פעם נוספת: רעשים מסתוריים בנציגות ארה"ב (צילום: רויטרס)
שגרירות ארה"ב בת"א | צילום: רויטרס

גורמים בוושינגטון מצננים את ההתלהבות בישראל מהכוונה להעביר את שגרירות ארצות הברית לירושלים ואומרים שהדיבורים על העברה מיידית של השגרירות "מנופחים". הדברים מגיעים שעות ספורות לאחר השיחה שהתקיימה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בה הוחלט כי השניים ייפגשו בחודש הבא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אמש הודיע הבית הלבן שאנשי ממשל טראמפ החלו בדיונים ראשוניים בנושא. גם בהודעת הבית הלבן נמסר שהטיפול ביוזמה להעברת השגרירות לירושלים נמצא בשלבים התחלתיים למדי.

בתוך כך, הפלסטינים ממשיכים לאיים כי אם השגרירות האמריקנית אכן תועבר לירושלים הדבר יצית את השטח ועלול אף להוביל למלחמה של ממש. חבר הוועד המרכזי של פתח והשגריר הפלסטיני לשעבר באו"ם, נאסר אלקדוה, אמר לעיתון לעיתון "אלקודס" כי "העברת השגרירות לירושלים תוביל לניתוק יחסים בין הרשות לפקידי השגרירות וסגירת הנציגות הפלסטינית בוושינגטון".

דונאלד טראמפ בטקס ההשבעה (צילום: חדשות 2)
מצנן את ההתלהבות? טראמפ | צילום: חדשות 2

אלקדוה, שאף דובר עליו באחרונה כיורש פוטנציאלי לאבו מאזן, הוסיף: "המשמעויות המדיניות - ויתור על הסכמי אוסלו, ארה"ב תהפוך ממתווכת בעלת השפעה בתהליך המדיני לצד ישיר בסכסוך".

הוא התריע שהעברת השגרירות ארה"ב לירושלים תיראה כהכרה אמריקנית בריבונות ישראל בירושלים: "זו תהיה גם הפרה של הדין הבינלאומי ובכלל זה הסכמים בינלאומיים, לרבות 'הצהרת העקרונות' (אוסלו א')".

הפלסטינים מאיימים: אלה הצעדים שיינקטו

העיתון הירדני "אלע'ד" מדווח הבוקר כי ההנהגה הפלסטינית הקימה "ועדת היגוי" כדי לדון בגיבוש תכנית להתמודדות עם התרחישים הגרועים ביותר בעידן הנשיא טראמפ. בצד הפלסטיני מעריכים כי זו תהיה תקופה קודרת עבור תהליך השלום והשגת הזכויות הלאומיות הפלסטיניות.

בדרך לקריסה? אבו מאזן (ארכיון) (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ברשות מאיימים. אבו מאזן | צילום: רויטרס, רויטרס_

חבר הועד הפועל של אש"ף, ג'מיל שחאדה, אמר כי תפקיד הוועדה הוא לגבש את הצעדים שיינקטו על ידי הפלסטינים, בתגובה להעברת השגרירות, לכשתהפוך ממשית. בין הצעדים, לדברי הבכיר הפלסטיני: "משיכת ההכרה בישראל, הפסקת התיאום הבטחוני בין מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית ושלטונות הכיבוש וביטול ההסכם הכלכלי והמדיני" (חלק מהסכמי אוסלו).

עוד אמר שחאדה כי "העברת השגרירות תחרוץ מראש את תוצאות התהליך המדיני והיא תחסל את פתרון שתי המדינות". לדבריו, "הצעדים כוללים גם פעילות פלסטינית נמרצת במישורים הערבי והבינלאומי ובאו"ם".

הבכיר הפלסטיני הזכיר את "עמדתה הנחרצת של סעודיה בשנת 1984 לנתק את יחסיה עם ארה"ב, אם תעביר את שגרירות לירושלים הכבושה - עמדה עקרונית שתקפה עד היום".