אין התכנות להקמת נמל לעזה בקפריסין (צילום: רויטרס, Yonatan Sindel/Flash9, חדשות)
ההצעה הישראלית שתנסה להקל על עזה | צילום: רויטרס, Yonatan Sindel/Flash9, חדשות

בכירים בחמאס שוללים את ההצעה הישראלית שפורסמה אמש (שני) במהדורה המרכזית, ואומרים כי לא יקבלו את הצעת ליברמן לנמל בקפריסין בעבור החזרת השבויים הישראלים. לדבריהם, קידום התוכנית לא תתאפשר ללא שחרור אסירי חמאס משוחררי עסקת שליט. מקורב לצמרת הארגון אף הוסיף כי הוא מעריך שחמאס יצמצם את מספר האסירים כחלק מעסקה רחבה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הבכירים בארגון ציינו בשיחה עם "החדשות" כי התנאי הראשון למשא ומתן הוא שישראל תשחרר את יותר מ-50 אסירי חמאס שנכלאו אחרי שחרורם בעסקת שליט, והדגיש כי זו נקודת המוצא שלהם. מקורב מאוד לצמרת הארגון ציין גם כי הוא מתקשה לראות מצב שחמאס יאשר את העסקה בתנאים הללו: "ייתכן שחמאס תסכים לצמצם את מספר האסירים שישוחררו תמורת עסקה רחבה יותר להסרת המצור, אבל ישראל לא תקבל את אסיריה בלי שזה קורה גם עבור חמאס".

בתוך כך דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אמר כי אסור לשתף פעולה עם תכנית הקמת הנמל, וציין כי הסיבה לכך היא שדרוש הסכם כולל. "עסקת המאה הופכת להיות עסקת עזה", אמר כשהוא מתייחס לתכנית השלום של הנשיא טראמפ. "אסור לשתף פעולה עם הרעיון של הנמל שלא כחלק מפתרון מדיני כולל".

אמש פירסמה דנה ויס כי על רקע המשבר הביטחוני וההומניטרי המחריף ברצועה החלו בישראל לגבש הצעה חסרת תקדים שתוכל להקל את המצור על רצועת עזה, והיא כוללת הקמת רציף ימי למעבר סחורות בחופי קפריסין. לפי הדיווח חבילת ההטבות לפלסטינים צפויה להגיע עם תנאי ישראלי של החזרת גופות החיילים ושחרור הישראלים שנמצאים בידי חמאס בעזה.

מדובר במהלך דרמטי שעשוי לאפשר לעזה להרים את הראש מעל למים. שר הביטחון אביגדור ליברמן סיכם עקרונית על המהלך עם נשיא קפריסין במהלך סוף השבוע והחל לפעול כדי לקדם את הנושא.

עזה לאחר הפצצה ישראלית. "אסון הומניטרי" (צילום: חדשות)
עזה לאחר הפצצה ישראלית. "אסון הומניטרי" | צילום: חדשות

לפי המתווה, בתוך כשבועיים יוקמו צוותי עבודה ובתוך כשלושה חודשים תוצג התכנית להקת הרציף הימי הייעודי לטובת עזה. הנמלים בקפריסין, לפי התכנית, יכללו מנגנון פיקוח ישראלי שהחמאס לא יוכל לנצל כדי להבריח חומרי לחימה ואמצעי טרור לרצועה.

בנוסף, בישראל צפויים לסייע לאמריקנים להזרים כסף גדול כדי להוביל את השיקום ההומניטרי ברצועת עזה ולהביא לשיפור דרמטי של איכות החיים בעיר הפלסטינית. עם זאת, חבילת ההטבות הישראלית צפויה להגיע עם תג מחיר ברור: החזרת החיילים ושחרור הישראלים שנמצאים בידי חמאס.

החיילים הנעדרים אורון שאול והדר גולדין (צילום: חדשות)
גולדין ושאול ז"ל. התנאי: החזרתם | צילום: חדשות

גורם בטחוני בכיר התייחס לתכנית ואמר: "ברגע שכל הפרטים יהיו סגורים בבחינת 'נצור ודרוך', אנחנו נפנה באופן ישיר לציבור בעזה מעל ראשו של החמאס. נשים את חבילת ההטבות על השולחן בגלוי ונבהיר - זה אפשרי, זה המחיר. 'טייק איט או ליב איט'.

בשורה התחתונה לפי הערכות ישראל מנסה להעביר את הלחץ ממנה אל הנהגת חמאס שיצטרך להסביר לציבור שלו ולמדינות הערביות למה הוא זה שמונע את שיקום הרצועה.

משפחת גולדין, שגופת בנם הדר, מוחזקת בעזה מאז צוק איתן הגיבה בעמוד הטוויטר שלהם לדברים: "כשמגיעה מילה טובה אנחנו בהחלט אומרים אותה. תודה לשר הביטחון אביגדור ליברמן שדבר בעיקרון 'הומניטרי תמורת הומניטרי'".