זירת הפיגוע בתל אביב, אתמול (צילום: פלאש 90)
זירת הפיגוע בתל אביב, אתמול | צילום: פלאש 90

גינויים מקיר לקיר לפיגוע בתל אביב - וגם קריאות להרגעה: שעות לאחר הירי הרצחני במתחם שרונה בתל אביב, מנהיגי העולם ואירופה הצטרפו לאבל ולביקורת על מבצעי מתקפת הטרור. עם זאת, במחלקת המדינה האמריקנית קראו הערב (חמישי) לישראל "להגיב בצורה שלא תסלים את היחסים עם הפלסטינים". גם מועצת הביטחון של האו"ם גינתה את מתקפת הטרור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנו מבינים את רצון ממשלת ישראל להגן על אזרחיה ואנו תומכים בזכות זו", אמר דובר מחלקת המדינה מארק טונר בתדרוך לעיתונאים. "אנחנו מקווים שכל צעד שישראל תנקוט ייקח בחשבון את ההשפעה שתהיה לכך על האזרחים הפלסטינים", הדגיש.

הבכיר קרא לישראל לא להעניש את הפלסטינים בעקבות הפיגוע: "יש להימנע מפגיעה מאזרחים שמנסים לחיות את חייהם". בכך התייחס להחלטת הקבינט להטיל סגר וכתר על יטא, משם יצאו המפגעים, שלילת אישורי עבודה מהחמולה של שני הרוצחים והקפאת 83 אלף היתרי כניסה לישראל לרגל הרמדאן.

במקביל, בישראל מנסים לגייס את דעת הציבור העולמית: מנכ"ל משרד החוץ  דורי גולד שלח מכתב ל-38 מעמיתיו במשרדי החוץ ברחבי העולם. במכתבו הדגיש גולד את הניסיון של ארגוני טרור רדיקליים מדאע"ש ועד חמאס לנצל את תקופת הרמדאן להסלמה.

נתניהו ואבו מאזן (צילום: רויטרס)
לחץ על אבו מאזן לגנות | צילום: רויטרס

חברי פרלמנט אירופאים לאבו מאזן: "תגנה!"

קודם לכן תקף ראש הממשלה נתניהו את הגינוי הרפה של הרשות הפלסטינית, שקראה גם כן להרגעת הרוחות. זמן קצר קודם לכן חברי פרלמנט האיחוד האירופי דרשו גינוי אישי לטירור ולהסתה של אש"ף מצד שרת החוץ מוגריני - וגם מצד אבו מאזן, שיגיע החודש לביקור במטה האיחוד. 

21 חברי פרלמנט מכל רחבי הקשת הפוליטית, ובתוכם סגן נשיא ובכירים נוספים, הביעו תדהמה ועצב בהצהרה משותפת בעקבות הפיגוע בשרונה. "אנו דורשים מהאישים להוקיע את הצהרתו של ארגון שחרור פלסטין אשר כינה את הפיגוע 'תגובה טבעית' ובכך ממשיך להסית לאלימות", כתבו הבכירים.

ב-22 ביוני יגיע עבאס לאיחוד, וחברי הפרלמנט הדגישו: "אנו מגנים בכל תוקף את המתקפה הברברית הזו וקוראים לנשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, לגנות את מעשה הטירור הזה באופן מיידי ושאינו משתמע לשתי פנים, ופעם נוספת בעת ביקורו המתוכנן בפרלמנט האיחוד האירופי".

ההצהרה של קמרון בטוויטר (צילום: טוויטר)
ההצהרה של קמרון בטוויטר | צילום: טוויטר

"אנו קוראים בזאת גם לנציגה העליונה של האיחוד האירופי, פרדריקה מוגריני לגנות. ״אנו חוזרים על תמיכתינו המתמשכת לפתרון שתי מדינות על בסיס גבולות 1967, תוך שמירה על ביטחונה של מדינת ישראל בד בבד עם מדינה פלסטינית דמוקרטית עצמאית ובת-קיימא".

גם מזכ"ל האו"ם התייחס לאירוע הירי הרצחני: "אני שולח את תנחומיי למשפחות הנרצחים ולממשלת ישראל. אין הצדקה לטרור או להילול האנשים שמבצעים פשעים מסוג זה". באן הביע זעזוע מכך שמנהיגי חמאס "בחרו לקבל בברכה ואף לחגוג את המתקפה - אני קורא להנהגה הפלסטינית לעמוד במחויבותה להתנגד לאלימות ולהסתה".

השגריר האוסטרי לצד ישראל (צילום: טוויטר)
השגריר האוסטרי לצד ישראל | צילום: טוויטר

נשיא צרפת פרנסואה הולנד הצהיר כי הוא "מגנה בחריפות הגדולה ביותר את הפיגוע הנתעב שגרם למותם של לפחות ארבעה בני אדם - צרפת שולחת את תנחומיה למשפחות הקורבנות ותומכת באופן מלא בישראל במאבקה בטרור". גם ראש ממשלת בריטניה ביקש להביע את צערו בעמוד הטוויטר: "אני מזועזע מהמתקפה המחרידה בתל אביב. אנו עומדים לצדה של ישראל נגד הטרור, ומחשבותיי הן עם הקורבנות ומשפחותיהם".

מרטין וייס, שגריר אוסטריה בישראל, גינה את הפיגוע ואת התנהלות ראשי חמאס: "הם נותנים תהילה לאלו שמציגים חוסר כבוד לחיי אדם ורוצחים חפים מפשע".