בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (צילום: רויטרס, חדשות)
בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי נפגש היום (שלישי) עם התובעת הראשית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, בסופה הגיש בקשה רשמית "לחקור את פשעיה של ישראל", על רקע העימותים האלימים בגבול רצועת עזה. לדברי אל-מאלכי, יש "אינספור" ראיות שמוכיחות שישראל הפרה זכויות אדם של הפלסטינים. עם זאת, בהודעה שפרסמה הערב בנסודה היא מבהירה כי לפי שעה אין בכוונתה לחקור את הטענות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"כתובעת, עליי לשקול בעת קבלת ההחלטה (אם לפתוח בחקירה - ד"ו) את כל הסוגיות בהתאם לתחום שיפוט, קבילות והאינטרסים של הצדק", כתבה בנסודה. "עצם הגשת הפנייה לא מובילה אוטומטית לפתיחת חקירה". היא הסבירה כי מ-16 בינואר 2015 מתנהלת בדיקה ראשונית בעניין הפלסטינים כדי לקבוע האם קיימת תשתית לפתוח בחקירה פלילית נגד ישראל. "בדיקה זו התקדמה בצורה משמעותית ותמשיך במסלולה, בהתאם לאמנת רומא", ציינה.

שר החוץ הפלסטיני אל מאליכי (צילום: רויטרס, חדשות)
"לחקור את פשעיה של ישראל". אל-מאלכי | צילום: רויטרס, חדשות

עם זאת, הבהירה התובעת, היא מחזיקה בסמכות עצמאית לפתוח בחקירה אם תגיע למסקנה שהמצב מצדיק זאת, גם ללא התייעצות עם בית המשפט. "שלא יהיה ספק בכך שבמקרה הזה או בכל מקרה אחר שמובא בפניי, תמיד אקבל את ההחלטה בהתאם לסמכויותיי תחת אמנת רומא".

בתוך כך, גורם משפטי בכיר מבהיר: "הפלסטינים מנסים להפוך את בית הדין למועצה לזכויות אדם. המבחן הגדול של בית הדין הוא אם ישכיל לעמוד מול ניסיונות אלה".

"אנו מקווים שתיפתח חקירה ללא דיחוי"

"המדינה הפלסטינית עשתה היום צעד חשוב והיסטורי לקראת צדק לעם הפלסטיני שממשיך לסבול מפשעים נרחבים ושיטתיים נגדו", הצהיר אל-מאלכי במסיבת עיתונאים לאחר פגישתו הבוקר עם בנסודה. לטענתו הבקשה מעניקה לתביעה בהאג את הצידוק המשפטי הנדרש כדי להרחיב את הבירור שהחלה בעניינה של ישראל מאז 2014, ובכלל זה הרג המפגינים הפלסטינים בגבול עזה בשבוע שעבר.

"באמצעות פנייה זו אנו מקווים שהתביעה תפתח בחקירת כלל הפשעים ללא כל דיחוי", אמר אל-מאלכי. "כל עיכוב במתן צדק לקורבנות הפלסטיניים משול לשלילת הצדק".

מנגד, בישראל תקפו את המהלך בטענה שהוא "חסר תוקף משפטי". משרד החוץ טען בהודעה כי לבית הדין אין סמכות שיפוט בנושא מכיוון שהרשות הפלסטינית אינה מדינה וכן כי ישראל מצייתת לחוק הבינלאומי.

"הפלסטינים ממשיכים לנצל את בית הדין לצורך מטרות פוליטיות, במקום לפעול לקראת חידוש תהליך השלום עם ישראל", נכתב בהודעה. "זהו אבסורד שהצעדים של הפלסטינים מול בית הדין מגיעים בתקופה שבה הפלסטינים ממשיכים להסית לטרור".