבת עיתונאים במוסקווה בחודש שעבר הבהיר לברוב: "נעשה ככל הניתן בנושא".