מזרח ירושלים. חשד לעבירות בנייה (צילום: חדשות 2)
שינוי מפתיע בעמדות במזרח הבירה | צילום: חדשות 2

רוב הערבים המתגוררים במזרח ירושלים מעדיפים לקבל אזרחות ישראלית על פני אזרחות של מדינה פלסטינית - כך עולה מסקר דעת קהל של מכון המחקר הפלסטיני בבית-סאחור, בראשו עומד ד"ר נביל קוקאלי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

52% מהנשאלים אמרו כי יעדיפו אזרחות ישראלית עם שוויון זכויות - ורק 42% רוצים להיות אזרחית המדינה הפלסטינית אם וכאשר זו תקום. בסקר קודם שנערך לפני חמש שנים, רק שליש מהפלסטינים במזרח ירושלים רצו באזרחות ישראלית. 

מדוע הרוב מעוניינים באזרחות ישראלית? בסקרים קודמים ציינו הפלסטינים מספר סיבות, בהן: עבודות יותר טובות, הכנה, שירותים רפואיים וזכויות רפואיות. 47% מהנשאלים ציינו כי יעדיפו לעבוד במקום עבודה טוב בישראל, גם אם הדבר ידרוש מהם לשנות את אורח חייהם.

62% מתושבי מזרח ירושלים מאמינים כי ישראל עדיין תתקיים עוד 30 או 40 שנה - בין אם כמדינה יהודית או דו-לאומית, בעוד בעזה רק 42% מאמינים בכך ובגדה המערבית 47%. כמעט 40% מהנשאלים במזרח ירושלים גם הודו כי ליהודים "יש זכויות על האדמה, יחד עם הפלסטינים".
70% מהם מוכנים לקבל את פיתרון שתי המדינות, לעומת רק 56% בגדה המערבית ו-44% בעזה.

הסקר נערך באמצע חודש יוני, על ידי ריאיונות אישיים. בגדה המערבית ובעזה, אגב, הפלסטינים הרבה פחות מעוניינים באזרחות ישראלית - 4% בגדה ו-12% בעזה.  הסקר מבוסס על מדגם של 504 פלסטינים במזרח ירושלים, עם מרווח טעות של 4.5%.

עריקאת: דורשים מדינה בגבולות 67' (צילום: רויטרס, חדשות)
קורא לא להכיר יותר בישראל. עריקאת | צילום: רויטרס, חדשות

עריקאת: לבטל את ההכרה במדינת ישראל

לפני כחודשיים פורסם ב"אולפן שישי" כי מי שעמד בראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, קורא לרשות הפלסטינית לבטל את ההכרה במדינת ישראל מימי ערפאת. ההצעה של עריקאת מהווה נסיגה של אבו מאזן מפתרון שתי המדינות, והטלת האחריות על הפלסטינים בידי ישראל.

הבכיר הפלסטיני ניסח מסמך בן 65 עמודים, ובו הוא מבקש לבטל את ההכרה הפלסטינית בישראל, כפי שנקבעה בהסכמי אוסלו ונוסחה במכתבו של יו"ר הרשות דאז, יאסר ערפאת, לראש הממשלה יצחק רבין.

מלבד המהלך המדיני שמהווה מכשול נוסף בדרך להסכם בין הצדדים, מאיים עריקאת כי אם בקרוב לא תחל התקדמות בדרך למימוש רעיון שתי המדינות, אזי הרשות הפלסטינית תעביר לישראל את האחריות על הנעשה בכל שטחיה בגדה המערבית. בפועל לא מדובר בפירוק הרשות, אלא בביטול שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל.