נתניהו ופוטין במוסקבה, השבוע (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
נתניהו ופוטין במוסקבה, השבוע | צילום: קובי גדעון, לע"מ

הערכה: המחמאות שהרעיף נתניהו על פוטין ביום שני על חלקה של רוסיה בניצחון על הנאצים גרמו לפרלמנט הפולני להתעלם מההסכם בין ראשי הממשלות ולחוקק את חקיקת חוק השואה. בפגישה עם נתניהו גינה פוטין את מי שכינה "משכתבי ההיסטוריה של מלחה"ע ה-2" - והדבר ככל הנראה הוביל להפרת ההסכמים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההערכה היא כי אישור החוק בסנאט הוא מחאה על פגישת נתניהו עם פוטין. בתוך כך הודיע משרד החוץ כי "על רקע אישור הצעת החוק בסנאט הפולני, ישראל ביקשה לדחות את ביקורו המתוכנן בישראל של ראש המל"ל הפולני".

פקידים ישראלים הבהירו כי מדובר בדחייה של מספר שבועות: לדבריהם, ישראל מייחסת חשיבות ליחסים עם פולין מהיבטים רחבים ומשמעותיים וימשיך להתקיים דיאלוג בין שתי המדינות.

ההצבעה התקיימה אמש בסנאט הפולני, זאת בניגוד מפורש להסכמות עם ישראל עליהן הודיע בתחילת השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו. כל שדרוש עתה הוא אישור סופי של נשיא פולין, שתומך ביוזמת החקיקה השנויה במחלוקת.

מחריף את הטון. רה"מ מורבייצקי (צילום: רויטרס, חדשות)
ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי | צילום: רויטרס, חדשות

ההסכמות בין המדינות סוכמו בראשון האחרון, יום לפני ביקור נתניהו ברוסיה. הוא שוחח בטלפון ראש ממשלת פולין מתאוש מורביצקי והשניים סיכמו לפתוח בדיאלוג מיידי בין צוותים של שתי המדינות, כדי לנסות להגיע להבנות בנושא החקיקה.

בשבוע שעבר הודיעו במשרד החוץ כי נשקלת החזרת שגרירת ישראל בפולין להתייעצות, צעד שלבסוף בוטל. הבוקר, בעקבות האישור בסנאט, קרא השר ישראל כץ לראש הממשלה נתניהו להורות באופן מיידי על החזרת השגרירה.

"החוק שחוקקו הפולנים הוא חמור ומהווה הסרת אחריות והתכחשות לחלקה של פולין בשואת ביהודים", אמר כץ. "במאזן בין השיקול המדיני לשיקול המוסרי חייבת להיות הכרעה ברורה - הנצחת זכרם של קורבנות השואה על פני כל שיקול אחר".