מחריף את הטון. רה"מ מורבייצקי (צילום: רויטרס, חדשות)
"עיתוי לא מוצלח". ראש ממשלת פולין | צילום: רויטרס, חדשות

החוק טוב, העיתוי רע: בהתייחסות נוספת שסיפק ראש ממשלת פולין לסערת חוק השואה, הוא שב והצדיק את תמיכתו בהצעה השנויה במחלוקת בה תמך הפרלמנט בוורשה, אך גם התייחס לעיתוי בו עבר החוק - ערב יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, והגדיר אותו כ"עיתוי רע".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"הזמן בו הועבר החוק והאופן בו הוא הוצג היו לא מוצלחים", אמר ראש הממשלה הפולני מתאוש מורבייצקי לכתבים זרים אמש, "אך עם זאת, החוק הכרחי כדי להבהיר את האמת ההיסטורית של פולין בנוגע לזוועות מלחמת העולם השנייה".

את הדברים אמר מורבייצקי במהלך ביקור באתר זיכרון בו מונצחים פולנים נוצרים שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בזמן השואה בכפר מרקובה שבמזרח המדינה. מורבייצקי הניח נר זיכרון באתר ושם התייחס לחוק, שמעורר סערה בישראל - ושזכה לגינוי חריף מירושלים ומוושינגטון.

"כל הזוועות וכל הקורבנות, כל מה שקרה במלחמת העולם השנייה על אדמת פולין, צריך לייחס לגרמניה", הבהיר מורבייצקי. "לעולם לא נאשים את עצמנו בשותפות בשואה", הוסיף.

שער הכניסה למחנה אושוויץ-בירקנאו (צילום: לע"מ)
שער הכניסה למחנה אושוויץ-בירקנאו | צילום: לע"מ

מורבייצקי הדגיש שהחוק שעבר בפרלמנט הפולני וממתין בינתיים לחתימת הנשיא, לא יפגע בחופש הביטוי - זאת עקב כך שאחד הסעיפים המרכזיים בו מדבר על כך שכל מי שיקשור בין הפולנים לבין אחריות לזוועות השואה, עלול להישלח למאסר.

שגרירות ישראל בפולין: סופגים מסרים אנטישמיים רבים  

על רקע הסערה, פרסמה אמש (שישי) שגרירות ישראל בפולין הודעה חריגה לפיה השגרירה, אנה אזרי, סופגת מסרים אנטישמיים בעקבות "חוק השואה" הפולני, לפיו האשמת העם הפולני בפשעי הנאצים מהווה עבירה פלילית.

"בימים האחרונים לא יכולנו שלא להבחין בגל של הצהרות אנטישמיות שמגיעות לשגרירות דרך כל אמצעי התקשורת השונים (בפולין)", נכתב בהודעת השגרירות, וצויין כי רבות מהן מכוונות לשגרירה אזרי.

"השגרירה סופגת מסרים אנטישמיים" (צילום: רויטרס)
"סופגגים אנטישמיות". השגרירה בפולין | צילום: רויטרס

"נמנענו מלהגיב, אך אנחנו חשים שלא עוד. עמודי האינטרנט בפולין מוצפים בהודעות אנטישמיות, אבל עכשיו הן גם הגיעו לאמצעי התקשורת הרשמיים במדינה. זאת, למרות הצהרות מנהל ערוצי הטלוויזיה הפולנית הממלכתית, כי 'אין מקום להצהרות אנטישמיות באמצעי המדיה הציבוריים'".

נוסח החוק הסופי ירוכך?  

על רקע הסערה, מנסים גורמים מדיניים בישראל לפעול על מנת לנסות ו"לרכך" את גרסת החוק שתגיע לנשיא הפולני. בתוך כך הודיע משרד החוץ כי "על רקע אישור הצעת החוק בסנאט הפולני, ישראל ביקשה לדחות את ביקורו המתוכנן בישראל של ראש המל"ל הפולני". עם זאת, הבהירו פקידים ישראלים כי מדובר בדחייה זמנית של הביקור וכי ישראל מייחסת חשיבות ליחסים עם פולין "היבטים רחבים ומשמעותיים".  

נתניהו ופוטין בפגישה במוסקבה, ארכיון (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
הפגישה שהכעיסה את הפולנים | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

על פי ההערכה, דבריו של ראש הממשלה נתניהו בפגישתו עם נשיא רוסיה פוטין בראשית השבוע הרגיזו את הפולנים והם בתגובה קידמו את החוק בצעד חד צדדי ובניגוד להסכמות המוקדמות בין המדינות.