ישראל יוצאת לקרב בלימה דיפלומטי נגד דוח הוועדה מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם לבדיקת אירועי צוק איתן. ראש הממשלה בנימין נתניהו השיק הבוקר (ראשון) את קמפיין ההסברה הנגדי למסמך שאמור לסקור את פעולות צה"ל וישראל במהלך המבצע ברצועת עזה, שמתוכנן להתפרסם בהמשך השבוע - ככל הנראה כבר מחר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נתניהו פתח הבוקר את ישיבת הממשלה בהצהרה שלפיה ישראל כיבדה את זכויות האדם של הפלסטינים בעזה במהלך המבצע ובמקביל, קיבל לידיו ממזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט את הדוח שגובש במשרדי החוץ והמשפטים ובצה"ל, שבו תשובות לחלק מהטענות שהועלו לגבי פעילות צה"ל.

"הדוח מוכיח באופן חד משמעי שהפעולות שביצע צה"ל וביצעו כוחות הביטחון במבצע צוק איתן נעשו בהתאם לדין הבינלאומי", אמר נתניהו. "הן נעשו מתוך הצורך להגן על אזרחי המדינה מול ארגון טרור רצחני שמבצע פשע מלחמה כפול. הוא יורה במכוון על אזרחים תוך שהוא מסתתר במכוון מאחורי אזרחים.

קרב בלימה דיפלומטי. ארכיון
קרב בלימה דיפלומטי. ארכיון | צילום:

"חמאס עשה שימוש בבתי ספר, בבתי חולים, במסגדים, במתקני או"ם, בשכונות מאוכלסות בצפיפות למטרות צבאיות. הוא שיגר מתוכם, במכוון, רקטות, הטמין בהם מצבורי נשק, הקים שם חמ"לים, פתח שם פתחי כניסה למנהרות, כל אלה במכוון. הירי הוא פשע מלחמה, ההסתתרות המכוונת במתקנים אזרחיים - פשע מלחמה. יש כאן פירוט מפורט של הרקטות, של המנהרות, של פצמ"רים, כל אותם דברים שנעשו על ידי חמאס".

הדוח המלא, בן כ-50 עמודים, שיכלול סקירה מקיפה של פעולות צה"ל וישראל במהלך צוק איתן, צפוי להתפרסם בשעות הצהריים לציבור בישראל ויועבר גם לתקשורת הזרה במסיבת עיתונאים שיכנס מנכ"ל משרד החוץ ב-14:00.

מי ששילם את מחיר הלחימה הם האזרחים בעזה (צילום: רויטרס)
עשרות חקירות. צוק איתן, ארכיון | צילום: רויטרס

עשרות חקירות של אירועי צוק איתן

במקביל, ממשיכים גם בצה"ל לחקור שורה של תקריות שאירעו במהלך המבצע. עד כה הועברו על-ידי מנגנון הבירור המטכ"לי, הבוחן תלונות על אירועים בימי צוק איתן, טענות ביחס לכ-190 אירועים. מתוכם, 105 אירועים כבר נבחנו והופנו הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף דני עפרוני, לשם קבלת החלטה.

ביחס לשבעה אירועים החליט הפצ"ר על פתיחה בחקירה פלילית. חלק מהחקירות הללו עודן מתנהלות, חלקן הושלמו וממצאיהן מצויים בבחינה של הפצ"ר וביחס לחלקן כבר התקבלה החלטת הפצ"ר.

טנקים של צה"ל בגבול הרצועה (צילום: רויטרס)
דוח בן 50 עמודים. ארכיון | צילום: רויטרס



ביחס ל-19 אירועים נוספים החליט הפצ"ר על סיום הטיפול ללא פתיחה בחקירה פלילית. ביחס לחלק מאירועים אלו מצא הפצ"ר לנכון להמליץ על הפקת לקחים מבצעיים שונים. ביחס לחלק מהאירועים סבר הפצ"ר כי דרוש לו מידע נוסף לשם קבלת החלטה ולכן הוחזרו אירועים אלו למנגנון לשם השלמת נתונים. עשרות אירועים נוספים עודם מצויים בשלבי בדיקה שונים על ידי המנגנון וממצאיהם יועברו אל הפצ"ר בהמשך.

בעקבות טענות שהעלו חשד סביר לביצוע עבירה פלילית ללא צורך בבירור על ידי מנגנון הבירור המטכ"לי, הורה עד כה הפצ"ר על פתיחה בחקירה פלילית ביחס ל-15 אירועים. מתוך החקירות הפליליות הללו, החליט הפצ"ר על סגירתן של שתיים ללא נקיטה בצעדים פליליים או משמעתיים כלשהם. בעקבות חקירה פלילית אחרת, החליט הפצ"ר על הגשת כתבי אישום נגד שלושה חיילי צה"ל. יתר החקירות עודן מתנהלות או שהושלמו וממצאיהן הועברו לבחינת הפצ"ר.