פעם נוספת: רעשים מסתוריים בנציגות ארה"ב (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

המסע להעברת השגרירויות לירושלים: האם אחרי ארה"ב וגואטמלה, ולאחר ההצהרה החיובית של נשיא צ'כיה, מדינות נוספות יעבירו את מבנה השגרירות שלהן לבירה? במשרד החוץ החלו לבנות לפני שלושה חודשים תכניות עבודה מפורטות להפעלת לחצים דיפלומטיים ללכת בכיוונו של ממשל דונלד טראמפ. ההבנה המיידית והבסיסית היא שכדי לשכנע את המדינות – האמריקנים צריכים להביע תמיכה ולתת גב למהלך, לאור הכתף הקרה שאותן מדינות, במיוחד האירופיות, מקבלות מהאיחוד האירופי ומהעומדת בראשו פדריקה מוגריני.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"האמריקנים לא הכי אקטיביים בסיפור", אומר ל"החדשות" Online גורם ישראלי בכיר. "התחושה היא שצריך להפעיל אותם לעזור לנו בעניין". עוד הוא מסביר כי "קשה לבוא אליהם בטענות כי הצעד של העברת השגרירות מבחינתם הוא לאין שיעור חשוב ופורץ דרך, אבל התחושה היא שבהחלט הם לא מתכוונים לסייע יותר במגעים מול מדינות נוספות".

מכל מקום, ישראל כבר עובדת מול מדינות נוספות בנושא הזה ממש. ראש הממשלה בנימין נתניהו התבטא במספר הזדמנויות, ואמר שיש 10 מדינות שישראל מנהלת עמן מגעים סביב העברת השגרירויות. חלק מהמדינות הללו עדיין לא נחשפו, כיוון שהמגעים דורשים "עבודה דיפלומטית שקטה". מי הן אותן המדינות? ומה הסטטוס של המגעים מולן?

רומניה

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי דיברה באריכות עם השגרירה שלנו בבוקרשט, בעקבות התפתחויות שהחלו לקרום עור וגידים אחרי ביקורה שם והפגישות שקיימה עם ראש הממשלה, הנשיא, יו"ר הפרלמנט והסנאט. התחושה של חוטובלי היא ש"הרשות המבצעת שם, קרי הממשלה, רוצה ללכת על זה ולהעביר את השגרירות".

מה שקרה בפועל ברומניה בנושא הוא שהונחה הצעת מחליטים, ויו"ר הפרלמנט הרומני, אדם עם כוח פוליטי אדיר ששולט בהחלטות ביצועיות, יצא בהד תקשורתי נרחב והכריז על תמיכתו במהלך, מה שהפתיע גם את משרד החוץ בישראל. אלא שמנגד, הנשיא פרסם הודעה שהוא מתנגד להעברת השגרירות כיוון שמהלך כזה, לדעתו, חייב ויכול להתממש רק בסיומו של תהליך שלום.

דגל גואטמלה כבר הונף בירושלים (צילום: טוויטר)
דגל גואטמלה כבר הונף בירושלים | צילום: טוויטר

התסבוכת מחריפה כשבוחנים את המצב החוקי והפוליטי ברומניה: על פי חוקת המדינה, לנשיא יש סמכות לפתוח נציגות או לסגור אותה, אבל אין לו סמכות למנוע העתקה של נציגות. זה פתח פוליטי אדיר שמנסים לנצל בישראל, חרף התנגדותו של הנשיא הרומני. רוב הצדדים ברומניה אומרים לישראל בשיחות סגורות: אפשר יהיה לעקוף את המגבלה של התנגדות הנשיא.

בישראל מתייחסים לרומניה כאופציה לאירוע חסר תקדים וכמקרה ייחודי: רומניה משמעותית לישראל כי היא תסמן את שבירת הקונצנזוס האירופי. "אם רומניה תעביר – גם צ'כיה תעביר באופן רשמי ולא רק תכריז על תכנית שלבים", מסביר גורם דיפלומטי ישראלי. "והבאה בתור תהיה הונגריה".

צ'כיה

‏נשיא צ'כיה מילוש זמאן אמר בשבוע שעבר באירוע יום העצמאות של שגרירות ישראל בפראג כי צ'כיה תעביר את שגרירותה מתל אביב לירושלים בשלושה שלבים: בשלב ראשון תיפתח בחודש הבא קונסוליית כבוד בירושלים. בשלב השני יועברו מתל אביב לירושלים מרכז התרבות ולשכת המסחר הצ'כית. רק בשלב השלישי תועבר השגרירות כולה. לא צוין המועד המדויק וההערכה בישראל היא שזה ייקח עוד זמן לא מועט.

חואן הרננדס, נשיא הונדורס (צילום: רויטרס)
חואן הרננדס, נשיא הונדורס | צילום: רויטרס

ברמה הפוליטית ובנוסף להכרזת הנשיא, יש בצ'כיה כבר החלטת פרלמנט. ההמתנה בישראל היא להחלטה בדרג ביצועי ממשלתי, אלא שראש הממשלה שם לא מצליח כרגע להרכיב קואליציה.

הונגריה

הנשיא ההונגרי הביע במספר הזדמנויות את תפיסתו החיובית לגבי העברת השגרירות של מדינתו לירושלים. שני גורמים מדיניים ששוחחו עם "החדשות" Online מבהירים: "דבר אחד ברור: הונגריה לא תעביר לפני שצ'כיה תעביר. אם צ'כיה תעביר – הונגריה תבוא בעקבותיה".

גואטמלה

המהלך הושלם ושגרירות המדינה תועבר לירושלים ב-16 במאי, יומיים אחרי העברת השגרירות האמריקנית. הגואטמלים מצאו בניין בשכונת מלחה בירושלים, אותו ישכרו לתקופה של כמה שנים, ודגל המדינה כבר הונף שם בגאון. נשיא גואטמלה ג'ימי מוראלס יגיע לטקס החניכה של השגרירות בבירה.

נתניהו וראש ממשלת הונגריה אורבן (צילום: רויטרס)
נתניהו וראש ממשלת הונגריה אורבן | צילום: רויטרס

הונדורס

הפרלמנט בהונדורס החליט ברוב קולות להעביר את השגרירות לירושלים. אלא שהמהלך ייקח עוד זמן. "גואטמלה סימלה את הדרך להונדורס אבל לא פרצה אותה", מסבירים במשרד החוץ. "המהלך עוד לא עבר לרמה ביצועית והוא ייקח לפחות כמה חודשים. כורכים את שתי המדינות יחד אבל זו טעות גמורה כיוון שהונדורס זקוקה לעוד כמה תמריצים".

האזינו לקטע מתוך הפרק החדש (צילום: פלאש 90, חדשות)
מובילה את המהלך, חוטובלי (ארכיון) | צילום: פלאש 90, חדשות

גיאורגיה

המדינה המפתיעה הזאת עלתה על שולחן הדיונים במשרד החוץ וסומנה כאופציה מדינית שיש להשקיע בה. לפי גורם בכיר במשרד החוץ, כבר הועברו מסרים גם בדרג השגריר וגם בדרג ההנהגה. בחודש יוני ייערך פורום כלכלי בהשתתפות שתי המדינות, שם ינסו "לנצל" בישראל מוטיבציות כלכליות לשם השגת ההישג המדיני הזה.