תקיפת צה"ל בעזה, ארכיון (צילום: רויטרס)
תקיפה בעזה במבצע "צוק איתן" | צילום: רויטרס

צונאמי מדיני חדש? אש"ף (הארגון לשחרור פלסטין) יגיש היום (חמישי) מידע ומסמכים לבית הדין הבינלאומי בהאג וידרוש חקירה נגד ישראל בטענה לפשעי מלחמה. הפנייה להאג קיבלה השבוע רוח גבית מדוח ועדת החקירה של האו"ם, שקבעה כי יש ממצאים המעידים על כך שגם ישראל וגם ארגוני הטרור הפלסטינים ביצעו פשעי מלחמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מוסטפא ברגותי, ראש היוזמה הלאומית הפלסטינית, אמר כי "מטרתנו היא להוכיח שהתבצעו פשעי מלחמה כדי שתהיה חקירה של התובע הראשי". ברגותי הוסיף כי באש"ף שואפים להסיר את החסינות של "ישראל ומנהיגיה" על מנת להעמיד את המדינה למשפט.

"אנו פועלים להשבת הצדק, יישום זכויות האדם, הגנה על הפלסטינים והעמדת האחראים לדין", הוסיף. על פי הדיווחים בתקשורת הפלסטינית, המסמכים שיוגשו כוללים מידע על הבנייה בהתנחלויות, היחס לאסירים הפלסטינים ומבצע "צוק איתן".

מוסטפא ברגותי, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מוסטפא ברגותי, ארכיון | צילום: חדשות 2

בישראל נערכים למתקפת הסברה

אש"ף הודיע כי "המסמכים שיוצגו לבית הדין מתייחסים לפשעים ולפשעי מלחמה מצד בכירים בהנהגה הישראלית". כמו כן ציינו ראשי הארגון כי "יש קשר עמוק בין הפשעים שמתבצעים במסגרת ההתנחלויות, המצור על עזה וההתקפה על האזרחים בעזה". ביום שני, לאחר פרסום דוח האום שגינה את פעילות ישראל במבצע "צוק איתן", הסבירו באש"ף כי הדוח "מחזק את רצוננו לגשת לבית הדין הבינלאומי".

בישראל נערכו בחודשים האחרונים לצונאמי המדיני שעלול להתרחש בעקבות דוח החקירה של האו"ם באמצעות פרסום דוח נגדי - כזה ששם דגש על הפעולות ההומניטריות והניסיון להימנע מפגיעה באזרחים חפים מפשע. בשבוע שעבר חשף משרד ראש הממשלה את עיקרי הדוח הישראלי, שמציג את פשעי המלחמה של החמאס וארגוני הטרור ברצועה. בין היתר מופיעות בדוח עדויות על האסטרטגיה של ארגון הטרור העזתי - למשוך את הלחימה לאזורים עירוניים ושימוש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי.

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס השבוע לפרסום דוח האום ואמר כי מדובר ב"דוח מוטה. הוועדה שכתבה אותו מונתה על ידי מועצה שקוראת לעצמה 'המועצה לזכויות האדם', כשבפועל היא עושה הכל חוץ מלדאוג לזכויות אדם. "זו ועדה שמגנה את ישראל יותר מאשר את אירן, סוריה וצפון קוריאה יחד. ישראל מגנה על עצמה ועושה זאת בהתאם לדין הבינלאומי".

עו"ד ניצנה דרשן – לייטנר , יו"ר ארגון שורת הדין, אמרה כי "תביעות הפלשתינים נועדו ליחסי ציבור ולחץ על ישראל, הן חלשות ונעדרות כל ביסוס ולישראל יש טענות חזקות אשר פוסלות ומבטלות את התביעה". עם זאת, לדבריה, ישראל נמצאת במלכוד מכיוון שהיא אינה יכולה להעלות את טענותיה בפני בית הדין ורואה בו כגוף שיפוטי מוטה.