"עמדנו על משמר האמת", נתניהו על חוק השואה (צילום: חיים צח/ לע"מ, חדשות)
רה"מ נתניהו, ארכיון | צילום: חיים צח/ לע"מ, חדשות

"אחריות משותפת לשימור זיכרון השואה": ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך היום (רביעי) על השינוי ב"חוק השואה" מעורר המחלוקת שנחקק בפולין. "ממשלת פולין הביעה הבנה לגבי המשמעות של השואה כפרק הטראגי ביותר בתולדות העם היהודי", אמר במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"עמדנו על משמר האמת וקיימנו את חובתנו העליונה להבטיח את האמת ההיסטורית על השואה, כך נמשיך לפעול", הוסיף. "במהלך ה-30 שנים האחרונות, הקשר בין המדינות שלנו היה מבוסס על אמון והבנה".

ראש הממשלה הבהיר בדבריו כי "ישראל ופולין הן חברות ושותפות ופועלות יחד בזירה הבינלאומית, אבל גם בנוגע לחינוך על השואה. שיתוף הפעולה הזה עבד בזכות כבוד הדדי. בעקבות השיחה שלי עם ראש הממשלה מורבייצקי, ישראל מקבלת בברכה את ההחלטה של הפולנים להקים קבוצה שמוקדשת לדיאלוג עם הישראלים על נושא השואה".

"ברור לכל שהשואה הייתה פשע חסר תקדים", הוסיף נתניהו. "פשע שבוצע על ידי גרמניה הנאצית נגד האומה היהודית ובכללה יהודי פולין. ממשלת פולין הביעה הבנה לגבי משמעות של השואה כפרק הטרגי ביותר בתולדות העם היהודי".

מוקדם יותר היום הודיעה ממשלת פולין כי בכוונתה לתקן את החוק. דובר משרד ראש הממשלה הפולני הצהיר כי התיקון, עליו יתחילו לעבוד כבר היום, יבטל את העונשים שנקצבו בחוק, זאת לאחר שהחוק "לא השיג את מטרתו". שעות ספורות לאחר מכן, הבית התחתון של הפרלמנט אישר את הסרת הסנקציות הפליליות.

ראש ממשלת פולין, מטאוש מורבייצקי, הביע תקווה ששינוי החוק יביא לשיפור היחסים עם ישראל. "מטרת החוק הייתה ונשארה להילחם עבור האמת", הבהיר. "מפרסם בארה"ב או גרמניה יחשוב פעמיים לפני שיפרסם מאמר בו כתוב 'ה-SS הפולני' או 'הגסטפו הפולני' או 'מחנות הריכוז הפולניים', אם הוא יסתכן בתביעה ובקנס של 100 מיליון אירו או דולר". מחוקק במדינה טען כי השינויים בחוק נבעו רק מהלחצים הבינלאומיים, בעיקר מצד ארה"ב.

מיכל דבורציק, דובר משרד ראש הממשלה הפולני, הסביר הבוקר בתקשורת המקומית כי החוק נועד "להגן על שמה הטוב של פולין" והשיח סביב החוק מנע את הגשמת המטרה הזו. "יש כלים נוספים בהם נוכל להגן על שמה הטוב של פולין, אנחנו מוותרים על האישומים הפליליים", הדגיש.

מיידאנק. אשמת מי? (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה מיידאנק, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות
מצעד החיים באושוויץ. הפרעות גומדו (צילום: פלאש 90 \ Yossi Zeliger, חדשות)
מחנה בפולין (ארכיון) | צילום: פלאש 90 \ Yossi Zeliger, חדשות

שלשום הגיש הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים לבית המשפט החוקתי בפולין את עמדתו נגד "החוק הפולני" וטען כי "הטלת מגבלות פליליות מעין אלה על חופש הביטוי לא רק שמובילה לעלייה באנטישמיות, ומחזקת את מכחישי השואה, אלא בסופו של יום גם פוגעת בפולין עצמה, וביחסים בינה לבין העם היהודי".

לאחר הודעתו של ראש ממשלת פולין, בארגון בירכו על ההחלטה: "הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים, רואה בהחלטת ראש ממשלת פולין לפעול לתיקון 'חוק השואה' - יום אחד בלבד לאחר שהגשנו את עתירתנו נגד החוק, לביהמ"ש החוקתי בפולין - משום הכרה ראשונית בכך שהחוק אינו יכול להיוותר על כנו. הארגון עוקב אחר הליכי החקיקה בפולין, וילמד את משמעויותיהם, על מנת להמשיך ולקדם את עמדתו לפיה אין להטיל כל מגבלה שהיא על חופש הביטוי ביחס לשואה. במקביל, נמשיך לעשות שימוש בכלים משפטיים על-מנת להיאבק באנטישמיות ברחבי העולם, כפי שעשינו עד כה".