ראש הממשלה נתניהו אמר היום (שני) כי להסכם עם טורקיה "יש השפעה דרמטית על הכלכלה בישראל", וכי ההסכם מהווה "צעד חשוב לקראת נורמליזציה". נתניהו אמר את הדברים בתום פגישה עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"עדכנתי את המזכיר קרי לגבי ההסכם שלנו עם טורקיה שאציג בצהריים", אמר נתניהו. "אני חושב שזה צעד חשוב לנורמליזציה של היחסים בין המדינות, יש לכך גם השלכות על הכלכלה הישראלית ואני מתכוון להשלכות חיוביות".

נתניהו התייחס בדבריו גם לקידום מהלכים מדיניים מול הפלסטינים. "דנו באיך אנו יכולים לקדם את התהליך מול הפלסטינים, קשה עד כמה שזה יהיה", הוסיף נתניהו. "דנו בהשלכות אזוריות לייצוב המזרח התיכון ובמספר נושאים דו צדיים בינינו. זה היה דיון רחב שהיה לדעתי אמור להביא אותנו בכיוון משותף למטרות משותפות ולדיון היה ערך רב".

ב-13:00: הודעה על ההסכם

מספר שעות לפני ההכרזה הרשמית על הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה, התייחס הבוקר גורם טורקי בכיר להסכם וכינה אותו "ניצחון דיפלומטי" לטורקיה, למרות שדרישת הממשל באנקרה להסרת המצור מעזה לא התמלאה. "הגענו להסכם לנורמליזציה של היחסים עם ישראל", הוסיף הבכיר.

ארדואן ונתניהו, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"השלכות חיוביות להסכם" | צילום: רויטרס, חדשות

נתניהו הנמצא בביקור רשמי ברומא יכנס בשעה 13:00 מסיבת עיתונאים ובה יודיע על ההסכם בין שתי המדינות. במקביל יכנס נשיא טורקיה ארדואן מסיבת עיתונאים נוספת. אתמול שוחח ארדואן עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן על פרטי ההסכם עם ישראל ואמר לו כי ההסכם עתיד לשפר את המצב ההמוניטרי בעזה. בשיחה בין שני המנהיגים, הביע יו"ר הרשות שביעות רצון מההתפתחויות.

סעיפיו המרכזיים של ההסכם הם:

  • פיצויים בסך 21 מיליון דולרים למשפחות הרוגי משט המרמרה
  • החזרת השגרירים לתל אביב ולאנקרה
  • העברת סחורות טורקיות לעזה דרך נמל אשדוד
  • הקמת תחנת כוח ומתקן התפלה בעזה
  • פתיחת משא ומתן לרכישת גז טבעי מישראל

ההסכם אומנם לא יכלול את סגן הדר גולדין ז"ל, סמ"ר אורון שאול ז"ל, אברו מנגיסטו ואזרח ישראלי נוסף שמוחזקים בעזה - אך ארדואן יתחייב לפעול להשיבם. ראש הממשלה נתניהו שוחח עם ארבע המשפחות ועדכן אותן כי קיבל מכתב מארדואן שבו הוא מנחה את סוכנויות הביטחון הטורקיות לפעול למען החזרתם של הארבעה.

הפגנות נגד ישראל בעקבות המשט. ארכיון (צילום: רויטרס)
פיצויים למשפחות הרוגי המרמרה | צילום: רויטרס

התגובות באופוזיציה: חילוקי דעות במחנה הציוני

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג מתח ביקורת על ההסכם בעמוד הפייסבוק שלו, וכתב: "ההסכם עם טורקיה הוא חלק מדפוס הפעולה של ראש הממשלה - מתחיל בהצהרות גדולות, ממשיך בהבטחות, נגמר בהתרפסות".

"החזרת היחסים עם טורקיה היא יעד מדיני חשוב אבל הפיצוי לתוקפי חיילי צה"ל הוא בלתי נתפס, בייחוד כשהחתומים עליו הם שלישיית נתניהו-ליברמן-בנט", הוסיף הרצוג. "תדע כל אם עבריה שמנהיגי הימין ישלמו פיצוי לתוקפי בנה. מלבד הפיצוי הבלתי נתפס הלב נקרע לראות את האדישות וההתעלמות מול משפחות הנעדרים הצועקות מדם ליבן וזעקותיהן אינן נכנסות לחדרי הלב האטומים של יושבי הקבינט".

ח"כ שלי יחימוביץ', חברת ועדת חוץ וביטחון, הביעה תמיכה בהסכם. "ההסכם עם טורקיה חשוב ביותר לישראל ומחזק את בטחונה. ישראל עם שותפה אסטרטגית רבת עוצמה כטורקיה היא חזקה ובטוחה יותר", כתבה בטוויטר. יחד עם זאת, הוסיפה יחימוביץ' ביקורת על הממשלה: "ברור כשמש שלו נתניהו או ליברמן היו באופוזיציה הם היו מתלהמים במלים קשות נגד ההסכם, אך משנחתם יש לברך עליו".

גם שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני) התייחס להסכם עם טורקיה. "זה הזמן לנהוג באחריות והסכם זה מחזק את הביטחון הלאומי של ישראל", טען. "עוד לפני שידועים כל הפרטים עלינו לגבות את הממשלה ולנהוג אחרת מכפי שבנימין נתניהו היה מתנהג, קרוב לוודאי, אילו היה באופוזיציה. אופוזיציה בראשות נתניהו היחתה חוסמת הבוקר כבישים ומחוללת הפגנות על הסכם שכזה", הוסיף פרץ.