רק 1,300 עזבו מרצון, מתקן חולות (ארכיון) (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
יגורשו למדינה שלישית. ארכיון | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

ממשלת רואנדה הכחישה באופן רשמי כי הסכימה לקלוט את מבקשי המקלט שיגורשו מישראל למדינה שלישית. לדברי הממשלה המקומית, מדובר ב"שמועה" שפורסמה בתקשורת, אך המדינה האפריקנית הבהירה כי שעריה פתוחים בכל מקרה בפני מבקשי מקלט אפריקנים שיבקשו מקלט בשטחה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בסדרת ציוצים שפורסמו בחשבון הרשמי של ממשלת רואנדה נכתב כי המדינה "מוכנה לעזור ככל שיתאפשר לה בדרכיה המוגבלות על ידי קבלה של כל מי שיגיע לגבולותינו וזקוקים לבית, מרצון וללא כל אילוץ".

על כך שממשלת ישראל אישרה החודש גירוש של מבקשי מקלט למדינה שלישית - ככל הנראה רואנדה ואוגנדה - אך לא ציינה לאן הם יגורשו, נכתב: "בהתייחס לשמועות שהתפרסמו לאחרונה בתקשורת, מבקשת ממשלת רואנדה להודיע כי מעולם לא חתמה על עסקה חשאית עם ישראל בנוגע להעברת מהגרים אפריקנים. בהקשר זה, מדיניות רואנדה כלפי האפריקנים שזקוקים לבית, זמני או קבוע, במסגרת האמצעים של ארצנו נותרה 'דלת פתוחה'".

בימים האחרונים הביקורת על גירוש מבקשי המקלט מישראל גברה, כשאנשי רוח וטייסים הביעו התנגדות עזה לתכנית וקראו לממשלה לעצור אותה. אתמול 3 טייסים של חברת התעופה הלאומית הודיעו כי הם לא יהיו מוכנים להטיס מבקשי מקלט מגורשים לאפריקה.

נכלאים כדי שיעזבו "מרצון", מתקן חולות (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
מתקן המאסר בחולות. צילום ארכיון | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

במקביל, 51 מנהלים ומנהלות של בתי ספר מרחבי הארץ שיגרו מכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך נפתלי בנט בו כתבו כי יש לעצור את הגירוש למדינות "בהן צפויים למבקשי המקלט עינויים, סבל ומוות", וקראו למצוא "פתרון אנושי והומני בתוך מדינת ישראל".

במכתב כתבו אנשי החינוך כי "אנחנו, שעסוקים יום יום ושעה שעה, הלכה למעשה בהקניית ערכים דמוקרטיים, אוניברסליים והומניסטיים, והכרת יסודות החמלה והאנושיות המונחים בבסיס המורשת והתרבות היהודית. שמלמדים עשרות אלפי תלמידות ותלמידים על העבר שלנו כפליטים, נרדפים ומבקשי מקלט בתקופות האפלות של האנושות, מתוך מחויבות אישית ומקצועית להבטחה כי לעולם לא עוד".

"אנו קוראים לעצור את גירוש מבקשי המקלט מאריתראה וסודן למדינות בהן צפויים להם עינויים, סבל ומוות ולמצוא להם פתרון אנושי והומני במדינת ישראל, תוך מענה גם לצרכים ולמצוקות של כלל תושבי השכונות בדרום ת"א", הוסיפו.