"הצעירים מתייאשים מהכיבוש", מזכ"ל האו"ם (צילום: רויטרס)
בלם צונאמי מדיני. באן | צילום: רויטרס

מזכ"ל האו"ם בלם החלטה נגד ישראל: האו"ם הותיר היום (שני) את ישראל ואת ארגון הטרור חמאס מחוץ ל"רשימה השחורה" של מדינות וארגונים שמפרים זכויות של ילדים ברחבי העולם, למרות דוח חריף שהאשים את ישראל בפגיעה בילדים במבצע "צוק איתן". מזכ"ל האו"ם התערב ברגע האחרון ומנע גינוי מדיני חמור נגד ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שליחת האו"ם לענייני מעורבות ילדים בעימותים מזויינים, ליילה זרוגי מאלג'יריה, מתחה בדוח ביקורת חריפה על ישראל וטענה כי צה"ל וחמאס פגעו בילדים במהלך מבצע צוק איתן. מזכ"ל האו"ם באן קי-מון קבע לבסוף להשאיר גם את ישראל וגם את חמאס מחוץ לרשימה. מקורות טענו כי החלטתו של באן לפסול את המלצתה של זרוגי "חריגה מאוד".

בגרסה הרשמית של הדוח, אותה אישר באן בעצמו, נכתב כי "ההיקף חסר התקדים של הפגיעה בילדים מעלה דאגות חמורים לגבי ההיענות של ישראל לחוק הבינלאומי, בעיקר בהקשר לשימוש מופרז בכוח". המדינות שכוחותיהם נכנסו לרשימה: אפגניסטן, סומליה, דרום סודן, סודן, סוריה, מיאנמר ותימן.

שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, אמר בתגובה להחלטה כי "טוב עשה המזכ"ל בכך שהחליט שלא להכנע לתכתיבים של ארגוני הטרור ומדינות ערב, ולא כלל את ישראל ברשימה ארורה, יחד עם ארגונים כמו דאע"ש, אל קאעידה וטליבאן. אך זוהי רק תחילת המלאכה: במקום לפרסם אלפי דוחות ורשימות נגד ישראל, על האו"ם לגנות את ארגוני הטרור הפועלים ברצועת עזה גינוי חד משמעי".

עזה, ארכיון (צילום: רויטרס)
ישראל לא תיכלל ברשימת המדינות המפרות זכו | צילום: רויטרס

פרושאור הוסיף: "אני קורא למזכ"ל לשים סוף להרס שהארגונים זורעים בקרב הציבור בעזה, כשהם בולמים סיוע הומניטרי, יורים ממרכזי אוכלוסיה ומשתמשים בחפים מפשע כמגן אנושי. רק לאחר הכרה בארגונים הללו כארגוני טרור וגינוי שלהם, נוכל לקדם פתרונות אמיתיים".

הדוח, שחובר על ידי סוכנויות האו"ם בישראל וברשות הפלסטינית ופורסם השבוע, קבע כי "מספר מטריד" של ילדים מעזה נהרגו במהלך מבצע "צוק איתן". עם זאת, סוכנויות הארגון שחיברו את הדוח לא הגיעו לכדי הסכמה אם יש להמליץ להכניס את ישראל לרשימה המצומצמת של המדינות המפרות זכויות ילדים.

המסמך הסודי המתפרש על פני 22 עמודים הגיע לידי סוכנות הידיעות רויטרס, שדיווחה כי מדובר בטיוטה שהוכנה עבור האו"ם. על פי טיוטת הדוח, כ-540 ילדים פלסטינים נהרגו במהלך "צוק איתן", מהם 371 שהיו בני 12 ומטה. בסך הכל מציין הדוח כי למעלה מ-2,100 פלסטינים, מרביתם אזרחים, נהרגו בעימות, לעומת 67 חיילים ישראלים ושישה אזרחים.

גורמים דיפלומטיים באו"ם מסרו כי ישראל פועלת נמרצות נגד הכללתה ברשימת המדינות המפרות זכויות ילדים, ולחץ כבד בעניין הופעל על בכירים בארגון. על פי הדיווח, גם שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור, פעלה בימים האחרונים על מנת להשאיר את ישראל מחוץ לרשימה.