פגישה חיובית, נתניהו ומרקל (צילום: חיים צח / לע"מ)
פגישה חיובית, נתניהו ומרקל | צילום: חיים צח / לע"מ

לאחר פגישת רה"מ וקנצלרית גרמניה, האם עמדת אירופה כלפי אירן תשתנה? בתדרוך לכתבים לאחר שיחתו עם אנגלה מרקל אמר הערב (שני) בנימין נתניהו כי "העמדה שלנו ברורה: ישראל רוצה שאירן תיסוג מכל סוריה. עוד לא הושגה הסכמה. אני לא אומר שאנחנו רוצים את אסד אבל בטח לא רוצים שם את אירן". נתניהו התייחס גם למצב הנפיץ ברצועה ואמר: "אנחנו בוחנים אפשרויות שונות כדי למנוע קריסה הומניטרית בעזה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"שוחחתי עם הקנצלרית מרקל על המצב בעזה וחזרתי על העובדה שכל ההתנפצות על הגדר היא בגלל המצב הכלכלי. חד וחלק", ציין נתניהו. "לגבי עזה, אנחנו בוחנים אפשרויות שונות כדי למנוע קריסה הומניטרית שם. כרגע מדינת ישראל פועלת הכי הרבה למנוע את הקריסה ההומניטרית הזאת. דיברתי איתה על שכלול המעברים שהגרמנים מטפלים בו".

נתניהו הדגיש: "אני העליתי את המצב בעזה, תיארתי לקאנצלרית איך נוצר המשבר הזה, הקיצוץ במשכורות של אבו מאזן וההשקעה של חמאס במנהרות. המנהרות שחמאס בנה מתחת לעזה זה כמו 6 מגדלי ענק. זו השקעה עצומה שיורדת לטמיון מבחינתם כי אנחנו מסכלים את זה. ההתנקזות שלהם לגדר היא תוצאה של המשבר הכלכלי. זו החלטה מודעת. שמתי לב שהקנצלרית חיזקה את עמדתנו על אנשים שמתשתמשים בילדים".

נתניהו: הבעיה החדשה - השריפות בעוטף עזה

נתניהו התייחס בדבריו גם להתבססות האירנית בסוריה והבהיר כי "לא ביקשנו מאנגלה מרקל להפעיל לחץ על פוטין". כשנשאל האם ישראל רוצה שאסד יהיה בגולן הסורי השיב: "לא אמרתי את זה אבל אנחנו בוודאי לא רוצים שהאירנים יהיו שם. אני חושב שיש סיכוי להציב יעד שאתה הולך אליו. הצבתי יעד נגד הסכם הגרעין".

רה"מ בנימין נתניהו ואנגלה מרקל (צילום: רויטרס)
"דיברנו על אירן", מסיבת העיתונאים | צילום: רויטרס

על האירועים בעזה אמר: "אני לא מכיל דברים, תקפנו והגבנו בצורה תקיפה מאוד. מה שאנחנו חווים כעת זו בעיה חדשה וזו בעיית השריפות המכוונות. הדבר הראשון שקבעתי - החקלאים לא ישלמו, אנחנו נפצה אותם וביקשתי מראש המל"ל לבדוק את האפשרות לקזז את כספי הפיצויים לחקלאים מהכסף שמגיע לרשות הפלסטינית. אנחנו תמיד מאמינים בגביית מחיר - מתי ואיך, אנחנו מתזמנים".

"לא הנחתי האזנה כזאת, זה פשוט לא נכון"

על ההתבססות האירנית בסוריה הוסיף נתניהו: "כעת יש 18 אלף כוחות מיליציות - אקציה כזאת תביא לראקציה. אני אומר מה המשמעות של הדבר זה אומר שהשריפה תיפתח מחדש, על ידי חומר בעירה אחר יהפכו את זה לסכסוך דתי. לאן הם יפנו? לגרמניה. זה נכון שכדור פוגע בכדור פוגע בכדור אבל היא מבינה את זה. מה מממן את זה? הסכם הגרעין. יש פה מצב אבסורדי שאירופה מממנת את זה".

נתניהו ומרקל, היום (צילום: חיים צח, לע"מ)
נתניהו ומרקל, היום | צילום: חיים צח, לע"מ

באשר לדיווח ב"עובדה" על כך שביקש לכאורה מראש השב"כ להאזין לראשי מערכת הביטחון דאז, בהם הרמטכ"ל בני גנץ וראש המוסד תמיר פרדו, אמר: "אני לא מתכוון להיכנס בכלל לשאלה של ביטחון שדה. אני חושב שהדיון הזה לא נכון ביסודו כי זה פוגע בביטחון שדה. אני לא הנחתי האזנה כזאת זה פשוט לא נכון".

כמו כן התייחס ראש הממשלה למגעים המדיניים: "תכנית השלום האמריקנית יותר כוללת, אני לא יכול לומר לך אותה בוודאות. שאלו אותי מה אני חושב, אמרתי להם את דעתי, האם יקבלו אותה האו אם יעמידו את כל הדברים האלה. אני לא יכול לומר תאריך, אני יודע שהם כל הזמן עובדים. הם יציגו במוקדם או במאוחר.  השאלה היא מול מי הם יציגו, הוא (אבו מאזן) אומר שהוא לא מוכן לדון על זה. 

במוקד השיחות של ראש הממשלה עם המנהיגים האירופים נמצאת אירן, מניעת התחמשותה של טהרן בנשק גרעיני והתוקפנות האירנית באזור. מחר יוועד נתניהו עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון ומחרתיים ייפגש עם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי. בפריז ישתתף ראש הממשלה גם באירוע חגיגות ה-70 למדינת ישראל.

זו תהיה הפגישה הראשונה של נתניהו עם המנהיגים מאז פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין. נתניהו צפוי לקרוא להם להצטרף לארה"ב בסנקציות נגד טהרן ולדרוש שיפעלו להסגת הכוחות האירניים וחיזבאללה מסוריה. זמן קצר לפני המראתו לאירופה אמר נתניהו כי "אפגש עם שלושה מנהיגים, ואעלה שם שני נושאים: אירן ואירן. קודם כל הצורך להמשיך את הלחץ על אירן נגד תכנית הגרעין שלה".

"אני מאמין שצריך להעצים את הלחץ הזה, ייתכן שבעניין הזה אין הסכמה מלאה כרגע אבל לדעתי, לאורך זמן, תתגבש הבנה כזאת", הוסיף ראש הממשלה. "הנושא השני הוא בלימת התוקפנות של אירן באזור, במיוחד הניסיונות שלה להתבסס צבאית נגדנו בסוריה ולתקוף אותנו משם. בעניין הזה אני מתכווון מדיניות מוסכמת. זו פגישה עם שלושה מנהיגים חשובים מאוד באירופה".