גבריאל ונתניהו (צילום: רויטרס)
גבריאל ונתניהו | צילום: רויטרס

משבר עם גרמניה בפתח? הערב (שני) פורסם לראשונה במהדורה המרכזית כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הציב אולטימטום לשר החוץ הגרמני זיגמר גבריאל, שמבקר בישראל: "בטל פגישה עם בצלם ושוברים שתיקה או שלא ניפגש". הפרסום עורר תגובות סוערות במערכת הפוליטית - ופילג את המשכן המפולג ממילא. בעוד במחנה הציוני ובמרצ מיהרו לגנות, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד דווקא התייצב לימינו של ראש הממשלה וכתב: "הוא צודק לגמרי!" - אך התגובה הזו גררה ביקורת נרחבת ברשתות החברתיות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לפיד הדגיש כי נתניהו "לא צריך לבטל את פגישתו עם שר החוץ הגרמני, אבל אם הוא היה נפגש בגרמניה עם ארגוני שמאל רדיקלי מרקל הייתה מתעצבנת לא פחות". ח"כ בצלאל סמוטריץ מהבית היהודי הגיב בלעג לדברי לפיד: "נתניהו לא צריך לבטל את הפגישה אבל הוא צודק שהוא ביטל אותה... הלכתם לאיבוד? זאת המטרה, לפיד קלאסי - לומר הכל בלי לומר שום דבר".

מנגד, יו"ר האופוזיציה המחנה הציוני, יצחק (בוז'י) הרצוג, כינה את התנהלות נתניהו "בריחה מהמגרש". הרצוג הדגיש כי הצבת האולטימטום היא בעיניו "פגיעה קשה בקשרי החוץ של ישראל עם הכלכלה הגדולה באירופה וידידת אמת של עם ישראל".

"במקום לברוח מן המערכה אני קורא לנתניהו להיפגש עם שר החוץ הגרמני ולהציג את עמדותיו ועמדות ישראל, ללא חשש מארגונים כאלו ואחרים", הוסיף הרצוג. "מחר בבוקר אפגש עם שר החוץ הגרמני, ידיד אמת של ישראל, ואציג את עמדותיי ועמדות ישראל למען חיזוק הקשרים ושמה הטוב של ישראל בעולם".

ח"כ ציפי לבני הוסיפה וכתבה כי "לישראל וצה"ל אין מה להסתיר וראש ממשלה אמור להתמודד ולתת את התשובות לכל טענה של אדם וארגון בארץ או בחו"ל. כך אני עושה וכך מגינים על צה"ל וישראל". ח"כ אראל מרגלית מהמחנה הציוני טען: "איך נתניהו מצפה שלא יחרימו את ישראל כשהוא מחרים חלקים מישראל?"

הרצוג (ארכיון) (צילום: mako, עופר חן)
"נתניהו בורח". הרצוג | צילום: mako, עופר חן

בליכוד תמכו בצעד: "קו אדום מול ארגונים אנטי-ישראלים"

בסיעת מרצ הגיבו בזעם למהלך: יו"ר המפלגה זהבה גלאון כתבה בעמוד הטוויטר שלה כי "אם בין מי שעדיין חושב שאפשר להסתיר את הכיבוש אחרי 50 שנה, לבין בצלם ושוברים שתיקה- מבחינתי הבחירה ברורה". גלאון הוסיפה תגובה מחויכת וכתבה כי "חבל שהמתווך הגרמני בעסקת הצוללות לא נפגש עם שוברים שתיקה ובצלם לפני שחתם. אם הפגישה הזאת היתה מתבטלת לפחות היינו חוסכים כמה מיליארדים".

ח"כ תמר זנדברג הוסיפה וטענה כי "נתניהו מציג את הצד שלו של ישראל: סותמת פיות, מאיימת, בפניקה מהאמת והמשימה המרכזית שלה - שימור הכיבוש". נשיא ועידת המפלגה אורי זכי קרא לשר החוץ הגרמני "לא להתקפל מול איומי נתניהו" והוסיף כי מדובר ב"צעד נוסף בהידרדרות הדמוקרטיה ומסע ההסתה שמוביל נתניהו".

מנגד, חברי כנסת בקואליציה הביעו תמיכה בהתנהלות נתניהו בנושא. "אני מגבה את החלטת ראש הממשלה להציב קו אדום בנוגע לארגונים אנטי ישראליים כמו בצלם ושוברים שתיקה", אמרה סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי מהליכוד. "זה מאבק חשוב נגד מוציאי דיבת ישראל בעולם".

"צריך להעז לחלום על חופש גם מהכיבוש" (צילום: חדשות 2)
פעילות ארגון "שוברים שתיקה", ארכיון | צילום: חדשות 2

יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש, גם הוא מהליכוד, הוסיף כי "לדעתי יש תמיכה מלאה לכך בקואליציה - "אני מברך את ראש הממשלה על כך שהבהיר לשר החוץ הגרמני שלא יפגש איתו אם יפגוש את הארגונים האנטי ישראלים שוברים שתיקה ובצלם". קיש הוסיף כי "שר החוץ הגרמני וכל מנהיג אחר שחפץ להיפגש עם מפיצי הרעל נגד ישראל צריכים להבין: מתן לגיטימציה לשנאת ישראל אינה באה בחשבון".

לפי הפרסום במהדורה המרכזית, השר גבריאל אמור לקיים פגישות פומביות עם אנשי "שוברים שתיקה" ו"בצלם". הדבר נודע ללשכת נתניהו - שהבהירה כי מדובר בצעד שמנוגד למדיניותה וכי על שר החוץ הגרמני לבחור האם להיפגש עם ראש הממשלה או עם הארגונים הללו. גורמים מדיניים אמרו כי "ישראל קובעת מדיניות ברורה למרות היחסים הקרובים עם גרמניה - במטרה לבלום את הסחף של פגישות בין נציגי מדינות באירופה לארגונים כאלה". עד כה טרם נמסרה תגובת משרד החוץ הגרמני.