ראש הממשלה נתניהו והנשיא האמריקני אובמה נפגשו הערב (רביעי, שעון ישראל) בפעם האחרונה במסגרת כהונתו של האחרון בבית הלבן. השניים קיימו שיחה של כשעה וחצי, ומתוכה 25 דקות בפורום מצומצם יותר. ולא החמיצו את ההזדמנות לוויכוח הקבוע בנוגע להמשך ההתנחלויות מול המצלמות ובינם לבין עצמם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אובמה חזר על טענתו לפיה הבנייה בשטחים חותרת תחת פתרון שתי המדינות, בעוד שנתניהו שב ואמר כי ההתנחלויות הן אינן מכשול לשלום. נתניהו הציג בפגישה דרך להתקדמות במשא ומתן המדיני באמצעות הסדר אזורי, אך סירב למסור פרטים.

גורמים אמריקנים אמרו בתום הפגישה כי אובמה שב והבהיר בפני נתניהו את דאגתו בנוגע להשלכות ההרסניות של ההתנחלויות, ואף ציינו כי הם מעולם לא גישרו על הפערים ביניהם.

מתיחות נוספת בין נתניהו לאובמה (צילום: לע"מ)
"אווירת סוף קורס" | צילום: לע"מ

למרות המחלוקת הקשה, תיארו את הפגישה כטובה. גורם בכיר בסביבת ראש הממשלה סיפר הפגישה התנהלה באווירת "סוף קורס". בעניין ההסדר האזורי אמר הגורם הבכיר כי נתניהו מתכוון להוביל לנתיב יותר הגיוני ומעשי מהנתיב המוכר והמקובע של פינוי מתנחלים.

"מעולם לא גישרו על הפערים" (צילום: חדשות 2)
"מעולם לא גישרו על הפערים" | צילום: חדשות 2

הוא ציין כי ההתקדמות בתהליך מגובה באינטרס שנוצר בעולם הערבי ששותף לאיומים הנשקפים מאירן הגרעינית. לדבריו, הנתיב יכול לשלב נורמליזציה והסדר אמיתי שניתן יהיה לחיות איתו בשטח. עם זאת לא נמסרו פרטים על ההתקדמות במגעים עם המדינות ובהן מצרים בנושא זה.

בינתיים, בסביבת ראש הממשלה כבר נערכים לנאומו של נתניהו בפני עצרת האו"ם. ראש הממשלה הנחה את אנשי לשכתו שלא למסור פרטים על הנאום ולא להדליף בנוגע לנושאיו. גורמים בכירים בלשכתו טענו כי מדובר בנאום "אחר" מאלו שנשא בעבר מעל לבמת האו"ם.

"לא ויתרנו מעולם על תהליך השלום"

שני המנהיגים, שידעו מערכת יחסים רוויית עליות ומורדות פתחו את המפגש בברכות חמות שהתרכזו בעיקר סביב הסכם הסיוע הביטחוני שנחתם לאחרונה בין שתי המדינות. "אני רוצה להודות לך על שיתוף הפעולה הנרחב בין שתי המדינות שלנו", אמר נתניהו. "אני לא יודע אם אנשים מבינים את עומק שיתוף הפעולה בינינו. אני רוצה להודות לך בשם העם בישראל על הפגישות הרבות כשדיברנו על האתגרים המשותפים וההזדמנויות".

"האתגר הגדול ביותר הוא ההזדמנות לקדם את השלום, זו מטרה שאני והעם בישראל לעולם לא נוותר עליה", הוסיף נתניהו. "למזלנו בניסיון להשיג את המטרה אין לנו חברה טובה יותר מארה"ב, ולארה"ב אין חברה טובה יותר מישראל. זו חברות ששורדת הרבה מאוד שנים, נשיאים וקונגרסים. זהו חיבור שאי אפשר לערער עליו, ואני רוצה לדון על איך אנחנו מעצבים את הגורל ביחד. לקראת תום כהונתך, אני רוצה לומר לך שהקול שלך ישאר עוד עשורים רבים ויודע שתמשיך לתמוך בזכות של ישראל לשגשג כמדינה יהודית ולהגן עליה".

"הפרת החוק הבינלאומי". בנייה בהתנחלויות (צילום: רויטרס)
המחלוקת נשארה: בנייה בהתנחלויות | צילום: רויטרס

אובמה מצדו הודה לנתניהו על הדברים, והוסיף לדבר על הקשר ההדוק בין ארצות הברית לישראל: "ישראל היא אחת מבעלות הברית החשובות שלנו, זה עקרון מנחה בנשיאותי שהבעתי בפני רה"מ נתניהו. זהו עיקרון חשוב עבור הביטחון הלאומי של ארה"ב - שישראל תוכל להגן על עצמה ולכן המסמך הסיוע שחתמנו מעיד על כך. מי שמסתכל קדימה בהנהגה הישראלית - להרבה מאוד ביטחון בסביבתה - בתקופה מאוד קשה במזרח התיכון".

אובמה התייחס גם לתהליך המדיני בין ישראל והפלסטינים והתייחס לגל הטרור שהתעורר מחדש בימים האחרונים: "לבנו יוצא אל אלו שנפצעו - ישראלים ופלסטינים. ישנה סכנה של טרור ופרצי אלימות. אנחנו מודאגים גם מהפעילות בהתנחלויות ומקווים שאנחנו יכולים להיות שותפים אפקטיביים עם ישראל כדי למצוא דרך לשלום. אהיה נשיא רק בעוד כמה חודשים, אך רה"מ יהיה בתפקידו עוד זמן מה. אני מקווה שבשיחות האלה נבין איך ישראל רואה את השנים הקרובות. אני רוצה שהאפשרות לשלום יציב בין ישראל לשכונתיה לצד מולדת פלסטינית - תישאר בחיים".