צפו בריאיון הבלעדי לסדר עולמי (צילום: Serge Attal/FLASH90)
מטה אונסק"ו בירושלים | צילום: Serge Attal/FLASH90

שרת התרבות והספורט מירי רגב צפויה לדרוש מחר (רביעי) בישיבת הממשלה להוציא את מטה האו"ם משטח ירושלים, ולהחזיר את המתחם לבעלותה של המדינה. הקריאה של רגב מגיעה שעות ספורות לאחר החלטת אונסק"ו - ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם - לפיה מדינת ישראל אינה ריבונית בירושלים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"50 שנה לריבונותנו בעיר, אין שום צורך בנוכחות משקיפים מטעם האו"ם", אמרה השרה רגב לחדשות 2 Online. "הם קיבלו אפשרות להשתמש במתחם על מנת לפקח על הסכמי הפסקת האש של מלחמת ששת הימים - הסכמים שכבר אינם רלוונטים. הסאגה הזו צריכה להסתיים".

עוד הוסיפה השרה כי הובא לידיעתה כי לאורך השנים בוצעו במקום עבירות בנייה שיטתיות והשתלטות על קרקע מעבר למה שהוקצה במקור, וכי בחסות האו"ם פועל ארגון נוסף בראשות שליח האו"ם למזרח התיכון, שכל פעילותו היא אנטי ישראלית ופרו פלסטינית. "הדברים חמורים ביותר וצריכים להיבדק בהקדם", הוסיפה רגב. "בכוונתי לפנות למשרד החוץ ולגורמים רלוונטיים נוספים על מנת להשיב את ארמון הנציב בלב ירושלים לשימוש ממלכתי של מדינת ישראל".

"הגיע זמנך ללכת". השרה רגב (צילום: אלכס קולומיסקי, פלאש 90, חדשות)
"הסאגה הזו צריכה להסתיים". רגב | צילום: אלכס קולומיסקי, פלאש 90, חדשות

כיום יושבים במטה כוח של משקיפי או"ם, שהקימו את המבנה לאחר מלחמת ששת הימים. שתי סוכנויות של האו"ם, ביניהן סוכנות אונסק"ו, פועלות מהמתחם הממוקם בארמון הנציב, לצד משרדו של שליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלנדוב. כעת, לאחר החלטת הארגון לפיה ירושלים נמצאת תחת כוח כובש, מבקשת רגב לקדם את ההליך, שזוכה לתמיכה בקרב ארגוני ימין. כך לדוגמא, תנועת "רגבים" יצאה הערב בקריאה דומה לזו של ראש הממשלה נתניהו לפיה הוא "כופר באונסק"ו". התנועה מנהלת בימים אלו עתירה כנגד הבנייה הבלתי חוקית המתבצעת לטענתם מצד מטה האו"ם.

"אין מתאים מיום העצמאות כדי להכריז על הוצאת הארגון האנטישמי מארמון הנציב השייך למדינת ישראל", אומרים בתנועת "רגבים". "האו"ם שכח שהוא נמצא בירושלים על תקן אורח של מדינת ישראל ובנכס של המדינה. ברגע שהאוכל מתנהג כמו בעל הבית, זה הסימן שהגיע הזמן למצוא דייר אחר. ככה נראית עצמאות אמיתית", הוסיפו בארגון.

יחידות דיור חדשות בירושלים (ארכיון) (צילום: פלאש 90, חדשות)
אז מי הריבון בירושלים? | צילום: פלאש 90, חדשות

אונסק"ו קבעה: "ישראל כובשת בירושלים"

מוקדם יותר היום הצביעו המדינות החברות בארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם על ההחלטה לפיה מדינת ישראל אינה הריבון בירושלים. 22 מדינות הצביעו בעד, 10 התנגדו ו-23 נמנעו. נציגי שלוש מדינות לא הגיעו להצבעה. ההצבעה התקיימה בעיצומו של יום העצמאות הנחגג השנה בסימן 50 שנים לאיחוד ירושלים.

למרות שהארגון מכיר בקדושת העיר לשלוש הדתות, מטיוטת ההחלטה שהתקבלה עולה ביקורת חריפה על הפעילות הארכיאולוגית הישראלית במזרח ירושלים ובעיר העתיקה שהיא "בלתי חוקית תחת החוק הבינלאומי". עוד נקבע כי החוקים הישראליים החלים על המקום ומטרתם לשנות את אופיו צריכים להתבטל. שבדיה הייתה המדינה המערבית היחידה שתמכה בהחלטה בעוד שארה"ב, יוון, גרמניה, איטליה, הולנד ובריטניה התנגדו. צרפת, ספרד, והודו היו בין המדינות שנמנעו.

נתניהו (ארכיון) (צילום: Alex Kolomoisky \ פלאש 90, חדשות)
"כופר באונסק"ו". נתניהו | צילום: Alex Kolomoisky \ פלאש 90, חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את החלטת הארגון וטען כי מאמצים דיפלומטיים הפחיתו את מספר המדינות שתמכו בהחלטה. באירוע קבלת פנים לסגל הדיפלומטי אמר ראש הממשלה כי "ביומיים האחרונים קיימתי שיחות רבות עם מנהיגים של המדינות שלכם, ראשי המדינה, שרי החוץ, וכך עשו גם אנשי משרד החוץ, ביחס להצבעה האבסורדית. התוצאה היא שמספר המדינות שתומכות בהחלטה הולך ומצטמצם. יש היום יותר מדינות שנמנעות או תומכות בישראל מאשר מדינות שמתנגדות לישראל. זה שינוי, פעם ראשונה".

נתניהו הוסיף כי "לפני שנה זה היה 32 מדינות, לפני חצי שנה זה ירד ל - 26, עכשיו זה ירד ל -22. אבל אני מעוניין להוריד את המספר לחלוטין כדי שלא יתקיימו הצבעות כאלו יותר". מוקדם יותר אמר נתניהו כי הוא "כופר באונסק"ו".