"חוק השואה" שעורר סערה דיפלומטית וציבורית ואוסר לייחס לפולנים אחריות לפשעי השואה אושר הלילה (רביעי) בסנאט הפולני, זאת בניגוד מפורש להסכמות עם ישראל עליהן הודיע בתחילת השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו. כל שדרוש עתה הוא אישור סופי של נשיא פולין, שתומך ביוזמת החקיקה השנויה במחלוקת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חרף ההתנגדות הישראלית והדיווח על ההסכמות אליהן הגיע נתניהו עם מקבילו הפולני, מתאוש מורביצקי, הצעת החוק לפיה לא ניתן יהיה לקשור את הפולנים לפשעי הנאצים עלתה הלילה להצבעה בסנאט הפולני. תומכי החוק הצליחו להשיג רוב ועתה כל שנותר הוא לאשר אותו באופן סופי על ידי נשיא המדינה, אנדז'יי דודה, שהתבטא בעבר בעד החוק. סוכנות הידיעות הפולנית PAP דיווחה כי 57 סנטורים הצביעו בעד החוק, 23 התנגדו ו-2 נמנעו.

בשעה שהדיונים בסנאט התנהלו, מחלקת המדינה האמריקנית הפצירה בממשלת פולין לשקול מחדש את הצעת החוק. "אנו חוששים מהיחסים בין פולין לארה"ב ובין פולין לישראל במידה וההצעה תהפוך לחוק", אמרה דוברת המשרד. מוקדם יותר, גורמים מדיניים בישראל התייחסו להתקדמות בחקיקה והזהירו כי "אם אכן יעלה החוק לדיון וגם להצבעה, זה יכניס את היחסים בין המדינות למשבר חריף".

החוק שאושר בסנאט אוסר על אזכור מעורבותה של פולין בפשעי השואה וכן על השימוש במונח "מחנה השמדה פולני", בהם הנאצים רצחו בשיטתיות יהודים על אדמת פולין הכבושה במהלך מלחמת העולם השנייה. על פי החקיקה החדשה, עבריינים שיעברו על החוק, גם מחוץ לפולין, צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר.

ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) מיהרה להגיב על אישור החוק: ‏"אלו בימין הישראלי שסבורים כי הם יכולים לסמוך על ממשלות לאומניות קיצוניות שנגועות בהן אנטישמיות ויחסים עם אנטישמיים, שוב נתבדו והחוק הפולני עבר למרות הבטחות נתניהו כי העניין מאחורינו. גורמים קיצוניים ואנטישמיים באירופה ובעולם כולו מרימים את ראשם, ובישראל יש כאלו שנהנים מהחיבוק האינטרסנטי שלהם. עלינו לזכור: אלו שמכחישים את השואה, וממשיכים להסית בארצם נגד יהודים, לא יכולים להיות חברינו".

נתניהו: "אי אפשר לשנות את ההיסטוריה"

על רקע המתיחות בין המדינות בשל החוק, נתניהו שוחח בטלפון ביום ראשון האחרון עם ראש הממשלה מורביצקי. במהלך השיחה סיכמו השניים לפתוח בדיאלוג מיידי בין צוותים של שתי המדינות, כדי לנסות להגיע להבנות בנושא החקיקה.

בראש הצוות הישראל עומד יובל רותם, מנכ"ל משרד החוץ‎. עוד בטרם השיחה, נתניהו גינה את החוק, כינה אותו "מופרך" והודיע כי הוא מתנגד לו בתוקף. "אי אפשר לשנות את ההיסטוריה, ואסור להכחיש את השואה", אמר.

נתניהו ומורבייצקי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות)
החוק אושר חרף ההבטחות. נתניהו ומורביצקי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/רויטרס, חדשות

באותו היום הוזמן סגן השגריר הפולני בישראל לשיחת נזיפה ובפולין נועדה השגרירה הישראלית עם מורביצקי כדי להביע התנגדות נחרצת לחקיקה. בתגובה לסערה, פרסם נשיא פולין הצהרה בה ניסה להבהיר את ההיגיון שמאחורי החוק, שלדבריו "נועד למנוע את סילוף האמת, קורא לפוליטיקאים ולפרשנים לדבר על כוונותיו האמתיות של החוק".

בהצהרה ציין הנשיא הפולני כי התייחסותו המלאה לחוק תפורסם רק בתום תהליך החקיקה, דבר שכאמור טרם קרה. "החקיקה בפרלמנט עדיין לא הושלמה ואציג התייחסותי המלאה לכשתסתיים". בנוסף הבהיר כי לשכתו תכבד במקרה זה את האוטונומיות של הפרלמנט במדינה.