ביזיון במיידנק. תמונת ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מחנה ההשמדה מיידאנק, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

"חוק השואה" שעבר בפרלמנט בוורשה עורר את זעמם של רבים במדינת ישראל וסגן שגריר פולין אף זומן לשיחת הבהרה בעקבות כך. אך מזכר הבנות שנחתם בשנת 2016 בין ממשלת ישראל לממשלת פולין הקודמת חושף את הגישה של ממשלת פולין לנושא. לפי המזכר, כבר אז ידעה הממשלה על רצונם של הפולנים לנתק את הקשר ההיסטורי שלהם מביצוע מעשי הנאצים על אדמתם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"הממשלות מייחסות חשיבות רבה לפעילות החינוכית, בייחוד בכל הקשור למאבק בסטריאוטיפים בשתי המדינות", נכתב במזכר תחת סעיף "זיכרון השואה". "שתי הממשלות מתנגדות בנחרצות לכל ביטוי של אפליה על רקע גזעי ואנטישמיות, כמו גם כל ניסיון לעוות את ההיסטוריה של העם היהודי והעם הפולני". זאת על פי הכתוב "באמצעות הכחשה או מזעור שואת היהודים או על ידי שימוש במושגי זיכרון מוטעים, כגון "מחנות מוות פולניים".

אך על אף ההסכמה של שני הצדדים לפיה המושג "מחנות מוות פולניים" הוא מטעה ומעוות את ההיסטוריה בירושלים לא נעשה דבר כדי למנוע את העיגון של העיקרון הזה בחקיקה פולנית פנימית. לשכת ראש הממשלה הפנתה למשרד החוץ שאחראי על ניסוח המזכרים. שם הסבירו כי: אין שום בעיה במילים "מחנות מוות לפולנים", אבל כן יש בעיה בכך שנאסר בחקיקה לדון בעובדה שאזרחים פולניים היו שותפים ומעורבים ברצח יהודים בשואה.

בנימין נתניהו (צילום: AP, חדשות)
חתם על המזכר, נתניהו | צילום: AP, חדשות

לאור הסערה שעורר החוק פרסם הערב נשיא פולין הצהרה בנושא. "החוק נועד למנוע את סילוף האמת, קורא לפוליטיקאים ולפרשנים לדבר על כוונותיו האמתיות של החוק", כתב. "בנוגע לקולות הנשמעים בציבור אנחנו רוצים להצביע על כך שהחוק מכוון על מנת למנוע האשמות שווא ושקרים נגד העם הפולני והמדינה הפולנית כפי שניתן להבין מנוסח החוק", הוסיף הנשיא. "לכן אם הקולות של אלו המבקרים את הטיוטה דואגים לאמת - החוק יענה לציפיותיהם".

על פי החוק שעבר ביום שישי האחרון חל איסור על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן שימוש במונח "מחנה השמדה פולני" בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמתה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה מי שיעבור על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.