פרסום ראשון | היוזמה המשותפת של ראש הממשלה נתניהו והשר ישראל כץ לחבר את המזרח התיכון לעולם - ברשת מסילות רכבת דרך ישראל: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המודיעין והתחבורה ישראל כץ סיכמו השבוע לקדם את היוזמה המשותפת שלהם לחיבור יבשתי אזורי שישנה את המזרח התיכון. הסרטון שמציג את התוכנית, ועיקרי התכנית שקיבלה אור ירוק, נחשפו הערב  (שבת) לראשונה בחדשות סוף השבוע.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מסילות לשלום אזורי" היא יוזמה ישראלית לחיבור תחבורתי אזורי. בבסיס היוזמה: יצירת נתיב סחר מהים התיכון למפרץ הפרסי באמצעות מסילות רכבת שיעברו מישראל עד לערב הסעודית. לפי התוכנית, "רכבת העמק" תוארך עד מעבר לגבול עם ירדן - ושלוחה נוספת תגיע לג'נין ותחבר משם את הרשות הפלסטינית וכך ישראל תהפוך לגשר יבשתי בין אירופה למדינות המפרץ.

בפגישה שהתקיימה השבוע סיכמו נתניהו וכץ על פרטי היוזמה וסוכם כי השר כץ יקדם אותה מול כל הגורמים הרלוונטיים: ארצות הברית, ירדן ומדינות נוספות בעולם הערבי, מדינות האיחוד האירופאי ומדינות באסיה - בעלות אינטרס כלכלי בנתיב ימי ויבשתי להובלת סחורות למזרח. נתניהו הנחה את אנשיו, כולל ראש המל"ל, לסייע בקידום היוזמה.

התוכנית הזו אמורה להשתלב גם עם המאמץ האמריקני לחיבור בין המדינות המתונות באזור עם ישראל מול האיום האירני. "תנועת הרכבות לשלום אזורי, אותה אני מקדם יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, תחזק קודם כל את כלכלת מדינת ישראל ואת מעמדה של ישראל באזור", אמר השר ישראל כץ. "התוכנית תחזק את הציר האזורי של ישראל למדינות הסוניות המתונות מול אירן באזור הזה מבחינה כלכלית".

השר כץ ורה"מ נתניהו (צילום: Ohad Zwigenberg, חדשות)
סיכמו לקדם את התוכנית. נתניהו וכץ | צילום: Ohad Zwigenberg, חדשות

ישראל תהפוך לגשר יבשתי לאירופה?

אלפי משאיות תורכיות, שמגיעות על אוניות לנמל חיפה, כבר חוצות את ישראל בשנים האחרונות לירדן ולמזרח על ציר זה - כאלטרנטיבה לנתיב דרך סוריה שנחסם בשל המלחמה המשתוללת שם. בלב היוזמה עומדת התפיסה של ישראל כגשר יבשתי בין אירופה והים התיכון לבין ירדן ומדינות במזרח - לצד ירדן כ"מרכז מרחבי" של תובלה יבשתית רכבתית, שיחובר במערכת מסילות ברזל אזורית לישראל ולים התיכון ולאירופה במערב. ירדן תחובר כך גם לסעודיה, למדינות המפרץ ולעירק בדרום-מזרח ובמזרח, ולים האדום דרך עקבה ואילת בדרום.

בישראל מדגישים היוזמה תייצר נתיבי סחר אלטרנטיביים בין מזרח ומערב - נתיבים קצרים, מהירים, זולים וגם בטוחים יותר, במיוחד לנוכח האיום האירני על הנתיבים הימיים במפרץ הפרסי ובים האדום. בין האיומים האירניים: ירי טילי חוף ים, שיגור סירות נפץ ומיקוש על ידי החות'ים בתימן - וגם איום הפירטים באזור. 

לארה"ב עשוי להיות תפקיד חשוב במתן רוח גבית מדינית ליוזמה ובהובלתה, ולמדינות נוספות בזירה האזורית והבינלאומית עשוי להיות תפקיד חשוב בסיוע למימושה - הם בתכנון, הן במימון והן בביצוע. עוד מדגישים בישראל כי היוזמה מבוססת על אינטרסים בטחוניים, מודיעיניים וכלכליים משותפים למדינות רבות.