ישראלים במחנות בפולין. החוק ירוכך? (צילום: רויטרס)
מצעד החיים, ארכיון | צילום: רויטרס

על רקע הסערה סביב חוק השואה, ראש הממשלה הפולני מטאוש מורבייצקי הבהיר הערב (חמישי) כי פולין "לעולם לא תגביל את הדיון" על השואה. בריאיון לתחנת הטלוויזיה המקומית TVP אמר מורבייצקי כי וורשה "מבינה את רגשות ישראל בנושא". במקביל, גורמים מדיניים בישראל פועלים על מנת לנסות ו"לרכך" את גרסאת החוק שתגיע לנשיא הפולני.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנחנו צריכים לעבוד הרבה על מנת להפוך את ההיסטוריה המשותפת, לעיתים רבות מסובכת, לכזו שנוכל לספר יחד", אמר בהתייחסות לישראל. בתוך כך הודיע משרד החוץ כי "על רקע אישור הצעת החוק בסנאט הפולני, ישראל ביקשה לדחות את ביקורו המתוכנן בישראל של ראש המל"ל הפולני".

פקידים ישראלים הבהירו כי מדובר בדחייה של מספר שבועות: לדבריהם, ישראל מייחסת חשיבות ליחסים עם פולין מהיבטים רחבים ומשמעותיים וימשיך להתקיים דיאלוג בין שתי המדינות.

על פי ההערכה, דבריו של ראש הממשלה נתניהו בפגישתו עם נשיא רוסיה פוטין בראשית השבוע הרגיזו את הפולנים והם בתגובה קידמו את החוק בצעד חד צדדי ובניגוד להסכמות המוקדמות בין המדינות.

קודם לכן שודרו ב"שש עם" קטעים מריאיון שהעניק ראש הממשלה הפולני לעיתונאי טוביה טננבוים מהעיתון הגרמני "דיצייט" ומחבר הספר "שלום פליטים!". לדבריו, "החוק מדבר על המדינה הפולנית והאומה הפולנית - הוא לא מכחיש שאנשים עשו דברים".

ראש הממשלה מורבייצקי הסביר באותו ריאיון כי מטרת החוק אינה להעמיד אנשים לדין. "לא רק שהאדם לא אמור לעמוד לדין, וגם לא יעמוד לדין, אלא שאמור להתבצע מחקר", הסביר ראש הממשלה. "עלינו לבצע מחקר מספק של האמיתות ההיסטוריות".

ראש הממשלה התייחס גם לטענות שעלו בישראל לפיהן מטרת החוק "למחוק" את ההיסטוריה ולטשטש את מעורבותה של פולין בזוועות הנאצים. "החוק מדבר על המדינה הפולנית והאומה הפולנית בכללן", הסביר. "הוא לא מכחיש שאנשים עשו דברים, מובן שלא".

מורבייצקי התייחס גם למאבק באנטישמיות במדינתו. "אנחנו צריכים לעשות יותר", טען. "לא רק להעלים את כתובות הגרפיטי מהקירות. אנחנו נשנה את זה כי חייבים להעניש על זה". מורבייצקי התייחס גם להשחתה של בתי קברות יהודיים והבטיח כי יפעל לכך שכבר בשנה הבאה הם יהיו נקיים: "אני אעשה מאמצים לעשות זאת".

ראש הממשלה נשאל גם על עמדתו לגבי ירושלים וזיקתה לישראל. "אנחנו נעדרנו מההצבעה במועצת הביטחון", הסביר. "אנחנו תחת לחץ ממדינות מערב אירופה - השותפות שלנו, שחושבות משהו אחר לחלוטין. מה שאני חושב באופן אישי זה משהו שאני לא יכול לבטא אותו בפומבי".