נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נשא היום (רביעי) נאום מיוחד בעברית בפני מליאת פרלמנט האיחוד האירופי, במסגרת ביקורו הרשמי במוסדות האיחוד ובבלגיה. בנאום הבהיר ריבלין כי ישראל ממשיכה לתמוך בפתרון שתי המדינות ותקף את היוזמה הצרפתית: "לא מקרבת לפתרון המיוחל אלא דוחפת לייאוש עמוק יותר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"הייתי יכול לומר שארבע שעות טיסה ושנות אור מפרידות בין בריסל לבין תל אביב, אבל האמת היא שאין הרבה מרחק תודעתי או מהותי ביניהן. שתי ערים קוסמופוליטיות, שכנות, לא רחוקות. בשתיהן היכה לאחרונה הטרור", אמר ריבלין במהלך נאומו - וציין כי מדינות אירופיות רבות "חולקות היסטוריה עשירה וכואבת עם העם היהודי".

"כפי שהאנושות לא הייתה יכולה להיות מה שהיא ללא אירופה, כך אירופה לא הייתה יכולה להיות מה שהיא בלי העם היהודי", אמר. "חירות, שוויון, צדק, פלורליזם וסובלנות דתית, דמוקרטיה, אלה הם ערכי היסוד החקוקים במגילת העצמאות של מדינת ישראל. אלה הם הערכים המכוננים של האיחוד האירופי".

"כבדו את הריבונות הישראלית"

"כמותכם, עומדת ישראל בפני מבחנים קשים ומורכבים ואולם, בשונה מאירופה שעוברת תהליך של הסרת המחיצות בין הלאומים והמדינות, ישראל רוצה ומוכרחה, בראש ובראשונה, להישאר בית לאומי, מקלט בטוח לעם היהודי. מדינת ישראל איננה בשום פנים ואופן פיצוי על השואה אבל, השואה מעמידה כעובדת יסוד את הכורח והחיוניות שבחזרתו להיסטוריה של העם היהודי כאומה הלוקחת את גורלה בידיה".

ריבלין הוסיף כי הוא "רגיש לכך שהביקורת הרבה הנשמעת על ישראל באירופה נובעת בין היתר, מחוסר הבנה וחוסר סבלנות לצורך קיומי זה של האומה היהודית ומדינת ישראל. מנגד, ולצערי הרב, גם בישראל מתפתח חוסר סבלנות. יש כאלה המפתחים כעס ותסכול כלפי מהלכים אירופיים, כלפי מה שהם חווים כביקורת לא הוגנת לפרקים ולעיתים אף נגועה בפטרונות".

הפרלמנט האירופי, ארכיון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

לאחר מכן ביקש הנשיא מהאירופים סבלנות ותמיכה: "כבדו את שיקול הדעת הישראלי גם כאשר הוא שונה משלכם. כבדו את הריבונות הישראלית ואת התהליך הדמוקרטי שבו מתקבלות הכרעותיה. כבדו את נחישותה וחובתה של ישראל להגן על אזרחיה".

"אני עומד כאן היום ואומר לכם בצורה הברורה ביותר: מאז שנת 93' בה נחתמו הסכמי אוסלו, המנהיגות הישראלית הנבחרת תמכה ותומכת בפתרון שתי המדינות לשני העמים. יתרה מכך, בהכירי את הפרלמנט הישראלי, אני יודע כי כל הסדר מדיני שיובא בפני הכנסת בישראל על ידי ממשלה נבחרת, יאושר", אמר ריבלין - שציין כי כיום לא מתקיימים התנאים המאפשרים הגעה להסדר קבע.

"היוזמה הצרפתית - כרוניקה של כישלון ידוע מראש"

"אני חושש שכבר שנים פועלת הקהילה הבינלאומית כמתווכת בין הצדדים מתוך פרדיגמה אחת קשיחה של חתירה לחידוש המשא ומתן להסדר קבע. פרדיגמה זו משרטטת מרחב דיכוטומי: 'שתי מדינות או מדינה דו לאומית', 'הכול או כלום', 'עכשיו ומיד' או 'לעולם לא'. בשם אותה פרדיגמה, אגב, התנגדו מדינות שונות באירופה להסכם השלום בין ישראל למצרים בטענה שהוא לא מציע פתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני. אם תפיסה זאת הייתה מתקבלת אז, ניתן רק לשער איפה היינו היום". ריבלין הוסיף כי ההנחה שהיעדר רצון טוב מכשילה את ההסדר הוכחה כשגויה.

"אי אפשר לקוות להשיג תוצאה טובה יותר כאשר משתמשים באותן תפיסות ואותם כלים שכשלו פעם אחר פעם בסיבובים קודמים", אמר ריבלין. "היוזמה הצרפתית שאימצו מוסדות האיחוד רק לפני ימים אחדים, סובלת בדיוק מאותם פגמים מהותיים. הניסיון לשוב למשא ומתן לשם משא ומתן, לא רק שהוא לא מקרב אותנו לפיתרון המיוחל - אלא שהוא מרחיק אותנו ממנו. חתירה זו, להסדר קבע כעת היא כרוניקה של כישלון ידוע מראש שרק תדחוף את שני העמים עמוק יותר לחיק הייאוש, שהוא הכר הפורה ביותר לקיצונים והוא ששומט את הקרקע תחת רגלי המתונים".

"הייאוש הזה רבותיי, הוא הסכנה החמורה ביותר המרחפת מעלינו, ישראלים ופלסטינים כאחד. אם הקהילה הבינלאומית באמת רוצה ושואפת להיות שחקן קונסטרוקטיבי הרי שעליה להסיט את מאמציה מחידוש המשא ומתן לשם משא ומתן- אל עבר בניית האמון בין הצדדים ויצירת התנאים ההכרחיים".

הביקור מלווה באבטחה רבה ונערך במקביל להגעתו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן למשרדי האיחוד. ברקע הביקור עומדים המהלכים המדיניים האחרונים - מיוזמת השלום הצרפתית ועד הדיווחים על יוזמה אזורית בהובלת מצרים. קודם לכן התקבל ריבלין על ידי נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ. בפתח פגישתם הושמעו ההמנונים. במהלך הביקור נשיא המדינה ייפגש עם פיליפ מלך בלגיה, וראש ממשלת בלגיה שארל מישל. כמו כן ייוועד הנשיא עם נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק, נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר, שרת החוץ של האיחוד פדריקה מוגריני וגם עם מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג.