פליטים סוריה (צילום: רויטרס)
פליטים מפגינים ביוון, השבוע | צילום: רויטרס

משבר הפליטים באירופה מעורר מחלוקת גם בישראל: אחרי שיו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג אמר כי על ישראל לסייע ולקלוט פליטים מסוריה, תוקף אותו הבוקר (ראשון) שר התחבורה ישראל כץ: "שיקלוט אותם בביתו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפוסט שפרסם בפייסבוק כתב השר כץ: "יו"ר האופוזיציה בוז׳י הרצוג קורא לממשלה לקלוט פליטים סורים בישראל. איזה חוסר תבונה מדינית וחוסר אחריות לאומית. לפחות שיציע, כמו ראש ממשלת פינלנד, לקלוט אותם בביתו".

גם שר התיירות יריב לוין הביע התנגדות חריפה לקליטת פליטים מסוריה בישראל. "אני מציע שנפסיק עם המנהג הזה לחפש למצוא חן כל הזמן", אמר לוין בריאיון בגל"צ לתכנית "מה בוער" עם טלי ליפקין שחק. "אסור לנו לקלוט אנשים ממדינת אויב שיכולים לפעול נגדנו מתוך מדינת ישראל".

יוחזרו לטורקיה? פליטים בגבול יוון (צילום: רויטרס)
"אסור לקלוט אנשים ממדינת אויב" | צילום: רויטרס

רה"מ: "חייבים לשלוט על גבולותינו"

"ישראל איננה אדישה לטרגדיה האנושית של הפליטים מסוריה ומאפריקה", אמר הבוקר ראש הממשלה נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "אנחנו כבר טיפלנו במסירות בכאלף פצועים מהקרבות בסוריה, וסייענו להם לשקם את חייהם, אנחנו מדברים עם ראשי מדינות באפריקה, כולל עם ראש ממשלת איטליה לאחרונה, ועם מנהיגים אירופים אחרים, על חבילות סיוע רב-לאומיות למדינות המקור באפריקה - בחקלאות, בכלכלה, בביטחון - כדי לטפל בבעיה בהתהוותה".

"אבל עם זאת", הדגיש נתניהו, "ישראל היא מדינה קטנה, קטנה מאוד. אין לה עומק דמוגרפי ואין לה עומק גיאוגרפי, ולכן אנחנו חייבים לשלוט על גבולותינו, גם נגד מסתנני העבודה הבלתי חוקיים וגם נגד מחוללי טרור. כך עשינו בגבולנו עם סיני ובלמנו את ההסתננות משם".

"אנחנו מתחילים היום לבנות את הגדר בגבולנו המזרחי", הוא הוסיף. "בשלב הראשון אנחנו נבנה אותה מתמנע לאילת כדי להגן על שדה התעופה שנבנה במקום, ונמשיך את הגדר עד לרמת הגולן, שם כבר נבנתה גדר ביטחון חזקה. אנחנו לא ניתן לשטוף את ישראל במסתננים, מהגרי עבודה ופעילי טרור".

"בגין היה מתהפך בקברו"

במחנה הציוני מיהרו לשגר תגובה לטענות. "הראשון שקלט פליטים לא יהודים שברחו מארצם היה יו"ר הליכוד וראש הממשלה לשעבר מנחם בגין שהכניס לישראל מאות ויאטנמים", אמרו במפלגה. "כמו הרצוג היום, מנחם בגין ידע שאי אפשר להתעלם מההיסטוריה של העם היהודי ומהמאמץ הבינלאומי לסיוע למי שנס על נפשו.הרצוג אמר והתכוון לכך כי מדובר בכמה מאות פליטים, רובם דרוזים, שחייהם בסכנה מיידית".

במפלגה הוסיפו: "אין לנו ספק שבגין היה מתהפך בקברו לו היה שומע את שרי הליכוד שמעדיפים את הליכוד של חזן על הליכוד שהוא הביא לראשות הממשלה".

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד שותף גם הוא לעמדה המתנגדת למעורבות ישראלית בסיוע לפליטים מסוריה. "הלוואי והיה לנו את השקט הביטחוני ואת הכוח לקלוט פליטים, אבל אנחנו לא איטליה ולא צרפת ובטח לא גרמניה", טען אתמול לפיד. "זה משבר אירופי, אין שום סיבה שאנחנו ניקח חלק בזה".

הסערה הנוכחית החלה אתמול באירוע שבתרבות בתל אביב במהלכה קרא הרצוג לראש הממשלה ולממשלת ישראל "לבצע מהלך של קליטת פליטים מהלוחמה בסוריה". "שוחחתי אתמול עם מנהיג בכיר באופוזיציה הסורית שגולה היום באירופה", אמר הרצוג. "לאופוזיציה הסורית טענות חמורות כלפי מדינות העולם. יהודים לא יכולים להיות אדישים כשמאות אלפי פליטים מתדפקים על חוף מבטחים".